Siirry pääsisältöön

Baba Foodsin pakkaukset sai uuden ilmeen!

Eilen saimme ilon ja kunnian käydä Baba Foodsin kevätlounaalla herkuttelemassa Baba Foodsin tarinan kuuntelemisen lomassa.

Tarinan olen kuullut jo pariin otteeseen ennen – mutta en väsy siihen ikinä! Niin monta yritystä joutuu keksimällä keksimään yrityksen missionsa, Baba Foodsilla se tulee suoraan tarjoiltuna ja suoraan sydämestä. Ja siihen samaan syssyyn saat tarinan lisäksi nauttia sellaisesta ilon kipinästä jokaisesta perheenjäsenen silmästä. Baba Foods on 5 vuotta sitten sitten perustettu perheyritys, jonka tarina on kuitenkin saanut alkuna kauan, kauan sitten. Tarinan kertojat ovat myös tarinan pääosassa, nimittäin isä Avi, tytär Ronit ja poika Tomer.

Tomer, Ronit ja Avi.
Kuva: Vilma Lehtonen

Niin kuin kaikki hyvät tarinat, tämäkin tarina sai alkunsa rakkaudesta. Avi tuli suomeen ja tapasi suomalaisen naisen ja rakastui. Syntyi perhe, jonka kaiken keskiössä on rakkaus yhdessäoloon ja täten myös ruokaan. Perheellä on pitkä perinne, että perjantaisin syödään yhdessä. Kokoonnutaan yhteen perheen, ystävien, naapureiden ja ystävien ystävien kesken. Ja sitten syödään.

Aika pitkälti tältä näyttää Hovavin perheen perjantai-illallinen. Kuva: Vilma Lehtonen

Perjantai-illallisiin osallistui myös Ronitin mies, joka vuosikaudet yritti saamaan Hovavin perhettä perustamaan omaa ruokayritystä, jossa näistä herkuista voisi muutkin päästä nauttimaan. Viitisen vuotta siinä meni, kunnes Ronitin mies totesi että jos te ette nyt perusta sitä yritystä, niin hän tekee sen. Lopputulos on mitä näette tänään – suuren suosion saavuttanut Baba Foods. Perheyhtiö vaihtoi viime vuonna miljoona euroa. Ja kasvu sen kuin kiihtyy. Heidän tuotteitaan löytyy tänä päivänä jo 500:lta jälleenmyyjältä. Olet varmastikin törmännyt heidän tuotteisiin joskus, ja jotta löydät ne vielä tulevaisuudessa niin esittelen seuraavaksi heidän uusien purkkiensa ulko-asun.

Kuva: Sami Piskonen

Kuva: Sami Piskonen
Kuva: Sami Piskonen

Liitän tähän alle lisää juttua Baba Foodsin tarinasta ja heidän tuotteistaan, mutta loppusanoilla totean että jos heidän tuotteet eivät vielä ole tuttuja niin nappaa mukaan ensi kauppareissulla. Minun henkilökohtainen lemppari on heidän Baba Olivinade ja Baba Chili hummus.

Baba Foods on läpikotaisin aito

Handmade in Helsinki. Ei ihme, että Baban herkulliset hummukset, babaganoushit ja salaatit ovat valloittaneet suomalaisten sydämet.A

Baba Foods on läpikotaisin aito

Handmade in Helsinki. Ei ihme, että Baban herkulliset hummukset, babaganoushit ja salaatit ovat valloittaneet suomalaisten sydämet. Isä Avi toi reseptit 40 vuotta sitten repussa Suomeen. Nyt hänen perintöään jatkavat innolla ja intohimolla Avin lapset Tomer ja Ronit Hovav.

Baba Foods on kirjaimellisesti perheyritys. Alkuperäisten reseptien isä on nimittäin Chef Avi, jonka herkulliset ruoat olivat pitkään pienen piirin salaisuus. – Isä saapui Suomeen 40 vuotta sitten olallaan kassi, jossa oli nuoren miehen omaisuus ja äitinsä reseptit. Niiden pohjalta hän on valmistanut herkkuja Suomessa ja kehittänyt reseptejä suomalaiseen makuun, Tomer kertoo.

