d-md-none
Siirry pääsisältöön

Aitoa artesaanijuustoa – aidoille ihmisille

Perinteisesti edam-maana tunnetussa Suomessa eletään varsinaista cheddarbuumia. Pelkän cheddar-sanan lukeminen pakkauksessa ei kuitenkaan takaa, että tarjolla on aitoa kovaa juustoa.

– Cheddarina myydään juustoja, jotka eivät sitä yksinkertaisesti ole, valittelee Jukolan Juuston juustomestari Markku Liias.

Liias tietää mistä puhuu. Yhdessä veljiensä kanssa Jukolan Juuston perustanut juustomestari oppi cheddarin salat kanadalaisessa Armstrongin kaupungissa Brittiläisessä Kolumbiassa. Sieltä tulee maailman paras “chedukka”, kuten Liias sen muotoilee.

Suomen ainoa aito cheddar on vaalea, kiinteä ja täyteläinen. Ainesosana juusto inspiroi myös luoviin kokeiluihin.

Kun Liiakselta kysyy cheddarin käytöstä, saa kuulla vastakysymyksen: Mihin maailman syödyin juusto ei sopisi?

– Sellaisenaan, kuorrutuksena erilaisiin laatikkoruokiin tai jälkiruokana. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Cheddareita Jukolan Juustolla valmistetaan perinteisellä menetelmällä, mutta makuja kehitetään ennakkoluulottomasti. Viimeaikaisista innovaatioista esimerkkinä vaikkapa yli seitsemän kuukautta kypsytetty Aito Cheddar Gin, joka saa herkullisen makunsa mistä  muualtakaan kuin maailman parhaasta Kyrö Distilleryn ginistä. Hittituote sopii oivasti pukinkonttiin myös tulevana jouluna.

– Joulun lähestyessä pitää mainita, että cheddar sopii jouluaterian yhteyteen erinomaisesti, Liias vinkkaa.

Sellaisenaan tai luovien kulinarististen kokeilujen mahdollistajana. Kuten aidon juuston kuuluu.

Teksti: Joonas Ranta

Katso myös Jukolan Juuston tuottajasivut.

Lue myös