d-md-none
Siirry pääsisältöön

Huvin ja hyödyn voi yhdistää monipuolisessa Latviassa

Kompaktin kokoinen Latvia yllättää monipuolisuudellaan kokeneenkin Baltian-matkailijan, sillä maassa klassinen ja perinteinen kietoutuu yhteen rosoisen ja uudenaikaisen kanssa mielenkiintoisesti. Maalaukselliset kartanot, tärisyttävä teknomusiikki, yli 500 kilometria rannikkoa sekä aisteja kutkutteleva huippugastronomia luovat nautinnollisen matkan. Latvian suosituimman nähtävyyden Riian, voi nähdä myös uusin silmin.

Oopperamatkoja ja kaupunkikulttuuria pääkaupunki Riiassa

Riika on tullut tutuksi monille sen historiallisesta vanhastakaupungista sen keskiaikaisine rakennuksineen ja vehreine puistoineen. Kaupunkiin kannattaa matkustaa ihan vain jo vuorokaudeksi, jonka aikana ehtii kokea ikimuistoisen ooppera- tai balettinäytöksen, ensiluokkaisen aterian sekä rentouttavan yön viiden tähden hotellissa.  

Maailmankuulu Latvian kansallisooppera ja baletti on Riiassa nähtävyys niin sisältä kuin ulkoakin. Kuvauksellinen uusklassinen rakennus on ollut toiminnassa jo vuodesta 1863. Taianomainen talo kätkee sisäänsä perinteitä ja tunnelmaa, joita Richard Wagnerkin on ollut luomassa. Latvian kansallisooppera ja -baletti järjestää yli 200 näytöstä vuodessa, joista voi valita mieleisensä nykyaikaisten huipputuotantojen ja perinteisten klassikkoesityksen välillä. Maailmankuuluista laulajistaan tunnettu ooppera vaalii klassisen ja romanttisen musiikkiteatterin perinteitä antaen tilaa myös uudenlaiselle ilmaisulle. 

Oopperakokemuksen viimeistelee ikoninen Kolonāde-ravintola, jonka näköala aukeaa puistoon ja joelle. Avarista ikkunoista ja terassilta voi ihailla Vapauden muistomerkkiä. Ravintolan gourmet-ruoka seuraa vuoden kiertoa ja hyödyntää satokauden tuoreita raaka-aineita. Laadukkaiden viinien ohella kokeilemisen arvoista on Riiassa valmistettu vahva yrttilikööri. Latvian kansallisoopperan vieressä sijaitsee viiden tähden hotelli Kempinski, johon voi päättää onnistuneen illan. Kylpylä ja aina avoinna oleva asiakaspalvelu viimeistelevät kokemuksen. Jos mikään koskaan on jäänyt harmittamaan, niin se ettei huoneen pöydällä olleita koristeellisia ja käsintehtyjä konvehteja tunnistanut suklaaksi, minkä vuoksi ne ovat jääneet syömättä. Taivaallisia makuja runsaasti tarjoava hotellin aamiainen kannattaa nauttia kiirehtimättä. Pöydät notkuvat herkkuja silmänkantamattomiin ja kuohuviinikin kohottaa tunnelmaa jo heti aamusta. 

Kontrastia perinteisiin elämyksiin kannattaa hakea kehittyviltä alueilta. Teknomusiikin rytmit johdattavat uuden kulttuurin pariin keskustan ulkopuolelle. Kehon lisäksi klubien rytmeissä tärähtelee entiset varastotilat ja tehtaat, joita on annettu ilmaiseksi paikallisten ravintola-alan toimijoiden ja kulttuuriväen käyttöön. Alueella kuplii koko taiteen kenttä, joita ravitsee höyryävät katuruokakojut mausteisilla annoksillaan.

Tallinas iela -kadulla on taidegallerioita, kuppiloita, klubeja sekä uuden musiikin konserttisali. Kaupunkikulttuuria on esillä myös päiväsaikaan, mutta iltaisin meno sitten hieman villiintyy. Briana iela -kadulla toimii alueen ensimmäinen yöelämän keskus. Korkeassa tehdasrakennuksessa toimiva rouhea yökerho soittaa konemusiikkia aukioloajoista riippumatta. Alueen kuhisevilla terasseilla voi sukkuloida eri klubeille ja panimoon. Visuaalista ilotulitusta puolestaan näkee Taiteisiin keskittyneessä Sporta iela 2:ssa. Se palvelee erityisesti kuvataiteiden ystäviä. Kadun varrelta löytää nykytaidetta, kaksi galleriaa, teatterin, konserttimusiikkia ja kahviloita.

