Siirry pääsisältöön

Suklaahoitoja, yrttikylpyjä, oopperaa ja huippukokkien tekemiä herkkuja – hemmotteluloma odottaa Latviassa

Mainio kohde hemmottelulomalle löytyy vain tunnin lentomatkan päästä Helsingistä. Syksyn ja talven hetkistä kutsuu nauttimaan monien mahdollisuuksien Latvia.

 Suomalaiset hurmannut Latvia ei ole vain kesäkohde. Maan historia, kylpylätarjonta, kulttuuririennot ja makunautinnot ovat läsnä ja koettavissa myös syksy- ja talviaikaan.

Kylpylät tarjoavat hoivaa keholle ja rentoutta mielelle

Latvia on niittänyt suosiota myös terveysmatkailumaana. Latvian Health Tourism Clusterin johtaja GuntaUšpele kertoo, että moni hyvinvointia lisäävää hemmottelulomaa kaipaava valitsee Latvian, koska kylpylöiden ja tarjolla olevien hoitojen valikoima on hyvin laaja. Erilaisiin toiveisiin ja jokaiseen budjettiin löytyy juuri sopiva paketti. Mahdollisuuksia löytyy riippumatta siitä, aikooko viipyä viikonlopun, muutaman päivän vai pidempään. 

Hyvän hintalaatusuhteen lisäksi asiakkaat arvostavat hoidon ammattimaisuutta ja vaihtoehtojen runsautta. Ušpele kertoo, että Latviassa kylpyläkeskuksissa työskentelevät ovat pääsääntöisesti korkeakoulutettuja. Palveluun panostetaan ja ammattilaiset antavat usein tarvittaessa neuvoja ja tukea online-palveluna asiakkaan jo palattua kotiin. 

Latviassa on tarjolla hoitoja, joiden nimet saavat hyvälle tuulelle. Miltä kuulostaa suklaahieronta, oluthieronta tai viiniterapia? Entäpä kiinnostaisiko kukkien, mahlan, yrttien, marjojen tai hunajan hyvää tekeviä ominaisuuksia hyödyntävä hoito? 

”Miltä kuulostaa suklaahieronta, oluthieronta tai viiniterapia?”

Valikoimissa on toki myös perinteisempiä hoitoja. Hyvää tekevät muun muassa erilaiset mutahoidot. Niiden ansiosta iho ja koko keho voi paremmin. Hoidoilla tavoitellaan myös parempaa vastustuskykyä ja aineenvaihdunnan vilkastumista. Mutahoitoja kutsutaankin usein myös energiabuustiksi. Sellaiselle on monella käyttöä päivien lyhentyessä.   

Latvian luonnosta saatavia raaka-aineita hyödynnetään laajasti. Ušpele mainitsee karpalo- ja laventelihoidot sekä yrttiöljyhoidot. Myös meripihkaa ja merisuolaa käytetään.

Kylpylästä voi ammentaa myös levollisuutta. Korona ja maailmantilanne ovat luoneet stressiä ja Ušpele toivoo, että rentoutumisen merkitystä osattaisiin arvostaa. Itselleen on lupa suoda hyvää.

Hoitojen tarkoituksena on paitsi rentouttaa, rauhoittaa ja virkistää mieltä myös voimaannuttaa kehoa. Saatavilla on hoitoja, jotka ovat räätälöity henkilöille, joille on jäänyt esimerkiksi pitkittynyt yskä aiemmin sairastetusta koronataudista.

Tietoa hyvinvoinnin edistämisen tueksi

Latviassa ovat viime aikoina suosiota saaneet erilaiset hyvinvointia ja terveydentilaa kartoittavat palvelut. Sopiva terveystarkastuspaketti valitaan kunkin asiakkaan yksilölliset toiveet ja taustatekijät huomioon ottaen. 

Tarjolla on myös hyvinvointia kartoittavia dna-testejä. Asiakas saa testien tulosten perusteella tietoa siitä, miten omaa hyvinvointiaan ja kuntoaan voi parantaa ravitsemuksen ja liikunnan avulla. Konsultointia tarjoavat muun muassa ravitsemuksen ammattilaiset. 

