Siirry pääsisältöön

Inspiraatiota keittiöön – uusia resepti-ideoita ruokakirjoista

Björck & Aasia

Tomi Björck
Cozy Publishing, 2019

Kenelle: Kokeilevalle kokille, joka viihtyy keittiössä ja innostuu itsensä haastamisesta, eikä säikähdä hieman pidempää raaka-ainelistaa.
Parasta kirjassa: Olen aasialaisten makujen suuri ystävä ja kirja tarjosi monia herkullisia ideoita eteenkin viikonloppukokkailuun. Värikkäiden annoskuvien välissä vilahtelee huippukokki Tomi Björckin reissukuvia ympäri Aasia – kirja vie lukijan tropiikista aina suurkaupungin vilinään. Reseptit oli jaettu yhdeksän alueen mukaan ja perinteisten japanilaisten ja thaimaalaisten reseptien ohella kirja esittelee muun muassa filippiiniläistä, laosilaista ja taiwanilaista ruokakulttuuria.
Poiminta kirjasta: Laosin kanakeitto ja etelä-korealainen chilibouillabaisse kuulostavat arkea korottavilta makuelämyksiltä. Viikonlopun naposteltavaksi valmistan merilevätacoja graavilohella.

Björck ja Aasia, Tomi Björck

Vuokaruoka

Julia Tuvesson
Atena Kustannus, 2019

Kenelle: Kaikille, jotka haluavat syödä enemmän kasviksia ja jotka arvostavat helposti valmistuvia reseptejä.
Parasta kirjassa: Silmääni miellytti kovasti upeat ruokakuvat, kirjan fontti ja värimaailma. Järjestelmällinen minäni rakasti kirjan selkeitä kappaleita – alku-, pää- ja jälkiruoat esiteltiin kaikki omina selkeinä kappaleinaan. Alussa Julia johdattelee lukijan vuokaruokien maailmaan ja opettaa sen ”lainalaisuudet”, vaikka ainut sääntö oikeastaan on, että Vuokaruoka vapauttaa lukijan säännöistä ja innostaa luoviin kokeiluihin ja kirjan ohjeiden soveltamiseen.
Poiminta kirjasta: Ensimmäisenä aion testata gratinoituja varhaisperuna-nachoja, halloumipannua ja valkoisilla pavuilla ryhditettyä proteiinimajoneesia.

Vuokaruoka, Julia Tuvesson

Martat – Keittokirja

Kirjan aineiston on valinnut ja koonnut Arja Hopsu-Neuvonen
Gummerus, 2019

Kenelle: Joka kodin peruskeittokirja. Teos innostaa aloittelijaa onnistumaan keittiössä ja tarjoilee hyödyllisiä vinkkejä myös kokeneemmille kotikokeille.
Parasta kirjassa: Reseptit ovat helppoja, ytimekkäästi selitettyjä ja mikä parasta, lähes kaikkien reseptien ainesosat löytyvät lähikaupasta. Resepteissä korostuu myös edullisuus ja ympäristöystävällisyys – kirjassa on omistettu oma kappale tähteiden hyötykäytölle. Reseptien lisäksi kirjassa on hyödyllisiä tietoiskuja, kuten listaus eri sesongin raaka-aineista ja sesonkeihin parhaiten sopivat reseptit kirjasta.
Poiminta kirjasta: Täytetyt uunitomaatit kuulostaa herkulliselta vaihtoehdolta täytetyille paprikoille. Lisäksi kirjassa oli runsaasti leivontavinkkejä aloittelevalle leipurille.

Martat-keittokirja

Parhaat kalareseptit

Peggy Thomas
Readme.fi, 2019

Kenelle: Kalaruokien ystävälle. Sopii myös vähemmän kalaa valmistaneelle, sillä alussa lukija voi kerrata vinkit niin kalan fileointiin kuin eri valmistustapoihin.
Parasta kirjassa: Kirjan resepteissä käytetään monipuolisesti eri kalalajeja: perinteisen lohen lisäksi tarjoillaan ideoita niin lahnan, muikkujen kuin mateen valmistamiseen. Kirjan luvut on jaettu suupaloihin, arkiruokiin ja hieman fiinimpiin ohjeisiin. Tykkäsin erityisesti kirjan selkeydestä: ensin valitaan tilaisuus ja sen jälkeen reseptin voi valita vaikkapa kalalajin perusteella! Tällä tavalla saa varmasti vaihtelua tuttuihin kalaruokiin ja pystyy hyödyntämään myös sesonkikaloja.
Poiminta kirjasta: Seuraavana kalakeittopäivänä liedelläni porisee Hienohelman kalasoppa ja kun kaipaan naposteltavaa, kokeilen Paholaisen dippimuikkuja.