Sysäys sisarusten yrityksen perustamiseen tuli sekin perheen sisältä. – Meillä on tapana syödä perjantai-iltaisin perheillallinen ja pöydässä on ollut aina isän resepteillä valmistettuja herkkuja. Siskon mies Tomi muisti aina mainita, että tuotteet ovat niin hyviä, että meidän pitäisi perustaa yritys ja saada ne kauppoihin. Kymmenen vuotta hän jauhoi, kunnes totesi perustavansa yrityksen itse, jos emme saa sitä aikaan. Silloin päätimme pistää siskon kanssa hihat heilumaan, Tomer nauraa.

Alussa oli vain kauha, tehosekoitin ja hella..

Alkuun Baba Foods pyöri sisarusten, muutaman kauhan, tehosekoittimen ja kattiloiden voimin. Tänä päivänä Baban Itäisen Välimeren herkkuja valmistaa Helsingin Konalassa jo reilut kymmenen henkeä. – Parasta yrittäjyydessä on se, että voimme työllistää ihmisiä. Periaatteemme on, että emme halua tehdä vain hyvää ruokaa, vaan auttaa tekemään omalta osaltamme Suomesta paremman paikan elää ja tehdä töitä, Ronit muistuttaa.

Niin hyvää, ettei parempaa yksinkertaisesti saa, on Baban herkkujen ydinajatus. Tuotteet valmistetaan siis käsin, parhaista raaka-aineista ja mahdollisimman pitkälti ilman lisäaineita. – Käytännössä kaikki tehdään käsin etikettien liimaamista myöten. Se luo samalla monipuolisia työllistämisen mahdollisuuksia. Olemme voineet esimerkiksi tarjota työkokeilua sellaisille ihmisille, joiden on ehkä muutoin haastava työllistyä, Ronit lisää.

Chef Avi – laatujohtaja ja innovatiivinen tuotekehittäjä

Tuotteiden sielu Chef Avi on luonnollisesti mukana Baban toiminnassa. – Isä on laatujohtaja, joka tarkistaa, että reseptit toimivat. Toki hän myös muuntelee reseptejä mielellään – luova kokki kun on, Ronit nauraa.

Avi tuokin sisarusten mukaan solkenaan tuotantoon uusia reseptejä ja tuoteideoita, joita nuorempi polvi joutuu välillä toppuuttelemaan. – Yrittäjinä haluamme pitää kiinni Baban tuotteiden laadusta ja hyvästä mausta, mutta tuotekehittelyssä on kiinnitettävä huomiota myös lopputuotteen hintaan, logistiikkaan ja tuotteiden säilyvyyteen, Tomer painottaa. 

Teksti: Mia Heiskanen

Behind the scenes – Baba Foods

Kävimme jututtamassa Baba Foodsin hummuksen ja babaganoushin kulisseissa Ronit Hovav-Halosta ja Chef Avia. Pääsimme myös kurkistamaan Avin chilihummuksen sekoitusastiaan.

Behind the scenes – Baba Foods

Kävimme jututtamassa Baba Foodsin hummuksen ja babaganoushin kulisseissa Ronit Hovav-Halosta ja Chef Avia. Pääsimme myös kurkistamaan Avin chilihummuksen sekoitusastiaan.

Baba Foods on toiminut alusta lähtien samoissa tiloissa Konalassa. – Aloitimme toiminnan 30 neliön tilassa, mutta olemme neljän vuoden aikana levittäneet reviirimme samassa kerroksessa yhä laajemmalle, myyntijohtaja Ronit kertoo.

Kodikas ”hermokeskus”

Istumme Baba Foodsin ”hermokeskuksessa”, joka on kodikas tila takkoineen ja puisine seinäpaneeleineen. – Tämä on aikansa tuote, mutta täällä me suunnittelemme, hoidamme päivittäiset hallinnolliset hommat ja syömme yhdessä saman pöydän ääressä. Olemme kuin suuri perhe, Ronit kertoo.

Baba Foods onkin lämminhenkinen perheyhtiö, joka pyörii noin kymmenen hengen ydinporukalla. – Veljeni Tomer on toimitusjohtaja ja minä toimin myyntijohtajana. Sen lisäksi Rosa hoitaa markkinointia ja tuotannossa häärää kokkeja, pakkaajia, tarrottajia ja tiskari. – Sloganimme on Hand Made in Helsinki eli liimaamme tuotteiden etiketitkin käsin. Päivän tuotantoputkesta syntyvät tuotteet lähtevät meiltä Konalasta kylmäterminaaliin ja sieltä edelleen jakeluun valtakunnallisesti.

