d-md-none
Siirry pääsisältöön

Food & Art Festivaali Turussa

Ensimmäistä kertaa Turussa järjestettävä ruoka- ja taidetapahtuma Food & Art Festival Turku tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten oppilaitosten kanssa. Oppilaitosyhteistyössä ovat mukana Turun ammatti-instituutti sekä Turun AMK:n Taideakatemia.

Turun Food & Art Festival nostaa esille perinteen, jossa tekniikat ja taidot siirtyvät mestarilta kisällille niin taiteilijoiden ateljeissa kuin ravintoloiden keittiöissä. Tapahtumassa on vuosittain mukana lukuisia sekä uransa alkuvaiheessa olevia nuoria kokkeja ja taiteen opiskelijoita että kokeneempia konkareita kansainvälisistä ravintola- ja taidepiireistä.

– Food & Art Festival Turku 2019 haluaa kunnioittaa mestari ja kisälli -traditiota ja nostaa sen ansaitsemaansa arvoon, kertoo tapahtuman isä ja keittiömestari  Pekka Terävä.

Turun ammatti-instituutin ravintola-alan ja matkailua opiskelevista nuorista tulee osa festivaaliorganisaatiota. Festivaali tarjoaa ravintola-alaa opiskeleville arvokasta kokemusta huippuravintoloiden keittiö- ja salipuolelta sekä matkailun opiskelijoille käytännön kokemusta palveluiden tuottamisesta. 

Taideakatemian opiskelijoille festivaali toimii teosten näyttelyareenana. Lisäksi opiskelijat saavat uniikin mahdollisuuden työskennellä vuoden 2019 festivaalin taiteilijan, belgialaisen nykytaiteilija Koen Vanmechelenin kanssa.

Opiskelijat keittiössä yhdessä huippukokkien kanssa

Tapahtuman legendaarinen Chef’s Menu kietoutuu mestari ja kisälli -teeman ympärille niin ruoassa kuin taidesisällöissä. Vieraille tarjoutuu kolmena iltana matka maailman huippukeittiöihin ja niiden vaikuttajiin. Turun ammatti-instituutin opiskelijoille avautuu mahdollisuus arvokkaaseen oppiin niin keittiö- kuin salipuolella.

Vuoden 2019 vierailevat huippukokit valmistavat illallisella kukin yhden uniikin annoksen yhdeksän ruokalajin menukokonaisuuteen. Vierailevia kokkeja ovat muun muassa kahden Michelin-tähden kokki Mathias Dahlgren, maailman arvostetuimman nuorten huippukokkien kilpailun, S. Pellegrino Young Chefin finalisteja kuten Leslie Hottiaux ja Vusumuzi Ndlovu.

Paikalla on myös perinteiseen tapaan Suomen Bocuse d’Or -edustaja Ismo Sipeläinen ja Suomen Vuoden Kokki Food Camp Finlandin Mikko Kaukonen.

Illallinen nautitaan belgialaisen nykytaiteilija Koen Vanmechelenin ideasta syntyneen Under Pressure -teoksen miljöössä. Tämän merien puhtauteen kantaaottavan teoksen toteutuksesta vastaavat Taideakatemian opiskelijat.

Festivaaliohjelmaan kuuluu myös Vanmechelenin CosmoCafé-keskustelu, joka on osa taiteilijan Human Rights -projektia. Projekti on yksi Venetsian biennaalin teoksista ja se esitellään YK:n ihmisoikeusneuvostolle ja Euroopan komissiolle vuonna 2021.​

Aurajokirannan kierroksia, taidetta, gastronomiaa ja maisteluannoksia

Jokirannan kierroksilla vieraat siirtyvät ryhminä Turun ammatti-instituutin matkailualan opiskelijoiden ohjaamina ravintolasta toiseen. Kierrokseen kuuluvat ravintolat Gustavo, Mami, Pinella, Smör, Tintå ja Tårget. Kierroksen jokaisessa ravintolassa nautitaan yksi ruoka-annos, johon inspiraatio on haettu Taideakatemian opiskelijoiden teoksista. 

Lisäksi festivaalilla on tarjolla turkulaisten kärkiravintoloiden edullisia maisteluannoksia, Barbeque Pop Up -ravintolan grillistä nousevia tukevimpia herkkuja sekä juomien testauksia.

Festivaalin lavaohjelma tarjoaa kansainvälisten huippukokkien ruokademoja ja haastatteluja, inspiroivia keskusteluja niin ruuasta kuin taiteesta ruokailun lomassa sekä iltaan painottuvaa viihdettä.

Löytöjä pääsee tekemään sunnuntaina, kun keittiökirpputori valtaa festivaalialueelle Ruissalon Tapahtumatelakalla.

___

Food & Art Festival sai alkunsa keittiömestari Pekka Terävän unelmasta järjestää tapahtuma, jossa hän esittelisi kansainvälisille kokkikavereilleen Suomen luontoa ja sen hienoimpia raaka-aineita.
 Tapahtuma on paljon muutakin kuin ruokafestivaali. Se on myös tähtikokkien kesäleiri, jossa eri puolilta maailmaa tulevat kokit tutustuvat Suomen luontoon mm. sienestämällä, kalastamalla ja saunomalla. Samalla syntyy monta ystävyyssuhdetta ja yhteistyökuviota. Tapahtuman järjestää Food Camp Finland Oy yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Tapahtuma on järjestetty aikaisemmin Mäntässä.

5.–8.9.2019 FOOD & ART FESTIVAL TURKU 2019

www.foodandart.fi
www.foodcampfinland.fi

Lähde

Lue myös