Siirry pääsisältöön

Billnäsin Ruukki juhlii 380-vuotista taivalta

Juhannusaatto on Raaseporissa sijaitsevalle Billnäsin Ruukille erityinen juhlapäivä. Kesäkuun 25. päivänä vuonna 1641 Kuningatar Kristiina antoi Tukholmassa määräyksen ruukkioikeuksien myöntämisestä pitkään Turussa vaikuttaneelle liikemies Carl Billstenille.

Billnäsin Ruukista tuli kolmas Suomeen perustettu rautaruukki ja ensimmäinen yksityisen yrittäjän perustama ja johtama ruukki. Ruukkioikeuksiin kuului muun muassa veroetuja ja puunotto-oikeus.

– En tietenkään ole koskaan tavannut ensimmäistä ruukinpatruuna Billsteniä. Välillä kuitenkin tuntuu, että keskustelemme samalla kun kunnostan hänen perustamansa Billnäsin rakennuskantaa. Ruukin syntytarina kertoo, että kyseessä on ollut vahvasti yrittäjähenkinen kaveri, aluetta kehittävä yrittäjä Olli Muurainen kertoo.

Muurainen aloitti ruukin ydinalueen korjaustyöt vuonna 2009. Hän pitää vuonna 2017 päätöksen saanutta pitkää kaavoitusprosessia ruukin uuden elämän kannalta ratkaisevana. Muuraisen mukaan ennen kaavoituksen valmistumista moni paikallinen pohti ymmärrettävästi ruukkialueen menneitä vuosikymmeniä.

– Kaava käänsi katseet kohti tulevaisuutta ja valoa. Sen myötä myös Raaseporin kaupunki on tehnyt upeita panostuksia koko Karjaa – Billnäs – Fiskars -alueen ulkoilureittien parantamiseen. Niiden myötä seutu kehittyy virkistysliikunnan osalta Suomen kauneimmaksi, Muurainen kiittelee.

Billnäsin ruukkialueen remontti on Suomessa poikkeuksellinen. Työtä tehdään yksityisellä rahalla ja elämä on palannut historialliseen miljööseen.

– Ruukki on paljosta kiitollinen Fridolf Leopold Hisingerille, jonka toimeliaisuuden valtakausi ajoittuu vuosiin 1880–1920. Hänen näkemyksensä siirsi Billnäsin teolliseen aikaan palvelemaan ihmisten tarpeita, oli sitten kyse lapioista tai huonekaluista, Muurainen kertoo.

Fridolf Leopold Hisingerin aikana ruukilla työskenteli parhaimmillaan yli tuhat työntekijää. Tämä tarkoitti myös uutta rakentamista. Merkittävä osa laajan ruukkialueen teollisista rakennuksista onkin tuolta aikakaudelta. Muun muassa 3500 neliön Iso Paja on nyt remontoitu tapahtumatiloiksi. Ruukin Lähettämö-rakennusta remontoidaan parhaillaan kaupoiksi ja toimistoiksi. Kesäkuussa otettiin majoituskäyttöön perusteellisen remontin jälkeen uusrenesanssityylinen Karlsborg-rakennus vuodelta 1897.

Suuri muutos on tapahtunut myös ruukin halki virtaavan Mustionjoen rantamaisemissa, jotka ehtivät olla useita vuosikymmeniä liian vähällä hoidolla. 

– Tänä keväänä istutimme alueelle 300 kirsikkapuuta. Ne ovat parhaimmillaan, kun ruukki täyttää 400 vuotta juhannuksena 2041.

Ruukin ravintolat ja hotelli ovat nyt auki joka päivä

– Kevään suurin muutos on hotellin ja ravintolan avaaminen yleisölle. Toimimme 10 vuotta palvellen vain ryhmissä saapuneita vieraita. Tästä kesästä alkaen jokaisella on mahdollisuus tutustua pieteetillä kunnostettuihin ruukin 1890-luuvn ja 1900 luvun konttorirakennuksiin, jotka toimivat hotellina ja ravintola, Muurainen iloitsee.

Ruukin bistrohenkinen ravintola tarjoaa tuoreista ja paikallisista raaka-aineista valmistettuja makuelämyksiä keittiömestari Mike Kokkosen johdolla. 

Ruukin 380-vuotsijuhlien kunniaksi on avattu uusi ulkoilmaravintola Scarlett O´Karis ruukkialuetta halkovan joen rantaan. Hotellivieraat sekä alueen asukkaat ovat löytäneet Yhdysvaltain etelävaltioiden makuja tarjoavan ravintolan.

Muuraisen mielessä ovat jo tulevat avajaistapahtumat.

– Historian tärkein oppi on, että ruukki ei saa pysähtyä. Sen on aina kehityttävä, kun rauta ei enää tuonut leipää, sitä ryhdyttiin jalostamaan, syntyi työkaluja ja kauneutta, joka siirtyi kalusteisiin.  Nyt ruukki elää jälkiteollista aikakautta tapahtumineen ja palveluineen. Etätyö on yksi Billnäsin ruukin seuraavia suuria tarinoita. Kaiken nykyisen toiminnan ansiosta syntyy aivoruukki, Muurainen linjaa.

Ravintolamme ovat auki seuraavasti:

Hotellin ravintola

Maanantaista perjantaihin:

Lounas 11:00-15:00, Á la carte 15:00-23:00

Lauantaisin Á la carte 12:00-23:00

Sunnuntaisin Á la carte 12:00-17:00

Scarlett O’Karis Kesäterassiravintola

Aukioloajat: ma-to 12:00-21:00

Pe-la 12:00-23:00 (keittiö 21)

Sunnuntaisin 12:00-17:00

Kuvat: Elina Engberg

Lue myös