Siirry pääsisältöön

Hävikistä hyvikiksi -opas ammattikeittiöille

Ilmastoviisauden yksi tärkeä palanen on ruoka, ja sehän kuuluu jokaisen arkeen! Ilmastonäkökulmasta yksi iso haaste ruoan suhteen on ruokahävikin syntyminen. Ravintoloissa ja muissa ammattikeittiöissä tuotetaan ja tarjoillaan päivittäin isoja määriä ruokaa, ja syömättä jäänyt ruoka menee pahimmassa tapauksessa roskiin. Jos ruokaa päätyy roskiin, siitä kärsii ympäristön lisäksi myös kassavirta, sillä pois heitetty ruoka on rahan pois heittämistä.

Ruokahävikin määrään voi kuitenkin vaikuttaa monin keinoin ruokaketjun eri osissa. Maaseudun Sivistysliitto on yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa koostanut ammattikeittiöille suunnatun oppaan ruokahävikin vähentämiseen.

Hävikistä hyvikiksi ‒ Konsteja keittiöille ruokahävikin vähentämiseksi –opas on koottu alalla toimivien ammattikeittiöiden testaamien ja hyväksi kokemien käytäntöjen pohjalta. Oppaassa annetaan käytännönläheisiä ja helppoja vinkkejä siihen, miten ammattikeittiöt voivat arjen työssään vaikuttaa syntyvän ruokahävikin määrään.

Vinkkien lisäksi oppaassa on pohdintakysymyksiä arjen työn suunnittelun tueksi sekä esimerkkejä ammattikeittiöiden kokemuksista. Mukana on myös tulostettavaa materiaalia esimerkiksi hävikkikampanjointiin ja ylijäämäruoan käsittelyyn omavalvonnan näkökulmasta.

Opas on tuotettu Luonnonvarakeskuksen ja Maaseudun Sivistysliiton vuosina 2017–2019 yhteistyönä toteuttamassa Ylijäämäelintarvikkeiden hyödyntäminen osana kiertotaloutta –hankkeessa (YLIKE), jonka aikana koottiin yhteen tietoa ylijäämäelintarvikkeiden erilaisista hyödyntämismahdollisuuksista, testattiin niitä käytännössä ja jaettiin niistä parhaimmat eteenpäin eri kohderyhmille. Hanke sai rahoituksen Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.

Opas on luettavissa MSL:n Verkko-opistossa.

Ruokahävikin vähentämiseen voimme vaikuttaa arjen teoilla!

Lähde: https://urly.fi/1d8Q

Lue myös