Lapsilta kovaa kritiikkiä

Pöydän ääreen istahtaa sisarusten isä Chef Avi, joka on myös Baba Foodsin sielu ja reseptien isä. Hän päivittelee pilke silmäkulmassa, miten omat lapset ovat laittaneet hänet töihin. Avi on kuitenkin silmin nähden tyytyväinen siihen, miten omat lapset ovat saaneet yhtiön muutamassa vuodessa hyvään lentoon. Reseptit ovat kuitenkin hänen. – Nehän ovat totta kai loistavia! Uudet ideatkin syntyvät kuin itsestään, sillä olen tehnyt ruokaa lähes 40 vuotta. Uusien makuyhdistelmien suhteen minulla on hyvä tuntuma, mistä ihmiset tykkäävät.

Kovin palaute tulee suoraan omilta lapsilta ja läheisiltä. Ronit nimittäin kertoo, että perheellä on tapana syödä yhdessä perjantai-iltaisin, jolloin testissä ovat usein Avin reseptit. – Olemme aika kriittisiä, joten Avi saa meiltä aika harvoin kehuja.

Ravintolan keittiössä kasvaneet

Perheen sisarusparven makunystyrät ovatkin kehittyneet lapsesta saakka, sillä perheellä oli Lauttasaaressa yhdentoista vuoden ajan ravintola, jossa Avi valmisti suomalaisille vielä tuolloin tuikituntematonta hummusta ja maustoi lihat rohkeasti Oriental-tyyliin. – Vietimme iltapäivät tarhan ja koulun jälkeen ravintolamme keittiössä, jossa kasvoimme kokkien valmistamilla lehtipihveillä ja ranskalaisilla, Ronit nauraa.

Suomalaisten makumaailma on kehittynyt

Avi on tosiaan nähnyt aitiopaikalta, miten suomalaisten makumaailma on kultivoitunut vuosien varrella. – Kun pyöritimme ravintolaamme, suomalaiset eivät tunteneet munakoisoa, artisokkaa tai fenkolia. Tänä päivänä tilanne on tyystin toinen.

– Minut on yllättänyt se, miten rohkeasti Suomessa käytetään tänä päivänä chiliä. On ollut jännä kuulla tuotemaistatuksissa, miten vanhemmatkin ihmiset kertovat jopa kasvattavansa kotona chiliä, Ronit lisää.

Tutut raaka-ainetuottajat tärkeitä

Siirrymme tuotannon puolelle, jossa Avi valmistaa päivän viimeisen satsin chilihummusta. Sekoitusastiassa pyörivät kikherneet ja muut salaiset ainesosat, joista syntyy herkullinen lopputulos. Pöydällä on kaunis rivi munakoisoja. Ronit kertoo, että Baba Foods tekee tiivistä yhteistyötä raaka-ainetoimittajien kanssa ja ostaa suurimman osan raaka-aineista suoraan tuottajilta. – Meille on tärkeää, että meillä on hyvät suhteet raaka-aineiden alkulähteille. Haluamme tuntea toimittajat ja olla kasvollinen toimija myös heidän suuntaan. Siitä syntyy molemminpuolinen luottamus, mikä on ensisijainen asia tässä bisneksessä. Kaikilla pelloilla emme ehdi käydä, mutta monissa paikoissa olemme käyneet paikan päällä ja toisinpäin. Esimerkiksi kreikkalaiset oliivin toimittajat ovat käyneet täällä meitä moikkaamassa.

Laadukas kilpailu tervetullutta

Baba Foods valmistaa tuotteensa laatu edellä. – Uusia tuoteideoita on jatkuvasti kehitteillä, mutta pysymme uskollisina ytimelle eli valmistamme tuotteet alusta loppuun itse. Kilpailu on tervetullutta, mutta toivomme, että laatu on myös muille ensisijainen asia. Jos asiakas maistaa elämänsä ensimmäistä kertaa falafelia ja saa huonon kokemuksen, se leimaa valitettavasti muidenkin valmistajien tuotteita, Ronit toteaa lopuksi.

Teksti ja kuvat: Mia Heiskanen

Pinaatti antaa suomalaista twistiä Baban Green Hummukselle

Baba valmistaa Lähi-idän ruokaa isä Avin 40 vuotta sitten repussa tuomia reseptejä vaalien. Uusi sukupolvi sovittaa reseptit suomalaisten makumaailmaan.

