d-md-none
Siirry pääsisältöön

Järkevää joulua!

Joulu on vuoden tärkein juhla, johon ladataan paljon odotuksia. Entäpä jos tekisit joulusta tänä vuonna oman näköisen ilman stressiä ja suorittamista, jolloin sinulle jää aikaa sinulle tärkeisiin asioihin ja ihmisiin? Kokosimme näille sivuille myös kukkaroa ja energiaa säästäviä käytännön vinkkejä joulun aikaan! 

Jouluruokien energiansäästövinkit

Perinteiset ruoat kuuluvat monen jouluun. Ne tekevät myös muhkean piikin kodin sähkönkulutukseen. Näin säästät energiaa, kun kokkailet jouluruokia! 

  • Uunia ei kannata lämmittää vain yhden ruokalajin takia, sillä uuniin mahtuu monta laatikkoa samalla kertaa. Tee siis jouluruokia kerralla enemmän. Voit myös helpottaa ruoanlaittoa valmistamalla laatikoita ja leivonnaisia jo etukäteen ja pakastamalla ne odottamaan juhlapyhiä – tai ostaa laatikot hyvällä omallatunnolla valmiina. 
  • Jäähdytä valmiit ruoat hyvin suojattuina kuistilla tai parvekkeella. 
  • Sulata jäiset elintarvikkeet hitaasti jääkaapissa. 
  • Joulukinkku kannattaa paistaa yösähköä hyödyntäen: se on ympäristön ja energiansäästön kannalta fiksua ja kukkaron kannalta edullisempaa. 
  • Ethän kaada kinkun paistorasvaa viemäriin! 

Kinkun paistorasvan oikea osoite on joko roskis tai paistorasvasta tuunattu kastike, sillä rasva saattaa aiheuttaa viemäriin kaadettuna tukkeumia putkistossa. Pahimmillaan rasvatukos voi pakottaa jäteveden purkautumaan viemäristä paineella kiinteistön sisätiloihin ja aiheuttaa vesivahingon. 

Kinkun paistolientä ja rasvaa voi käyttää joulukinkun kastikkeeseen, jonka voi maustaa esimerkiksi omenasoseella ja sinapilla. Mikäli paistorasvaa ei hyödynnetä kastikkeen pohjana, hyytynyt rasva tulee laittaa biojätteeseen. Mikäli et malta hyydyttää rasvaa, se tulee laittaa tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen. Ruokajäte kuuluu biojätteeseen, sillä viemäriin päätyessään siitä tulee herkkuruokaa rotille. Kinkun paistorasvaa ei saa myöskään antaa suolaisuuden vuoksi linnuille! 

Hyödyllisiä vinkkejä

  • Kääri lahjat kangaskasseihin, jotka voi käyttää uudelleen. 
  • Käytä paketoinnissa voimapaperia, joka sopii kartonkikeräykseen. Kietaise päälle kaunis naru. 
  • Paketoi lahjat sanomalehtipaperiin, jotka voi laittaa paperinkeräykseen. 
  • Säilytä joulukortit ja luukku-kalenterit. Voit askarrella niistä pakettikortteja seuraavaksi jouluksi. 
  • Lähetä sähköisiä joulukortteja. 

Jouluruuan tuunausvinkit

Jouluksi tulee helposti varattua hieman liikaa ruokaa. Pienistäkin tähteeksi jääneistä ruuista saa helposti pyöräytettyä uutta tarjottavaa: porkkanalaatikosta tai rosollista keiton, sillistä uunikiusauksen tai riisipuurosta vuokaleivän. Tässä joitain vinkkejä jouluruokien tähteiden tuunaukseen! 

Porkkanalaatikko: blinit, ohukaiset, kasvispihvit, rieskat, sämpylät, sosekeitto 

Lanttulaatikko: peruna-lanttusosekeitto, rieskat, lanttukukkoset 

Rosolli: kasvispihvit, kasvissosekeitto 

Sienisalaatti: letut, blinien täyte, sienikeitto 

Lohi: pasta, kiusaus 

Silli: kiusaus 

Kinkku: juures-kinkkukiusaus, salaatti, kinkkupiirakka, hernekeitto, pizza, lämpimät voileivät 

Juustot: raasteena pakastimeen, lämpimät voileivät, piirakat, juustokeitto 

Hedelmät: hedelmäsalaatti, lämpimät kasvikset 

Riisipuuro: vanukas, (pata)leipä, Ahvenanmaan pannukakku

Koonnut: Mia Heiskanen 

Lähde: Martat

Lue myös