Parhaat kalareseptit, Peggy Thomas

Peltiruokaa

Viola Minerva Virtamo
Cozy Publishing, 2019

Kenelle: Niille, jotka pitkästyvät monimutkaisesta kokkailusta ja kaipaavat mutkattomia reseptejä.
Parasta kirjassa: Kokonaisuus. Kauniit valokuvat vievät mielen Suomen kesään ja saavat haaveilemaan kesähuvilasta ja luonnontilassa olevasta puutarhasta. Reseptien ainesosissa ei juuri kikkailla ja ruuat valmistuvat kirjan nimen mukaisesti uunipellillä. Persoonallista otetta resepteihin tuo lyhyt intro, joka kuljettaa lukijan reseptin alkulähteille tai vinkkaa reseptin tuunausideoista.
Poiminta kirjasta: Pidän uunilohesta sen helppouden vuoksi ja kirjasta sain kaksi uutta ideaa tähän luottoarkiruokaan: srirachalohi ja lohi uuniratatouillen kera. Kurpitsavuohenjuustomuusi korvaa perunamuusin seuraavalla kerralla.

Peltiruokaa, Viola Minerva Virtamo

Sekaani

Mika Remes, Mikko Takala, Sami Rekola, Tommi Anttonen
Readme.fi, 2020

Kenelle: Sekasyöjille, jotka kaipaavat vinkkejä parempien valintojen tekemiseen ruokakaupassa.
Parasta kirjassa: Värikkäät valokuvat ihastuttavat ja muutaman sivun tietoiskut ruoan hiilijalanjäljestä ja ruokahävikistä herättelevät ajatuksia. Kirja kannustaakin syömään ”fiksusti sekaisin” ja vapauttaa sekasyöjän synneistään. Vaikka kirjassa on painavaa asiaa, on myös reseptejä runsaasti ja ne ovat simppeleitä, oivaltavia ja letkeästi esiteltyjä.
Poiminta kirjasta: Kesäkurpitsavuohenjuustopasta ja Maistuvampi kukkakaalikeitto saivat kohdalleen post-it-lapun.

Sekaani, Mika Remes, Mikko Takala, Sami Rekola, Tommi Anttonen

Eat Finland

Viola Minerva Virtamo, Heli Thorén
Cozy Publishing, 2018

Kenelle: Kaikille, jotka haluavat syventyä kotimaiseen ruokaan ja löytää siitä uusia vivahteita. Kirja on erinomainen vieminen ulkomaille tuliaiseksi, sillä kirjan tekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi.  
Parasta kirjassa: Reseptit ovat juhlavia ja niistä inspiroituu varmasti niin suomalainen kuin kansainvälinen lukija. Kirjassa kurkistetaan yhteentoista kiinnostavaan paikkaan Suomessa. Kokkaa sieniä Hotelli Punkaharjun resepteillä, valmista poroa Lapland Hotelsin keittiöpäällikkö Tero Mäntykankaan tapaan tai leivo Levainin legendaarisia Rööperin neliöitä.
Poiminta kirjasta: Munakokkelilla täytetyillä mustilla croissanteilla ei päivä voi huonosti alkaa, niitä täytynee siis kokeilla! Myös tuorehernekeitto on ollut pitkään to-do-listalla ja kirjassa oli siihen helppo resepti.

Eat Finland, Viola Minerva Virtamo, Heli Thorén

Burgerin sielu

Pikkis Tuomonen, Risto Mikkola, Roni Lehti, Herkko Volanen
Readme.fi, 2020

Kenelle: Niille, jotka haluavat oppia täydellisen burgerin salat. Oiva lahja myös kaikille grillausta rakastaville.
Parasta kirjassa: Kirjassa lähdetään liikkeelle perusteista: pihvistä, hyvän briossisämpylän leipomisesta ja perusmajoneesin surauttamisesta. Burgeriresepteissä vilahtelee tuttuja annoksia Social Burgerjointin listalta ja reseptien lisäksi päästään kurkistamaan myös Social Burgerjointin syntytarinaan ja burgerifilosofiaan.
Poiminta kirjasta: Samppanjaketsuppi, täytyykö tätä edes perustella? Grillikausi korkataan meillä tänä vuonna Thai Kana -burgerilla.

Burgerin sielu, Pikkis Tuomonen, Risto Mikkola, Roni Lehti, Herkko Volanen

Kodin suuri keittokirja – Hellapoliisi

Kati Jaakonen
Readme.fi, 2020

Kenelle: Kattavaa reseptikirjaa etsivälle. Koko perheen ruokakirjan reseptit miellyttävät myös lapsia.
Parasta kirjassa: Kokki Kati Jaakonen perusti Hellapoliisin vuonna 2005 ensimmäisten suomalaisten ruokablogien joukossa. Reseptiikkaa on kertynyt vuosien saatossa huima määrä ja kirjan 543 sivua tarjoaa ideoita keittiöön pitkäksi aikaa! Kirjasta löytyy reseptejä teemoittain, ja erityisen huomiomaininnan ansaitsee gluteenittomille resepteille ja jouluruoille pyhitetyt luvut.
Poiminta kirjasta: Lämmittävä kevätaurinko vie fiilikset kesään, joten kirjan mehujääreseptit houkuttelevat! Ensimmäisenä pakkaseen sujahtaa kurkku-inkiväärimehujäät.  

Kodin suuri keittokirja - Hellapoliiisi, Kati Jaakonen

Toivottavasti löysit kirjavinkeistä inspiraatiota. Nyt vain omat suosikkikirjat tilaukseen ja uusia reseptejä kokeilemaan!

Lue myös