Monipuoliset kylpylä-palvelut

Kylpyläkulttuurilla on Latviassa pitkät perinteet. Tunnettuja ovat merellisessä Jūrmalassa sijaitsevat Baltic Beach Hotel & Spa Jūrmala sekä hotelli- ja konferenssikeskus Hotel Jūrmala Spa. Matkaa Jūrmalaan on Riiasta vain noin 25 kilometriä. Matkan voi taittaa myös junalla. 

Baltic Beach Hotel & Spa Jūrmala tarjoaa runsaan kattauksen eri vaihtoehtoja kylpylähoidoista haaveileville. Hotellissa on myös ainutlaatuinen Banya-sauna, roomalainen höyrysauna, Himalajan suolasauna, seetripuusauna, poreallas, vedenalainen hierontasuihku ja vesiputouksia. Merivedestä voi nauttia syksy- ja talviaikaankin, sillä spassa on lämmitetty merivesiuima-allas. 

Baltic Beach Hotel & Spa Jūrmalasta löytyy myös erilaisia kehon puhdistamiseen keskittyviä hoitopaketteja, niin sanottuja detox-ohjelmia. Niiden lisäksi tarjolla on nuorekkuuden säilymiseen ja vartalon muokkaamiseen tähtääviä hyvinvointipalveluita. 

Baltic Beach Hotel & Spa Jūrmalan tiloissa toimii myös kaksi kauneusalan yritystä. Era Esthetich laserdermatology clinic -kauneusklinikka on tunnettu muun muassa erilaisista laserhoidoista, joita voisi kutsua veitsettömiksi kauneushoidoiksi. Tarjolla on lisäksi erilaisia pistoshoitoja. 

Kylpylähotellin tiloissa toimii lisäksi Pallas-kauneusklinikka, jonka palveluihin kuuluvat muun muassa otsoniterapiaa ja erilaisia pistoshoitoja. Räätälöityjä hoitoja on myös uniongelmista kärsiville. 

Hotelli- ja konferenssikeskus Hotel Jūrmala Spa on yksi Baltian suurimmista kylpylähotelleista. Sen tarjoamien palveluiden äärellä on mahdollista viettää mitä romanttisin loma kahden kesken. Syksyyn tai talveen sopii mainiosti pariskunnille suunniteltu kolmipäiväinen hyvinvointiohjelma. 

Kylpylä tarjoaa sauna- ja uima-allaskeskuksen lisäksi yli 200 erilaista hoitoa.  Se on tunnettu muun muassa meripihkahoidoistaan ja niin sanotuista Kemeri muta -käsittelystä. 

Wellness Oasis.

Hyvää tekevien päivä-kylpylöiden Riika

Pääkaupunki Riika on tunnettu päiväkylpylöistään. Aivan Riian keskustasta löytyy ESPA Rīga. Riiassa päiväkylpyläpalveluja tarjoavat myös muun muassa Verdant Eco Span ja Taka Spa. 

Myös monessa hotellissa on oma spa-osastonsa. Poimintana mainittakoon, että spa-osasto löytyy viiden tähden hotelli Kempinskista. Hedonic Spa sijaitsee puolestaan Semarah Hotelsien Grand Poetissa, joka niin ikään on viiden tähden hotelli. 

Latvia tarjoaa kattavasti erilaisia hoitoja, mutta maa tarjoaa myös kauniin ympäristön palautumiselle ja vuodenajoista nauttimiselle. Latviassa kylpylätunnelmaa pääsee kokemaan kaupungissa kulttuurielämysten ja ravintoloiden äärellä. Sen lisäksi vaihtoehtoja on myös heille, jotka kaipaavat kotoisaa maaseutumaista tunnelmaa.

Ušpele mainitsee noin tunnin ajomatkan päässä Riiasta sijaitsevasta Siguldan kaupungista. Siguldan luonnon maisemat ovat unohtumattomat ja tarjolla on esimerkiksi perinteisiä saunanautintoja. 

