d-md-none
Siirry pääsisältöön

Fazer tutki: FODMAP-ruokavalio on vielä melko tuntematon Suomessa, vaikka se voisi olla ratkaisu vatsaongelmiin

Joka kolmas suomalainen kokee saavansa ruuasta johtuvia vatsaoireita vähintään kerran viikossa, selviää Fazerin teettämästä tutkimuksesta. Herkkävatsaisuus on erityisesti nuorten naisten ongelma. Toimiva apu herkkään vatsaan voi olla FODMAP-ruokavalio, joka tunnetaan Suomessa vielä varsin huonosti. Herkkävatsaiset välttelevät usein leipää, mutta Fazerin uusi Vatsaystävällinen* leipäperhe sopii herkkävatsaisille ja FODMAP-ruokavalioon.

Vatsavaivat ovat yleinen vaiva suomalaisilla. Fazerin teettämän tutkimuksen mukaan epämääräiset vatsaoireet vaikuttavat erityisesti nuorten naisten elämään: alle 35-vuotiaista suomalaisista naisista puolet (51 %) kertoo saavansa ruoasta johtuvia vatsaoireita vähintään kerran viikossa. Kaikista suomalaisista keskimäärin joka kolmas (34 %) kokee saavansa vatsaoireita vähintään kerran viikossa.

Tutkimuksen mukaan yleisimpiä haittoja, joita ihmiset ovat vatsavaivojen vuoksi kokeneet, ovat häiritsevät ilmavaivat (37 %), epämiellyttävä vatsan turvotus (27 %), väsynyt ja raskas olo (21 %), lempiruoista kuten ruisleivästä luopuminen (17 %) sekä ylimääräinen stressi (16 %).

Hiilihydraattien laatuun keskittyvä FODMAP-ruokavalio on yleistyvä ratkaisu herkkävatsaisuuteen. FODMAP-ruokavaliossa vältellään huonosti ohutsuolessa imeytyviä ja nopeasti paksusuolessa fermentoituvia hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita, kuten ruista, vehnää, sieniä, sipulia, parsakaalia ja hunajaa. FODMAP on monille hyvä tapa rauhoittaa herkästi oireilevaa vatsaa väliaikaisesti. Tutkimuksen mukaan suomalaisista kuitenkin vain joka kuudes (15 %) tietää, mikä on FODMAP-ruokavalio, vaikka se voisi olla ratkaisu omaan epämukavaan oloon.

Herkkävatsaisen ei välttämättä tarvitse luopua leivästä

Leivällä ja erityisesti ruisleivällä on keskeinen rooli suomalaisessa ruokakulttuurissa. Vuosi sitten ruisleipä julistettiin Suomen kansallisruoaksi. Fazerin tutkimuksen mukaan kuitenkin joka viides suomalainen (20 %) on joutunut vähentämään leivän syöntiään vatsaoireiden vuoksi. Naiset ovat vähentäneet leivän syöntiään sitäkin enemmän, sillä joka kolmas (33 %) on karsinut leivän määrää ruokavaliossaan helpottaakseen vatsaoireitaan.

Niistä, joilla on viikoittain epämukavia vatsaoireita, miltei puolet (41 %) on vähentänyt leivän syöntiään. Erityisesti ruis- ja vehnäleipien koetaan aiheuttavan helposti vatsaoireita herkkävatsaisille, mikä saattaa johtua niiden sisältämästä fruktaanista. Fazer on kehittänyt herkkävatsaisille soveltuvan Vatsaystävällinen*-leipäperheen, joka sopii myös FODMAP-ruokavalioon.

“Suomalaiset rakastavat leipää: viimeisimmän suuren leipätutkimuksemme mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että tuore leipä on todellinen nautinto”, kertoo Fazer Leipomoiden markkinointi- ja portfoliojohtaja Noora Pöyhönen.

Suomessa on kuitenkin myös paljon ihmisiä, joilla on vatsavaivoja tai herkkävatsaisuutta.

“Tämä ei onneksi tarkoita, että leivästä tarvitsisi luopua. Valikoimastamme löytyy herkkävatsaisille sopivat Vatsaystävälliset leivät, jotka soveltuvat myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalle. Vatsaystävällisestä leipä

Lähde: https://cisn.co/2IcqEVN

Lue myös