d-md-none
Siirry pääsisältöön

Essi Avellan asui osan vuodesta samppanjakuplassa

Kun viinin ammattilaiselta Essi Avellanilta kysyy, missä on hänen kotinsa, hän hymyilee ja miettii hetken. 

Minulla on kolme kotia. On kuin kotiin tulisi, aina kun menen Champagneen tai Englantiin. Lisäksi oma kotini on Helsingissä.

Jokaisessa paikassa Avellan viettää paljon aikaa ja tuntee valtavasti ihmisiä. Lokakuun lopussa Avellan oleili Etelä-Englannissa tuomaroimassa kuohuviinien ja samppanjoiden maailmanmesteruuskisoja. Kymmenen hengen tiimille luotiin poikkeusjärjestelyin oma kupla, jossa he maistoiavat joka päivä sata kuohuviiniä kahden viikon ajan.

Samppanjan lähettiläs

Nuorempana Avellania häiritsi, ettei Suomessa tarjottu viinialan koulutusta lainkaan. Hän oli käynyt maistamassa maailman tuulia kauppakorkean harjoittelujaksolla Ranskan Bordeauxissa Juha Berglundin viinitilalla ja innostunut tekemään gradun aiheesta. Avellan teki tietoisen valinnan tähdätessään viinialalle, joten kun vuonna 1998 Wine & Spirit Education Trust -järjestön ensimmäiset kurssit toteutettiin Suomessa, Avellan luonnollisesti ilmoittautui mukaan. Hän kävi kaikki tarjolla olleet kurssit aina diplomitasoon asti ja valmistui Suomen ensimmäisenä Master of Wine -tittelillä vuonna 2006.

Viinissä Avellania kiehtoi alusta alkaen monipuolisuus ja monimutkaisuus, sillä viiniin liittyy asioita biologiasta ja geologiasta gastronomiaan ja kemiaan, unohtamatta aistinvaraiseen arviontiin. Viiniä hän kuvailee loppumattoman kiinnostavaksi, mutta kokee että hänellä on erityisen paljon annettavaa samppanjalle. 

Samppanja on tietyllä tavalla väärinymmärretty viini. Sillä on helpon juhlajuoman maine, mutta taustalla on kompleksi viini, jossa ihmiskäden vaikutus on poikkeuksellisen suuri. Koen, että siinä on paljon kommunikaatityötä tehtävänä, Avellan toteaa.

Uran alkuaikoina Avellan toimi vuosia viinituotepäällikkönä ja -assistenttina Silja Linella. Viimeiset 16 vuotta hän on toiminut yrittäjänä. Avellan kirjoittaa kahteen lehteen Suomessa, kahteen lehteen ulkomailla ja hän on julkaissut viiniaiheisia kirjoja, mukaan lukien vuosi sitten julkaistun ja samppanjaraamatuksiksin tituuleratun ”Christie’s World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine”, jota varten Avellan maisteli yli 10 000 viiniä. Työnkuvaan kuuluu myös tuomarointi, konsultointi sekä tapahtumien järjestäminen, joihin kuuluu normaalivuonna järjestettävä ”Grand Champagne” yhdessä herkkujen ja viinitarvikkeiden maahantuontiyrityksen Ceestan kanssa.

Kaiken tämän lisäksi Avellan vastaa Viking Linen samppanjavalikoimasta. Avellan pyörittää myös kahta viinikoulua, yhtä Helsingissä ja toista Tampereella. Koulu on opiskelupainotteinen, jossa kurssien aiheet ovat vaihtelevia, mutta jossa maistelu on olennainen osa oppimista.

Parasta viinissä on ihmiset

Kun Avellanilta tiedustelee erityisintä hetkeä viinin parissa, vastausta ei tarvitse odottaa: 

Parasta on se, kun saa nauttia ja maistaa viinejä tekijöidensä seurassa. 

Työhön on mahtunut myös hauskoja kokeiluja, kuten hänen ja kahden muun Master of Wine kuumailmapallolento Englannissa. Tiimi maisteli tiettyä samppanjaa ensin maan pinnalla ja sen jälkeen eri korkeuksissa. Korkeus vaikuttaa aisteihin ja viini onkin Avellanin mukaan parasta nautittuna maan päällä.

Avellan suosittaa muiden ihmisten mukaan ottamista viinituntemuksen kartuttamiseen. Lisäksi hän muistuttaa, että viinejä on maistettava rinnakkain. 

Jos maistaa tänään yhden ja huomenna toisen, siitä ei jää käteen paljoakaan. Vain vertailemalla löytää omaan makuunsa sopivat viinit, Avellan täsmentää. 

Maun analysointi ja kokemuksien jakaminen esimerkiksi pienimuotoisissa tasting -ryhmissä opettaa parhaiten. Viineissä, kuten ruoassakin vaihtelu on rikkautta, joten samaan ei kannata aina tyytyä. Avellanilla on kuitenkin yksi viini, jonka makuun hän ei usko kyllästyvän: 

Oma autiosaariviinini on Cristal Rosé, joka on erittäin harvinainen ja kiusallisen kallis. Siihen en ainakaan vielä ole kyllästynyt, enkä näe että pystyisin kyllästymään, hän hymyilee. 

Lue myös