– Ziedlejas hyvinvointikeskusta ympäröi Siguldan kaunis luonto. Paikka sopii erinomaisesti vaikkapa viikonloppulomakohteeksi. Hyvinvointikeskuksessa kannattaa kokeilla savusaunaa tai villasaunaa. Saunakokemukset tasapainottavat niin kehoa kuin mieltä, Ušpele toteaa. 

Kulttuuri vie irti arjesta

Latvian vierailuun on hyvä jättää aikaa kulttuurista ammentamiseen. Koettavana on oopperaa, muuta musiikkia, kuvataidetta, arkkitehtuuria. 

Riian keskustassa sijaitsevan Latvian kansallisoopperan ja -baletin ohjelmistoon kannattaa tutustua netissä jo ennen matkaa. Ohjelmistossa on kansainvälisiä tuotantoja, modernin oopperan ja baletin teoksia sekä latvialaista alkuperää olevia teoksia. 

”Latvian vierailuun on hyvä jättää aikaa kulttuurista ammentamiseen. Koettavana on oopperaa, muuta musiikkia, kuvataidetta, arkkitehtuuria.” 

Yksi Riian tunnetuimmista nähtävyyksistä on montaa eri tyylisuuntaa edustava Riian tuomiokirkko. Kirkon tunnelma on ainutlaatuinen ja siitä pääsee nauttimaan muun muassa urkukonserteissa. Tuomiokirkon urut ovat valmistuneet vuonna 1884 ja niitä pidetään yhtenä maailman arvokkaimmista soittimista.

Eikä pidä unohtaa Latvian kansallista taidemuseota, jossa on latvialaisen taiteen pysyvä näyttely. Sen lisäksi esillä on muita kokoelmia ja vaihtuvia näyttelyitä. Jo rakennus itsessään on kokemisen arvoinen.

Riiassa on myös pitkä liuta muita museoita. Vanhassakaupungissa on suuri nykytaiteen museo, Pörssitalon taidemuseo, Taideteollisuusmuseo, Sotamuseo. Tänä kesänä avattiin Mustapäiden talon viereen Latvian miehitysmuseo. 

Riiassa entisessä korkkitehtaassa sijaitsee taidetila Zuzeum. Parisen vuotta sitten avatussa Zuzeumissa on 1 100 neliömetriä näyttelytilaa kahdessa galleriassa, veistospuutarha, työpajatila, kahvila, kattoterassi ja taidekauppa.

Vehreyden keskellä 

 Latviassa riittää koettavaa myös rauhallista tunnelmaa etsiville. Riiassakin voi viihtyä, vaikka ei välittäisi meluisasta kaupunkielämästä.

 Rauhasta voi nauttia muun muassa vehreissä puistoissa. Riian keskustan läpi kulkevan kanaalin ympäristön useat puistot ovat huolella suunniteltuja ja hoidettuja. Erinomainen kohde puistokävelylle tai juoksulenkille on useiden hehtaarien Vērmanes-puutarha.

 Matkailijaa odottavat Riiassa puistojen lisäksi art nouveau -alue, markkinat, putiikit. Vanhoissa rakennuksissa voi aistia vuonna 1201 perustetun Riian historian Latvian pääkaupunkina. 

Riika hemmottelee arkkitehtuurin ystävää myös siksi, että kaupungissa ovat vahvasti läsnä ajan eri kerrostumat. Kaupungin eri kortteleiden ilme on kujeilevan moni-ilmeinen. Riian vanhakaupunki onkin vuodesta 1997 lähtien ollut yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Jurmalan vehreää kartanomaisemaa.

Innostavia makuelämyksiä

Hemmottelulomaan kuuluu hyvä ruoka ja Latviassa riittää vaihtoehtoja makumatkalle mielivälle. Riian ravintoloissa huomaa, että trendeinä ovat lähiruoka ja kunkin ravintolan omaleimaisuus. Monessa ravintolassa näkyy vahvasti oman huippukokin leima. 