Pinaatti antaa suomalaista twistiä Baban Green Hummukselle

Baba valmistaa Lähi-idän ruokaa isä Avin 40 vuotta sitten repussa tuomia reseptejä vaalien. Uusi sukupolvi sovittaa reseptit suomalaisten makumaailmaan. Tästä hyvä esimerkki on Green Hummus – raikas tuoteuutuus, jota terästää miedon chili pepperonin lisäksi pinaatti.

Juuri viisi vuotta täyttänyt Baba Foods kunnioittaa tuotteissaan isä Avin repussa ja sydämessä Suomeen kulkeutuneita reseptejä. – Suomeen saapuessaan Avilla oli olalla vain kassi, jossa oli koko omaisuus ja äidin ikivanhat reseptit. Niiden pohjalta tehtyjä ruokia hän valmisti alkuun lähipiirille Suomessa, kunnes perustimme viisi vuotta sitten veljeni Tomerin kanssa Baban, jotta saisimme Avin herkut kaikkien suomalaisten saataville, Ronit Hovav-Halonen kertoo.

Baban juuret ulottuvat Lähi-itään, jonka ikivanhasta kasvisruokakulttuurista uusi sukupolvi ammentaa inspiraatiota tuotevalikoimaan suomalaiseen makuun sovitettuna. – Perusajatuksena on, että Baban hummus, babaganoush, oliivitahna ja harissa ovat valmiita, arjessa helposti nautittavia ruokia sekä yhdessä jaettavia juhlapöydän herkkuja ja lisukkeita.

Green Hummus on yrttisen raikas tuoteuutuus

Baban tunnetuin tuote on parhaista kikherneistä käsityönä valmistettu hummus, jota löytyy perusversiona ja chilillä terästettynä. Nyt tuotevalikoima on täydentynyt kauniin vihreällä Green Hummuksella, jonka makumaailma on yrttisen kepeä ja raikas. Miedon chili pepperonin lisäksi mukana on myös pinaattia, joka antaa hummukselle Hovav-Halosen mukaan kauniin värin ja jännän suomalaisen twistin. 

Baba Green Hummus saapuu K- ja S-ryhmän myymälöiden valikoimiin huhtikuun aikana.

Kikherne on Baban hummuksen lämmin sydän

Hummus on löytänyt tiensä yhä useamman suomalaisen ruokapöytään.

Kikherne on Baban hummuksen lämmin sydän

Hummus on löytänyt tiensä yhä useamman suomalaisen ruokapöytään. Pyysimme Baba Foodsin Ronit Hovav-Halosta valottamaan hummuksen syvintä olemusta ja luonnetta.  Ronit jos kuka osaa kertoa hummuksesta, sillä se on Baba Foodsin sydän. – Liiketoimintamme sai alkunsa hummuksesta. Sen sydän on puolestaan kikherne, joka on myös toisen päätuotteemme – falafelin – pääraaka-aine. Myös tahini on tärkeä osa hummusta. Jos kikherne on hummuksen sydän, niin tahini on sen sielu. Kaupan hyllyt notkuvat tänä päivänä mitä erilaisempia hummuksia, mutta tuoreus erottaa Baban hummuksen muista.  – Haluamme tarjota hummuksen tuoreena. Se tarkoittaa ensiluokkaista makua ja mahdollisimman vähän säilöntäaineita. Joudumme luonnollisesti tinkimään hieman tuotteen säilyvyydestä, mutta olemme halunneet tehdä kompromissin, koska hummuksen ensiluokkainen laatu ja maku ovat meille sydämen asia.  Vain paras kikherne kelpaa Kikherneen laatu ratkaisee, miltä hummus maistuu, joten Baba haluaa todella metsästää satokaudesta toiseen sitä kaikkein parasta kikhernettä.  – Meillä on erinomainen agentti, joka etsii meille jatkuvasti maailmalta parhaimpia kikherneitä ja ostaa ne suoraan viljelijöiltä.  Hyvän kikherneen hankintaprosessi ei ole tullut suinkaan helpommaksi ilmaston ääri-ilmiöistä johtuen. Kun satoja menetetään, kikherneen kysyntä kasvaa ja maailman markkinahinta nousee.  Ronit kertoo, että kikherneen koolla ja maaperän laadulla on oleellinen merkitys lopputuotteen maun kannalta. – Saamme jatkuvasti tuotenäytteitä maailmalta, ja tarkkailemme hyvin kriittisin silmin niiden ulkomuotoa, väriä ja kokoa. Kun kikherne läpäisee ensimmäisen seulan, testaamme, miten se toimii käytännössä ja millaisia makuja siitä irtoaa. Hummus on luotu jaettavaksi Ronit kertoo myös, että hummus ei ole alun perin pelkkä leivän kaverina nautittava levite. – Hummus tuodaan oikeaoppisesti pöytään lämpimänä isolla lautasella koko pöytäkunnan jaettavaksi. Ennen tarjoilua se herätetään henkiin lusikalla pyöräyttämällä, jonka jälkeen siihen lisätään hyvää oliiviöljyä. Hummuksessa on jo sinällään paljon luonnetta, mutta sen keskelle eli sydämeen voi lisätä vaikkapa papu- tai harissatahnaa, yrttisekoituksia tai siemeniä. Baba Original hummusta voi myös helposti tuunata oman maun mukaan pyöräyttämällä sekaan esimerkiksi sitruunaa, yrttejä tai valkosipulia.  Vinkki! Tällä hetkellä Baballa on kaupoissa Baba Hummus ja Baba Chili Hummus. Uutuuksina ovat tulossa Baba Green Hummus sekä hummus runsaalla tahinipitoisuudella.  Baba – Handmade in Helsinki. www.baba.fi  Teksti: Mia Heiskanen