 Tallinas ielas kvartāls. Kuva Elina Engberg.

Poimintoja Riian ravintolatarjonnasta: 

1. Ravintola Petergailis Riian historiallisessa keskustassa valmistaa annoksia värikkäistä ja tuoreista raaka-aineista. Paikalliset tuotteet piristävät annoksia sesonkia mukaillen. Tyylikäs sisustus kaareutuvista rakenteista kattokruunuihin kohottaa tunnelmaa rennosti. Kaupungin historiallisesta keskustasta löytyy myös muita kokeilemisen arvoisia ensiluokkaisia ravintoloita. 

2. Taiteellisella ruuanlaitollaan paikallisia asukkaita ja turisteja ihastuttaa 3 Pavāru Restorāns. Avoimessa keittiössä annokset valmistuvat taianomaisen keveästi. Keittiömestari kolmikko loihtii latvialaisia makuja uudenaikaisella otteella.

3. Parhaiden näköalojen perässä kannattaa nousta hotelli Gutenbergin ylimpään kerrokseen jossa Gutenberg Terase Restaurant palvelee asiakkaita erinomaisten ruokaelämysten ja juomien avulla.  Näkymä joelle ja useiden kirkkojen yli avautuu yhdellä silmäyksellä. 

4. Tallinas ielas kvartālsin runsas ruokatarjonta saa veden kielelle. Tallinnan kadun viereen muodostuneesta katuruuan mekasta löytyy illan tullen bileet, jotka voivat kestää aamuun asti.

Kiinnostava nähtävyys Riiassa: 

Mežaparksin Great Bandstand: Klassisen musiikin lisäksi Latvia on kuuluisa kuoro- ja tanssikulttuuristaan. Suunniteltulta reitiltä kannattaa poiketa Latvian Laulu- ja tanssijuhlia varten hiljattain rakennetulle Mežaparksin Great Bandstand -laululavalle.

Laululava on avoinna vierailijoille päivittäin. Paikassa järjestetään erilaisia konsertteja sekä rakennuksen näyttelyhallissa pidetään monenlaisia näyttelyitä. Tilat ovat kulttuurille, urheilulle ja matkailulle avoin ympäristö. Laululavalle mahtuu 12 874 kuorolaulajaa sekä puistossa on yli 30 000 istumapaikkaa.

Rentouttavaan Jurmalaan

Rentoutuminen matkalla on usein tärkeää ja oivallisesti se onnistuu juuri virkistyskaupunkina tunnetussa Jurmalassa, joka sijaitsee vain puolen tunnin junamatkan päässä Riiasta. Raikasta meri-ilmaa voi hengittää syvään sen 30 kilometria pitkällä hiekkarannalla. Mineraalilähteiden ympärille rakentunut kaupunki on keskittynyt hyvinvoitipalveluihin ja kylpylöihin. Alue on kaiken lisäksi monipuolisempi kuin tulisi mieleen.

Erilaisia musiikkiesityksiä järjestetään historiallisessa vuonna 1936 valmistuneessa puisessa Dzintarin konserttitalossa, jonka akustiikka on saanut paljon kiitosta maailmankuuluilta laulajilta. Musiikkia voi monipuolisesti nauttia myös ulkoilmassa. 

Kulttuurin lisäksi Jurmalasta löytyy erilaista tekemistä. Jurmala Golf Club & Hotel tarjoilee liikuntaa ja ensiluokkaisia ravintolaelämyksiä. Oman puutarhan kasviksista ja marjoista loihditaan herkkuja pelaajille sekä heidän seuralaisilleen. Jurmalan alueelta ei myöskään tarvitse palata tyhjin käsin, sillä alueella on uskomaton outlet-kylä. Himoshoppaajien tarpeet tyydyttyvät Via Jurmala Outletissa, josta löytää aivan mitä vain. Muotia ja merkkejä tarjotaan huokeaan hintaan. 

Romantiikkaa ja veden virtausta historiallisessa Kuldigassa

– Asiakkaat etsivät nyt toisenlaisia lomanviettotapoja kuin aiemmin. Latvian vihreys ja ekologisuus viehättävät matkailijoita. Luonnonläheisyyttä voi kokea pääkaupungin kupeessakin, kertoo ker-
too johtava matkailumarkkinoinnin asiantuntija Inguna
Žīgure
.

Euroopan levein vesiputous kohisee korvissa, kun lähestytään Latvian romanttisinta kaupunkia Kuldigaa. Se sijaitsee kahden tunnin automatkan päässä Riiasta, jonka aikana näkee idyllisiä maisemia. Kuldiga on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista Latviassa, jonka rakennusten välissä kanavissa vesi virtaa hiljalleen eteenpäin. 

