Siirry pääsisältöön

Helsingin kauppahallit – 130 vuotta kauppaa, tapahtumia ja kohtaamisia

Vanha kauppahalli – Suomen vanhin pitää asemansa

Kesällä 1889 Helsingin elintarviketarjonta koki mullistuksen. Aiemmin ulkona toreilla myydyt elintarvikkeet siirrettiin uuteen, katettuun halliin. Teollistuva pääkaupunki kasvoi väestömäärältään rajusti. Samalla lisääntyi tietoisuus ruoan käsittelyn hygieniasta. 

Vanhan Kauppahallin suosio niin helsinkiläisten kuin turistienkin keskuudessa ei tänäkään päivänä horju. Tästä todisteena ovat hallin yli miljoona vuosittaista vierasta.

– Vanha kauppahalli on Helsingin oma herkkuhalli, toteaa Helsingin Tukkutorin toimitusjohtaja Elina Siltanen.

Kaviaaria, lihoja, kalaa ja juustoja tarjoavan hallin naapurustossa ei kuitenkaan kovin moni helsinkiläisen asu.

– Vanhan kauppahallin lähistöllä Eiranrannassa asuu vain 1200 ihmistä. Hallin alueella työskentelevät noin 12 000 työntekijää nauttivat erityisesti hallin lounastarjonnasta. Jatkuvaa turistivirtaa unohtamatta. Ihmiskohtaamiset ja hallin käytävillä, keskellä herkuista notkuvia kojuja, kaikuva iloinen jutustelu on myös 130 vuotta myöhemmin Vanhan kauppahallin hengen ytimessä. Eikä jatkuvasti kehittyvän kauppahallin tunnelma rajoitu sen tiiliseinien sisälle. Muun muassa uusi Kauppatorin Laituri tarjoaa virkistäytymistä myös tapahtumien muodossa –lavatansseista bingoon. 

Vanhan kauppahallin puheenjohtajan tervehdys

“Vanha Kauppahalli Etelärannassa on saanut lämmitellä 130 vuotiaita tiiliään tämänkin kesän helteillä. Ovet ovat käyneet tiiviiseen tahtiin. Yhteistä meille halliyrittäjille ja asiakkaillemme on se pieni yhteinen hetki kaiken kiireen keskellä. Toisille se merkitsee vanhojen tuttujen kohtaamista ja kuulumisten vaihtamista, toisille se on virikkeitä ja ideoita tulevaa ateriaa ajatellen tai päivän maukkaimman lounasvaihtoehdon pohtimista. Tämä rupattelu onkin osa hallin henkeä ja perinnettä. Vanhassa kauppahallissa on perinteisten kauppiaitten rinnalle kasvanut uusi nuorten yrittäjien joukko, jolla on paitsi intoa ja visioita, myös energiaa uudistaa hallia.”


Ville Wikström
puheenjohtaja
Vanhan Kauppahallin Kauppiaat ry

Hietalahden kauppahalli – Maailman makuja ja rentoa seurustelua

Nopeasta purtavasta työlounaaseen tai tunnelmalliseen illalliseen Etelä-Helsingin upeassa ympäristössä. Herkullisen ruoan ja juoman lisäksi 115-vuotiaan Hietalahden kauppahallin kauppiaat tuovat myyntiin monipuolisia lahjoja kaikkiin tilaisuuksiin. 

 – Yleisesti Helsingin hallit seu­raavat eurooppalaista trendiä, jossa vanhoihin kauppahalleihin tullaan ostoksille ja viihtymään, kertoo Eli­na Siltanen kertoo.

Mitä tulee tapahtumiin ja tarjoilun värikkyyteen niin voidaan sanoa, että Hietalahden halli pyrkii seuraa­maan kuuluisan Madridin hallin kultturellia tunnelmaa. ­Hietalahden halliin tullaan shoppailun ja lounaan lisäksi viihtymään pidemmäksikin aikaa.

Hietalahden kauppahallin puheenjohtajan tervehdys

“Hietalahden kauppahalli on ainutlaatuinen paikka, koska olemme ensisijaisesti ravintolahalli. Meille voi tulla aamiaiselle, lounaalle tai illalliselle. Aina löytyy syötävää jokaiseen makuun. Meillä on sushia, ramen-keittoja, täytettyjä pitaleipiä, salaatteja, pastaa ja vaikka mitä. Sekä tietysti kahvia, pullaa ja muita herkkuja! Makumaailmoja löytyy Japanista filippiiniläisen ja lähi-idän keittiöiden kautta Portugaliin ja Italiaan – skandinaavisia makuja unohtamatta. Hietsun hallin syksyä tahdittavat suositut Musaa & Maistelua -tapahtumat. Syksyn ensimmäiset M&M -tapahtumat vietettiin syyskuun ja lokakuun alussa, mutta vielä ehtii mukaan marraskuun tapahtumaan, jossa hallin ravintolat tarjoavat maistelukokoisia annoksia ja We Love Helsingin DJ:t soittavat rentoa musiikkia.”


Johanna Lindholm
Puheenjohtaja
Hietalahden kauppahallin kauppiasyhdistys

Hakaniemen kauppahalli – Persoonaa myös poikkeustilanteissa

Hakaniemen kauppahallille pääsee oikeastaan mistä vaan, mikä antaa hallille sen omalaatuisen leimansa. Eikä monen helsinkiläisen lempikauppahallin uniikkia ilmapiiriä ainakaan heikennä se, että aluetta ympäröi aina upea ja eloisa Kallio.

Hakiksen hallin tarjonta on suurelta osin tuoreita ruoka-aineksia sekä kahvilan antimia ja virvokkeita. Alkuperäisen rakennuksen yläkerta keskittyy taas käsityöläisten tarjontaan. Toimiipa hallissa kauppiassukuja, joiden edustajia oli paikalla jo yli sata vuotta sitten.

Hakaniemen kauppahallin ovet ovat tällä hetkellä kiinni, sillä vuonna 1914 valmistuneen hallin sisätiloja kunnostetaan parasta aikaa alkuperäiseen asuunsa. Helsinki ilman Hakaniemen kauppahallia ei vaan olisi se tuntemamme Helsinki. Onneksi remontin ajaksi Hakaniemen torille pystytetty väliaikainen lasihalli on otettu positiivisesti vastaan.

Vanha Hakaniemen halli avaa jälleen ovensa 2021. Näin myös modernin väliaikaisratkaisun tunnelmasta ja tarjonnasta pääsee nauttimaan vielä hyvän aikaa.

Hakaniemen Hallin Kauppiasyhdistyksen tervehdys

“Olemme toimineet kohta pari vuotta tilalle pystytetyssä niin sanotussa lasihallissa. Muutto vanhaan halliin tapahtunee parin vuoden päästä. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä myös tähän tilapäishalliin, joka onkin valoisa ja toimiva. Meillä asiakas saa yksilöllistä ja asiantuntevaa palvelua sekä kaikki ruoanvalmistukseen tarvitsemansa tuotteet tuoreena. Lisäksi Hakaniemessä on parikymmentä erikoisliikettä sekä tuotteita, joita ei välttämättä muualta saa. Tämä on aitoa vuorovaikutusta, jota ei supermarketeista löydä. Sukupolvet vaihtuvat, mutta toivon, että remontin jälkeen perinteinen toiminta hallissa jatkuu pitkään. Syksyn aikana meillä on erilaisia tapahtumia, joka huipentuvat joulua kohti. Silloin on hallissa vilskettä ja vipinää.”


Into Myllymäki
puheenjohtaja
Hakaniemen Hallin Kauppiasyhdistys

Teksti: Joonas Ranta

Lue myös