Lähi-Idän ruokia syödään yhdessä – myös arjessa

Yhdessä syömisen ei tarvitse olla ennalta suunniteltua ja monimutkaista. Baban tuotteilla loihdit arjen kiireessäkin helposti maukkaat ateriat yhteiseen pöytään.

Lähi-Idän ruokia syödään yhdessä - myös arjessa

Yhdessä syömisen ei tarvitse olla ennalta suunniteltua ja monimutkaista. Baban tuotteilla loihdit arjen kiireessäkin helposti maukkaat ateriat yhteiseen pöytään.

Moni muistaa lapsuudestaan sen, miten pihan lapset huudettiin aina iltapäivisin kotiin syömään. – Yhdessä syömisen kulttuuri on ollut olennainen osa suomalaisten arkea, mutta tuntuu, että se on nyt hieman kadoksissa, Ronit Hovav-Halonen Baba Foodsista tuumailee. Arjen kiireessä ja aikataulupaineissa ruuan laittaminen voi toki tuntua monimutkaiselta puuhalta, joka vain nipistää aikaa muulta puuhastelulta. – Baban tuotteet nojaavat Lähi-Idän keittiöön, joten niiden avulla on helppo loihtia maistuvia ja monipuolisia aterioita ruokapöytään. Baban hummukset, falafelit, salaatit ja marokkolaiset porkkanat ovat nimittäin valmista syötävää. Erilaisilla tahnoilla saa puolestaan näppärästi makua ja vivahdetta muihin pääruokiin.

Hummus on luotu jaettavaksi

Baban tunnetuin tuote hummus ei ole Lähi-Idän keittiössä pelkkä leivän kaverina nautittava levite, vaan yhdessä jaettava ruoka. – Hummus tuodaan oikeaoppisesti pöytään lämpimänä isolla lautasella koko pöytäkunnan jaettavaksi. Ennen tarjoilua se herätetään henkiin pyöräyttämällä isolla lusikalla, jotta se saa luonteen takaisin. Sen jälkeen lusikalla voi tehdä kauniin pyöreän juovan hummuksen keskelle ja lorauttaa koloon hyvää oliiviöljyä ja vaikkapa siemeniä, paprikajauhetta ja persiljaa. Baba Harissa -chilitahnalla voi tehdä vielä ns. hillosilmän keskelle. Näin syntyy herkullisen makuinen ja näköinen yksityiskohta vaalean hummuksen pintaan. Hummuksen seuraan kuuluu olennaisesti laadukas, tuore leipä, jolla itse kukin voi kaapaista hummusta reilusti  suoraan lautaselta. 

Ruokaa, joka tuntuu hyvältä kehossa

Kaikki Baban tuotteet ovat vegepohjaisia ja ravitsevia. Hummuksen sydän on kikherne, jossa on papujen tapaan paljon kuituja ja proteiiniarvot kohdallaan. Hummuksessa on myös paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja, proteiinia ja B-ryhmän vitamiineja. Tahini on puolestaan ravinteikas ruoka, jota voi käyttää kastikkeena, salaatin kera ja lämpimien ruokien lisukkeena. Se on hyvin ravintorikas ja helppo tuote, ja loistava kalsiumin ja kaliumin lähde. 

www.baba.fi


Lue myös