Euroopan levein vesiputous Kuldigassa. Kuva: Reinis Hofmanis.

Euroopan levein vesiputous kohisee korvissa, kun lähestytään Latvian romanttisinta kaupunkia Kuldigaa. Se sijaitsee kahden tunnin automatkan päässä Riiasta, jonka aikana näkee idyllisiä maisemia. Kuldiga on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista Latviassa, jonka rakennusten välissä kanavissa vesi virtaa hiljalleen eteenpäin. 

Unescon maailmanperintökohde on tunnelmaltaan kuin toisesta maailmasta. Sen taloissa näkyy historian kerrostumia eri aikakausilta, erityisesti saksalaisesta kulttuuripiiristä, jonka vuoksi alueella kuvataankin paljon elokuvia. Parhaiten kaupungin henkeä voi aistia antiikkihuonekaluilla sisustetussa kodikkaassa ravintolassa vesiputouksen äärellä. 

Bangerts-ravintolan taivaallista suussa sulavaa kirjolohta ei kannatta jättää väliin vierailullaan, sillä se nousee herkkusuiden parissa varmasti parhaiden ruokaelämysten joukkoon. Rakennuksessa on kaunis terassi, josta voi ihailla kaikkialla läsnäolevaa vesistöä. Ravintolassa voi järjestää merkkipäiviä tai vaikkapa häät.

Näkemisen arvoista Jurmala lähellä:

Suomalaisten jääkärien muistomerkki Klapkalnciemsissa: Viiden suomalaisen jääkärin kunniaksi on pystytetty muistomerkki Klapkalnciemsiin. He taistelivat vapaaehtoisina ensimmäisessä maailmansodassa itärintaman pohjoisimmalla osalla ja kaatuivat vuonna 1916. Monumentti muistuttaa vapauden merkityksestä, joka saavutettiin hurjien taisteluiden avulla itsenäisyyden puolesta. Muistomerkin graniittikomponentit ovat tuotu Suomesta asti.

Suomalaisten jääkärien patsas Smārde Tavern -kievarin tuntumassa: Suomalaisten jääkäreiden muistomerkki löytyy myös A 10 moottoritien varrelta Smārde Tavern -kievarin vierestä.

Näkemisen arvoisia kohteita Kuldigan lähellä:

Maitokartano: Piena Muiza -maitokartano  on rakennettu aikoinaan paikallisen meijerin työntekijöiden virkistyskäyttöön. Upeasti sisustetussa kartanosta löytyy historiaa ja hyvinvointipalveluita. Kartanossa voi majoittautua ja nauttia ravintolan tarjonnasta.  

Kartano hemmottelee vierailijoita maitokylvyillä, joista pääsee nauttimaan 45 euron hintaan. Huoneiden hinnat vaihtelevat 78 eurosta  98 euroon  Hienoimman lux-huoneen saa 160 eurolla. Polkupyörän saa käyttöönsä vapaasti vierailunsa aikana.

Vierailu Siideritalossa: Siidereistä on tullut suorastaan ilmiö Latviassa, jonka omenat ovat erityisen maukkaita. Pääraaka-aine halutaan maistaa juomissa tunnistettavasti. Latvian uudelleen itsenäistyttyä omenan käyttömahdollisuuksia alettiin lisäksi aktiivisesti tutkia ja näin alkoi siiderinvalmistus 25 vuotta sitten.  

Monen reitin varrella pääsee piipahtamaan eri siideritalojen tarjontaan.  Maistelun voi ostaa puolentoista euron hintaan Sabiles Sidra nams -siideritalossa, jossa tutustutaan kolmeen eri siideriin. Juomien maku on ensiluokkainen ja suorastaan ainutlaatuinen. Monenlaisista vaihtoehdoista löytää makoisia tuliaisia kotiinviemiseksikin. 

Latvian rockpääkaupunki Liepaja

Rento ja särmikäs tunnelma toivottaa matkailijat tervetulleiksi latvialaisten suosimaan kulttuurikaupunkiin. Liepajan henki elää sen pienissä rock-klubeissa ja ison konserttisalin lavalla. Vilkas kulttuurielämä ei ole jäänyt keskeisiltä päättäjiltä huomaamatta, sillä Liepaja on valittu vuoden 2027 kulttuuripääkaupungiksi Euroopassa. 

