Siirry pääsisältöön

Ahvenanmaalla – Kotimaassa ulkomailla

Ainutlaatuisesta luonnostaan tunnettu Ahvenanmaa muodostuu 6 700 nimetystä saaresta sekä 20 000 pienemmästä saaresta ja luodosta. Ulkosaariston karun kauniit graniittikalliot vaihtuvat vehreään luontoon, kun matkaa jatkaa syvemmälle sisäsaaristoon. ”Ahvenenmaa on monella tavalla uniikki kohde. Erilaisen luonnon lisäksi meillä on omat makumme ja omanlainen saaristokulttuurimme”, kertoo Ahvenanmaan matkailualan jäsenjärjestö Visit Ålandin myynti- ja projektipäällikkö Niko Micklin.

Ei siis ole ihme, että moneksi muuntautuva Ahvenanmaa sopii matkakohteena hyvin niin aktiivilomailijoille, perheille kuin herkkusuillekin.

Aktiiviloma maantiellä, merellä tai golfkentällä

Ahvenanmaa on tunnettu erinomaisista pyöräilymahdollisuuksistaan ja punaisista maanteistään. Pyörän satulassa maisemat vaihtuvat nopeasti vihreistä niityistä sinisiin merenpoukamiin. Koska etäisyydet ovat lyhyitä, voi pyöräretkeen yhdistää helposti kahvilakierroksen ja historiallisia nähtävyyksiä. Omia pyöriä ei tarvita, sillä Ahvenanmaalla on helppo vuokrata pyöriä.

Saaristo tulee tutuksi myös vaeltamalla – vaihtoehtoja löytyy pidemmistä patikkareiteistä lyhyempiin kävelyreitteihin ja kaiken kaikkiaan merkittyjä vaellusreittejä on 34.  ”Ahvenanmaan luontoon tutustuakseen ei tarvitse olla ammattivaeltaja ja esimerkiksi meren äärelle pääsee helposti myös lyhyempiä reittejä pitkin”, vakuuttaa Micklin.

Jos haluaa ottaa merestä kaiken irti, kannattaa kokeilla melontaa. Sisäsaaristo ja suojaisat lahdenpoukamat tarjoavat myös lapsiperheille ja tottumattomille melojille soveltuvia lyhyempiä retkiä. Melontaretken kruunaa omat eväät saaressa tai päiväkahvit jossain suloisessa pienessä kahvilassa.

Ahvenanmaa on suosittu kohde myös golfaajien keskuudessa. Ålands Golfklubb avaa heinäkuussa täysin uudistetun Slottsbanan-kentän Kastelholman linnan kupeeseen. Kentän kaavaillaan yltävän Euroopan viiden parhaan golfkentän joukkoon. Tänä kesänä Ahvenanmaa panostaa myös hittilaji frisbeegolfiin, sillä saarelle valmistuu kesän aikana peräti 16 frisbeegolfrataa.

Lähiruokaa ympäröivästä merestä ja viljavasta maasta

Ahvenanmaan ruokakulttuuri on omalaatuinen, sillä saarikulttuuri on muokannut sitä useiden vuosisatojen ajan. Kalastus ja meren läheisyys ovat selvästi läsnä saaren ruokakulttuurissa, samoin maanviljely. Ahvenanmaalaisessa keittiössä käytetään paikallisia tuotteita, jotka valmistetaan sesongin mukaan ja käsityötaitoa vaalien. Ruoka onkin todellista lähiruokaa. Saariston lähiruokaherkut ja palkitut artesaanituotteet soveltuvat myös matka- ja makumuistoiksi.

Lähes 80 % Suomessa tuotetuista omenoista tulee Ahvenanmaalta – saarimaakuntaa ei syyttä kutsuta Suomen omenatarhaksi! Pääsaarella on myös paikallista juomatuotantoa, muun muassa kaksi olutpanimoa ja oma tislaamo. 

