Siirry pääsisältöön

Etanat estradille

Suomessa etana yhdistetään usein yhä astetta hienompien ravintoloiden tarjontaan. Varsinaista perustelua tälle ei kuitenkaan ole. Ainesosa kun on erittäin mutkaton, herkullinen ja terveellinen ruoka. Lisäksi kasvavasta määrästä peruskauppoja löytyvät etanapurkit säilyvät kodin kuivakaapissa jopa vuosia.

Kun ihmiset miettivät etanaa ruokana, tulee heillä usein mieleen etanapannu. Valkosipulivoissa tai juustolla kuorrutettu klassikko on helppo paistaa pannulla ja ilman muuta loistava annos. Etanasta on silti niin paljon enempään.

Purkkietanoita valmistaessa ne tulee vain huuhdella hyvin lävikössä kylmällä vedellä. Tämä tehdään mahdollisten hiekkaylijäämien takia. Sen jälkeen vain kokin mielikuvitus on etanoiden valmistamisen rajana. Pannulla sopivan kokoisiksi paloitellut ja paistetut etanat sopivat erilaisiin sooseihin dipattaviksi, leivän päällä tai kermaisen pastan muodossa. Hyvä vertailukohde etanalle muiden ainesosien joukosta onkin sieni.

– Hyvän maun lisäksi etana on terveellistä. Se sisältää enemmän proteiinia kuin vaikkapa sieni, muistuttaa FdG etanoiden edustus- ja markkinointiyritys John W. Halla Oy:n toimitusjohtaja Sebastian Smeds.

Etana voi ottaa myös sivuroolin pöydässä, kun sitä tarjoilee esimerkiksi kalan, kasvisten tai lihan ohessa.

Vaikka etana ei ole ruokapöydässä sesongista riippuvainen, nousee sen suosio erityisesti syksyn aikana. Iltojen pimetessä rasvainen ruoka toimii myös kevyemmän keiton muodossa. Lapsiperheen arjessa tai kynttilänvalossa vietetyn illanvieton lyömättömänä kaverina.

Vaivatonta mutta eksoottista

Suomessa etana ei ole varsinainen heräteostos. Säilyke-etanoihin ei myöskään törmää kaupassa ensisilmäyksellä. Etanapurkit on tyypillisesti sijoitettu säilykeosaston ylähyllylle piiloon, mikä on sääli, sillä esimerkiksi Ranskassa etana esiintyy kouluruokaloiden listoilla säännöllisesti.

– Kauppiaat voisivat esitellä uusia makuja suomalaisille asettelemalla etanan kaltaisia, hieman harvinaisempia ainesosia näkyvämmin esille, Smeds kannustaa.

säilyke-etanat

– Juuri uusien makujen soisi tervehtivän kaupassa asioivia ihmisiä.

Etanan edut maussa, helppoudessa ja terveellisyydessä toden totta ansaitsevat näkyvämmän paikan parrasvaloissa.

Arjen ohella etana tuo tietysti oivan lisämausteen myös syysiltojen juhliin. Illanvietto on tilaisuus esitellä etanan erinomaisuus myös ennakkoluuloiselle ensikertalaiselle. Oli juhlapöydässä tarjolla sitten klassinen ja herkullisen rasvainen etanapannu, dipattavat etanat tai etanakeitto on ainesosalla tapana yllättää – ja jäädä ruokailijan mieleen pitkäksi aikaa. Palanpainikkeena juhlavimmissa hetkissä toimii niin raikas valkoviini, kevyt punaviini tai vaalea olut. 

Katso myös etana-bruschetta resepti.

Teksti: Joonas Ranta

Lue myös