 Vuonna 2017 valmistunut The Great Amber Hall -konserttisali on Euroopan nykyaikaisin ja siellä järjestetään pari sataa erilaista konserttia vuodessa. Meripihkan värinen moderni rakennus ihastuttaa persoonallisella arkkitehtuurillaan. Sen viinitilaa jäljittelevään konserttisaliin mahtuu tuhat ihmistä kerrallaan ja siellä on erinomainen akustiikka sekä näköyhteys lavalle. Konsertteja voi pian tulla seuraamaan 22-vuotiaan suomalaisen Tarmo Peltokosken johdolla, sillä hän on nimetty Latvian kansallisorkesterin uudeksi ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi johtajaksi. Poikkeuksellisen nuoren kapellimestarin pesti alkaa syksyllä.

Monenlainen musiikkitarjonta on laajasti edustettuna ovaalinmuotoisessa The Great Amber Hall -konserttitalossa. Kuva Shutterstock. 

Kulttuurin lomassa Itämeren herkut maittavat tuoreita kalaruokia tarjoavassa kaupungissa. Liepajan valkoiset rannat soveltuvat hyvin ruokalepoon, vaikka aktiivia hemmottelee rannikon lukuisat harrastusmahdollisuudet. Liepajaan lentää Riiasta kaksikymmentä minuuttia. 

Siguldan jännittäviä elämyksiä ja satumaisia maisemia

Latvian Sveitsiksi kutsuttu Siguldan kaupunki sijaitsee Riian pohjoispuolella, johon matka taittuu autolla alle tunnissa. Alueella on kolme linnaa, museoita,  boutiquehotelli ja jäätelökahviloita. Kansallispuiston ja linnojen maisemissa nautitaan henkeäsalpaavista aktiviteeteista. 

Siguldan upeat maisemat. Kuva Kristaps Ungurs.

Mezakakis-seikkailupuistossa voi suorittaa eri vaikeustason kiipeilyköysiratoja ja harrastaa kesäkelkkailua. Siipiään voi puolestaan kokeilla Aerodium-tuulitunnelissa, jonka kokemuksista pitävät aikuisten lisäksi lapset. Kun haluat kiitää 60 kilometrin nopeudella, ilmaköysirata vie sinut kuvauksellisen Gauja-joen laakson toiselle puolelle. Zērglis-vaijeriliuku mahdollistaa myös benji-hypyn ilmaköysiradalla kulkevasta vaunusta 43 metrin pudotuksella. Vielä lisää kierroksia komboon tuo Varde-rattikelkkailu, vaikka rauhallisemminkin voi tutustua alueen kansallispuiston taianomaisiin maisemiin.

Paratiisimäeltä (Paradīzes kalns) ja Keisarin näköalapaikalta (Ķeizarskats) avautuu huikea panoramamaisema. Ennennäkemättömiä luonnonaarteita pääsee tutkimaan lähietäisyydeltä luontopoluilla. Siguldassa voi tutustua luontokohteiden lisäksi kädentaitoihin, sillä Linnakorttelissa käsityöläisten luovat työpajat johdattavat Namejs-Sormuksien ja nahkatuotteiden valmistukseen. Matkaa ei tarvitse tehdä kiireessä, joten täällä voi hiljentyä viininvalmistuksen äärelle.

Omenabrandy tulee tutuksi Siguldassa, jossa Zilver- viinin valmistajat kertovat kiehtovasta juomanvalmistusmenetelmästään. Omenat kasvatetaan brandypulloissa, jonka jälkeen ne täytetään tammitynnyreissä varastoidulla omenabrandylla. Maistelu kruunaa kokemuksen, jonka aikana pääsee tutustumaan muihinkin hedelmäviineihin. Päätä huimaavien kokemusten jälkeen voi nukahtaa luonnon rauhaan.

Gauja-joen vieressä Klaukas-glemping teltassa voi kuunnella lintujen viserrystä ja katsella öisin tummaa tähtitaivasta. Mieli vapautuu luonnonläheisessä majoituksessa, josta herätessään voi nousta avojaloin aamukasteeseen. 

On monta hyvää syytä matkustaa Latviaan. Turvallinen ja moderni matkailumaa tarjoaa gastronomiaa ja elämyksiä huokeaan hintaan. Maasta tuntuu löytyvän aina jotakin uutta ja mielenkiintoista, minkä takia lentolippu kannattaa varustaa joustavilla matkapäivillä.

Näkemisen arvoista Liepajan lähellä:

Mannerheimin aikoinaan omistamassa Aprikin kartanossa voi tutustua historiaan, sillä siellä on marsalkalle omistettu huone sekä muistolaatta, jonka on suunnitellut taiteilija Janis Strupulis Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiön kustantamana. Rakennuksessa toimii nykyään myös kotiseutumuseo ja koulu.

Teksti Pinja Palmunen

Lue myös