Pieneksi paikaksi Ahvenanmaalla on vaikuttava määrä tasokkaita ravintoloita. Ravintolat ja kahvilat tekevät paljon työtä edistääkseen alan kestävää kehitystä. Tämä näkyy esimerkiksi paikallisten raaka-aineiden suosimisena.

Maarianhaminalaisista ravintoloista Micklin nostaa esiin sataman vieressä sijaitsevan Nauticalin, josta on upeat näkymät satamaan ja museolaiva Pommerniin. Jos kesäiltaa haluaa istua hieman pidempään, on Indicon tunnelmallinen sisäpiha kerrassaan valloittava kohde.

Hyvän ruoan perässä kannattaa lähteä myös Ahvenanmaan maaseudulle. Micklin suosittelee muun muassa Stallhagenin panimoa ja sen yhteydessä toimivaa ravintolaa. ”En ole syönyt missään muualla niin paikallista ruokaa. Raaka-aineet tulevat tutuilta maanviljelijöiltä ja kalastajilta ja annokset maustetaan oman pihan yrteillä. Ravintolassa ei ole varsinaista ruokalistaa, sillä koskaan ei voi tietää tuoko kalastaja ahventa vai kuhaa.” Toinen ehdoton kohde on huippukokki Michael Björklundin pohjoismaiseen ruokaan keskittyvä Smakbyn, vinkkaa Micklin.

Seikkaile läpi saariston ja yövy omalla saarella

Helpoiten Ahvenanmaalle pääsee isommilla laivoilla tai lentäen Turusta ja Helsingistä. Seikkailunhaluiset suosivat saaristolauttaa, jotka seilaavat saariston läpi aina Manner-Ahvenanmaalle saakka. Kyydistä voi hypätä pois kesken matkan ja viipyä yön saaristossa. ”Saaristoreitti on todella suosittu ja yö saaristossa on yksi mahtavimmista kokemuksista, mitä Ahvenanmaa tarjoaa”, Micklin kehuu.

Majoitusvaihtoehtoja löytyy saariston lisäksi ympäri pääsaarta ja Maarianhaminan keskustaa. Omaa rauhaa kaipaava vuokraa mökin tai jopa oman saaren ja palveluita kaipaava valitsee majoituksen hotellista.

Koska näkemistä, kokemista ja maisteltavaa on paljon, suosittelee Micklin varaamaan aikaa Ahvenanmaalla kiertelyyn vähintään kolme päivää. Siinä ajassa ehtii tutustua Maarianhaminan lisäksi maaseutuun ja saariin, haaveilipa sitten aktiivilomasta tai uusista ruokaelämyksistä.

Saariston uniikki luonto ja kulttuuri takaavat, että loma vierähtää leppoisasti kotimaassa, ulkomailla.

Vinkki lomapäivään:

”Vuokraisin pyörän ja lähtisin kiertelemään pieniä kahviloita ja ravintoloita. Jatkaisin matkaa Stallhagenin pienpanimolle ja lopuksi ihailisin auringonlaskua rantakalliolla.”

Niko Micklin

Suunnitteletko makumatkaa Ahvenanmaalle? Katso tästä paikallisen vinkit!

Palkittuja artesaanituotteita

Ahvenanmaalaiset tuottajat osallistuvat innokkaasti kansainvälisiin kisoihin ja moni paikallinen tuote onkin saanut tunnustusta ja palkintoja. Voitokkaita artesaanituotteita valmistavat esimerkiksi Marskogens lamm, Mattas Gårdsmejeri, Öfvergårds ja Mercedes Chocolaterie.