 Riian tarjonnasta mainittakoon keskustassa jugendrakennusten ympäröimänä sijaitseva Chef’s Corner, joka on listattu Euroopan 30 parhaan uuden ravintolan joukkoon. Ravintola on tunnettu pihveistään, mutta makuelämyksiä on tarjolla myös kasvissyöjille.

Riiassa aivan Väinäjoen rannalla sijaitsee kunnostetussa kipsitehdas-rakennuksessa Fabrikas restorāns, jossa nautitaan eri kansojen ja alueiden perinteisistä ruoista. Ruokalistalta löytyy muun muassa latinalaisamerikkalaisen ja aasialaisen keittiön makuja. 

Restaurant Jurmalan herkkuja.

Mainetta on niittänyt myös riikalainen ravintola Entresol. Se haluaa hemmotella asiakkaita muun muassa modernin latvialaisen keittiön antimilla. 

Kokea kannattaa myös entisöity vanha Berga Bazars -ostoskeskus, joka on tunnettu paitsi putiikeistaan myös ravintoloistaan. Ostoskeskuksessa sijaitsee monien turistienkin suosikkiravintoloita, kuten Andaluzijas suns ravintola, Cidonija ja Garaža wine.

Ravintoloita riittää moneen makuun myös Jürmalassa. Jürmalan parhaimman ravintolan tittelin on voittanut kolme vuotta peräkkäin 36.line-ravintola. Ravintolan erikoisuus on kala- ja liharuokien kypsennykseen käytettävä puuhiiligrilli. Vaihtoehtoja löytyy kasvissyöjällekin. Oman lisänsä tuovat merenrantamaisemat, jotka hurmaavat myös talviaikaan.  Ravintola ei sijaitse aivan keskustassa, mutta on kokemisen arvoinen. 

Paljon ystäviä on myös muilla Jürmalassa sijaitsevilla ravintoloilla, kuten merenrannan tuntumassa sijaitsevalla Faces in Buldurilla ja merenrannan Lighthouds Jürmalalla. 

Kotiinviemisiä kauppahallista, putiikeista ja ostoskeskuksista

Latvia ei petä silloinkaan, jos lomaansa haluaa sisällyttää shoppailuhetken tai -päivän. Riiassa on uusia hienoja ostoskeskuksia ja vanhassa kaupungissa on pieniä putiikkeja. 

Riian keskustori ja sen kauppahallit ovat yksi Euroopan isoimmista torialueista. Keskustorin alueelta löytyy tuoretuotteiden lisäksi muun muassa paikallisia käsitöitä. Alue Zeppelinhalleineen on itsessään näkemisen arvoinen. 

Riiassa on koettavaa paljon, mutta etäisyydet eivät ole pitkiä. Monia ajan kerrostumia henkivässä kaupungissa virkistyy, vaikkei lomalle listaisi erityistä ohjelmaa. Tunnelmaa voi kokea kahvilassa istuen tai puistonpenkillä viivähtäen. Kauniissa ympäristössä on helppo viihtyä. 

Poimintoja hyvinvointipaketeista

Hotel Jūrmala Span kolmen vuorokauden hyvinvointipaketti sisältää majoituksen huoneessa merinäköalalla, 13 kylpylähoitoa, kolmen kerran pääsylipun sauna- ja allasalueelle sekä kuntosalin vapaan käyttöoikeuden. Hoitovaihtoehdoista löytyy muun muassa selkähierontaa, vedenalaista hierontaa, magneettiterapiaa, happihoitoja ja sapropel-hoitoja. 

Kolmen vuorokauden Baltic Beach Hotel & Spa Jūrmalan veitsetön nuorennushoitopaketti sisältää kaksi lääkärikäyntiä, majoituksen Deluxessa, kuusi erilaista hoitoa, fysioterapeutin konsultaation sekä asiakkaan yksilölliset toiveet huomioivan suunnitelman. Hoidoissa hyödynnetään uusinta teknologiaa ja tarkoin valittua kosmetiikkaa. Valittavana on muun muassa käärehoitoja, hierontaa, lymfahoitoja ja terapeuttisia kylpyjä.

Lue myös