Siirry pääsisältöön

Gastronominen Espanja tarjoaa jokaiselle jotakin

Espanjassa herkulliset ruoat ja eri alueiden omaleimainen gastronomia ovat kansainvälisiä vetovoimatekijöitä, jotka kutsuvat luokseen turisteja kaikkialta maailmasta. Suomessa espanjalaiset ruoat ja raaka-aineet ovat tuttuja. Monet valitsevat hotellinsa ja kohteensa paikallisten ravintoloiden tarjonnan perusteella.

Espanjassa on tällä hetkellä peräti 213 Michelin-tähtiravintolaa, joista 11 on saanut kaikki kolme tähteä. Kun mukaan lasketaan Michelinin ravintolaoppaaseen listatut kaikki espanjalaiset ravintolat, määrä nousee yli 1300:n.

Maailman 50 parhaan ravintolan listalla pohjoisespanjalainen Asador Etxebarri on rankattu jopa kolmanneksi. Samalla listalla kymmenen joukkoon sijoittuvat myös Mugaritz San Sebastianissa (7:s) ja Disfrutar Barcelonassa (9:s).

Takavuosien peräti viisi kertaa maailman parhaaksi listattu Costa Bravalla Rosesinlahden rannalla sijaitseva kolmen Michelin-tähden El Bulli on ylennetty jo ikuisten voittajien sarjaan, jossa mukana olevia maailman parhaita ravintoloita ei voi enää äänestää.

Gastronomiastaan tunnettuja kaupunkeja ovat Madrid, Bilbao, Barcelona, Sevilla, San Sebastián, Valencia ja Palma. Varsinkin lukuisille suomalaisille vuosine varrella tutuksi tullut Mallorcan pääkaupunki Palma ja saaren useat hienostuneet ravintolat yllättävät matkailijat.

Robles muistuttaa, että tänä päivänä lähiruoka ja paikalliset raaka-aineet ovat peruslähtökohta espanjalaiselle keittiölle. Myös erikoisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat otetaan erittäin hyvin huomioon tarjonnassa.

– Jos vierailee esimerkiksi suurissa gastronomisissa tapahtumissa, kuten Madrid Fusiónissa ja San Sebastián Gastronomikassa tai vuoden 2020 gastronomisessa pääkaupungissamme Murciassa, erityisruokavaliot ovat erittäin hyvin esillä. Se on tärkeä osa tämän päivän normaalia palvelua ja tarjontaa, sanoo Salvador Robles, joka työskentelee Espanjan Matkailutoimiston johtajana Helsingissä.

Pirteä mustekala-annos

Juttu on toteutettu yhteistyössä Espanjajn matkailutoimiston Visit Spainin ja Viiden Tähden kanssa.

Teksti: Heikki Kähkönen

Kuvat: Instituto De Turismo De Espana (Turespana)

Lue myös