Siirry pääsisältöön

Gastro-messut valitsi tapahtuman kiinnostavimmat uutuustuotteet ja -palvelut

Gastron parhaat on valittu Gastro Helsinki 2020 -messuilla mukana olevien yritysten valikoimista. Mukaan ilmoitetuista ehdotuksista raati valitsi viisi uutuustuotetta ja -palvelua.

Ne tuovat ravintoloiden, baarien, kahviloiden ja ammattikeittiöiden ammattilaisille lisäarvoa käytön helppouden, tiedon käsittelyn sekä vastuullisuuteen liittyvien tekojen edistämisen kautta. Gastron parhaat on esillä näytteilleasettajien osastoilla koko tapahtuman ajan. Gastro Helsinki 2020 -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 11.-13. maaliskuuta. Alan ammattilaiset voivat ilmoittautua mukaan messuille tästä.

Vector VMC-H Multi-Cook -uuni

Uunissa on itsenäisesti säädettäviä uunikammioita. Ne sopivat sekä fine dining -ravintolaan, jossa valmistetaan monipuolisesti erityyppisiä ja eri raaka-aineista koostuvia ruokia, että nopean kierron fast food -paikkaan.

Itsenäisesti säädettävissä uunikammioissa on mahdollista valmistaa yhtä aikaa täysin erityyppisiä, eri valmistuslämpötilaa ja paistoaikaa vaativia ruokia. Raadin mukaan uuni edistää monipuolisuutensa ansiosta energiatehokkuutta ja mahdollistaa monipuolisen toiminnan esimerkiksi pienessäkin keittiössä.

itsenäisesti säädettävä uunikammio

Induktiotasolle sopivat buffet-astiat

Induktiolle soveltuvat valualumiiniset tarjoiluastiat, joissa on keraaminen non-stick pinnoite, soveltuvat erityisesti buffet-linjastoihin. Valualumiinin ansiosta tarjoiluastiat ovat kevyempiä ja kestävämpiä kuin esimerkiksi vastaavat posliinista valmistetut astiat.

Valualumiinin lämmönjohtavuus on erinomainen, ja ruoka pysyy astioissa lämpimänä tasaisesti. Raati arvosti valualumiinisten astioiden keveyden ja kestävyyden lisäksi myös niiden energiatehokkuutta.

Molemmat tuotteet ovat nähtävissä Gastro Helsingissä Dietan osastolla 6c50.

Ravintoloiden posliiniastioiden kierrätyspalvelu

E.Ahlströmin ravintoloiden astioiden kierrätyspalvelu auttaa ravintoloita tekemään vastuullisia ratkaisuja elinkaarensa päässä oleville posliiniastioille, jotka ovat aiemmin päätyneet sekajätteeseen kaatopaikalle. Kierrätyspalvelu on tarkoitettu kaikille ja kaiken kokoisille ravintoloille, jotka haluavat toimia vastuullisesti ja kiertotalouden hengessä.

Astioiden kunnon mukaan ne kierrätetään joko tiilien raaka-aineeksi suomalaiselle tiilitehtaalle tai vähävaraisten yhteisöllistä syömistä tukevalle Yhteinen pöytä -verkostolle.

Astioiden kierrätyspalvelua käyttävä ravintola osoittaa, että vastuullinen toiminta ravintolassa voi ulottua ruoan ja raaka-aineiden lisäksi myös astiavalintoihin sekä astioiden kiertotalouteen.

”Olemme osana vastuullisuusohjelmaamme löytäneet ratkaisun posliiniastioiden kierrätykseen. Tavoitteemme on, että vuonna 2030 vähintään 50 prosenttia suomalaisten ravintoloiden astioista päätyy kierrätykseen”, kertoo E.Ahlströmin toimitusjohtaja Petri Nupponen.

Raadin mukaan uusi palvelu mahdollistaa vastuullisen toiminnan laajasti eri ravintoloille, minkä lisäksi palvelu edistää vähävaraisten yhteisölounaita kierrättämällä astioita mm. seurankuntien, työttömien ja MLL:n kerhojen käyttöön.

posliiniastioiden kierrätys

Jamix CO₂-laskuri

Laskuri on Jamixin ruokatuotannon ohjausjärjestelmään liittyvä sovellus ruoan hiilijalanjäljen laskemiseen. Se laskee automaattisesti hiilidioksidiarvot ruokaohjeille ja aterioille. Sovelluksen avulla eri ruoka-aineiden CO₂-arvoja on helppo vertailla.

Ravitsemusalan toimija voi halutessaan julkaista hiilidioksidiarvot myös asiakkailleen yhdessä ruokalistan kanssa. Raadin mukaan eri tuotteiden hiilijalanjäljen vertailu helpottaa ilmastonäkökulman huomioimista ammattikeittiöissä.

Aterioiden hiilijalanjäljen ilmoittaminen loppuasiakkaille tuo puolestaan ravintolan asiakkaille tietoa omien valintojen vaikutuksista ja edesauttaa ilmastoystävällisten valintojen tekemistä. 

Sovellus on esittelyssä Gastro Helsingissä Jamixin osastolla 6g28.

Jamix CO₂-laskuri

Metos IoLiving HävikkiValvoja

Metos IoLiving HävikkiValvoja on digitaalinen ratkaisu ruokahävikin seuraamiseksi ja pienentämiseksi. Ruokailijoiden kannalta ratkaisu auttaa tiedostamaan, minkälaisia ympäristövaikutuksia syömättä jääneellä ruualla on, sillä jäteastian vieressä olevasta monitorista näkee päivän aikana syntyneen jätteen kokonaismäärän.

HävikkiValvoja auttaa keittiöhenkilökuntaa ymmärtämään ylituotannon hiilijalanjälkeä ja kohdistamaan toimenpiteitä sen pienentämiseksi. Ruokapalveluiden johdolle ratkaisu helpottaa ruokahävikin määrän vertailua eri toimipisteissä ja parhaiden käytäntöjen levittämistä koko ketjuun.

 Palvelu on esittelyssä Gastro Helsingissä Metoksen osastolla 6a50.

Metos IoLiving HävikkiValvoja

Joka toinen vuosi Helsingin Messukeskuksessa järjestettävät Gastro Helsinki -messut on Suomen johtava ravintola- ja ruoka-alan ammattilaisten tapahtuma, joka esittelee alan uutuudet ja trendit. Maksuton sisäänpääsy on yli 18-vuotiaille alan ammattilaisille rekisteröitymällä linkin takaa: gastro.messukeskus.com/info/

Teksti: Heikki Kähkönen

Lue myös