Marskogens lamm
Landströmsgatan 21, Svartsmara 22310 Pålsböle

Marskogens lamm valmistaa laadukkaita lampaanlihatuotteita. Heidän erikoisuuksiaan ovat simpukan muotoinen “lammsnäcka” ja lammasmakkara. Tilalla toimivat tilapuoti ja kesäkahvila. Vierailut muina aikoina ainoastaan ryhmille: www.marskogens.wordpress.com

Mattas Gårdsmejeri
Norra Finbyvägen 8, 22530 Sund

Mattas Gårdsmejeri on sympaattinen kotimeijeri, joka valmistaa suussa sulavia juustoja ja maitotuotteita luomumaidosta. Tilalla kesäkahvila ja tilapuoti. Vierailut syksyllä ryhmille. Meijerin lypsylehmillä on omat nimikkotuotteet, joihin voit tutustua jo etukäteen: www.mattas.ax

Öfvergårds
Vesterbacken 76, 22330 Tjudö

Öfvergårds sijaitsee Tjudössä Ahvenanmaan ”omenavaltakunnassa”. Tilan naapurustossa kasvaa satoja tuhansia omenapuita ja noin 6000 niistä Öfvergårdsin omenatilalla. Maatilakaupasta löydät runsaan valikoiman omenaisia paikallisherkkuja, kuten tilan omista lajikkeista puristettuja omenamehuja, omenakastiketta, -siirappia yms. Tila on niittänyt palkintoja säilötyillä omenaversoillaan ja -mehullaan. Vierailut ryhmille: www.ofvergards.ax

Mercedes Chocolaterie
Lemlandsvägen 1865, 22610 Lemland

Mercedes Chocolaterie on suklaanystävän taivas. Suklaatehdas on palkittu kansainvälisesti maailman parhaista suklaistaan. Suklaatehtaan löydät Lemlandin tien varrelta, Amalia Limonad tehtaan tiloista. Tutustumisia ryhmille: www.amorina.ax

Vinkkejä ravintola- ja juomakierrokselle

Kvarter5
Norragatan 10, 22100 Mariehamn

Kvarter5 kutsuu viihtymään – yksin, kaksin tai suuremmassa seurueessa. Ravintolan pikkuannoksissa on valinnanvaraa ja ne ovat kuin luotuja seurusteluun ja jaettavaksi. Keittiömestari loihtii pöytään uuden pohjoismaisen keittiön parhaita paloja, mausta tinkimättä. Kaikki kastikkeet ja liemipohjat valmistetaan alusta saakka, hitaasti ja rakkaudella. Haluamme valmistaa hyvää ruokaa ja pitää samalla hauskaa. Yksinkertaisesti Fun Dining. www.kvarter5.ax

Indigo
Nygatan 1, 22100 Mariehamn

Korkealuokkainen ruoka ja moderni design yhdistyy vanhan kivitalon ainutlaatuiseen tunnelmaan. Indigon vinokaton alta löytyy myös yksi Maarianhaminan suosituimmista oleskelubaareista. Tutustu: www.indigo.ax

Pub Stallhagen
Getavagen 196, 22410 Godby

Noin 20 kilometrin päässä Maarianhaminan keskustasta, Grelsbyn maaseutumiljöössä sijaitsee sympaattinen Stallhagenin pienpanimo. Panimon kyljessä sijaitseva ravintola Pub Stallhagen tarjoilee maukasta lähiruokaa reiluin annoksin. Annokset vaihtelevat paikallisten viljelijöiden päivän sadon ja lähiruokayrittäjien parhaiden tuotteiden saatavuuden mukaan. Panimolla on myös oma tilapuoti, jossa oluiden lisäksi on laaja valikoima muiden ahvenanmaalaisten pientuottajien tuotteita. Kannattaa käydä ostoksilla!

Pub Stallhagenissa pääset myös tutustumaan erilaisiin oluihin, joita maustetaan paikallisilla mauilla, kuten hunajalla. Opastettuja vierailuja ryhmille: www.stallhagen.ax

Smakbyn
Slottsvägen 134, 22520 Kastelholm

Michael Björklundin luotsaamaan Smakbyn ravintolaan, tai krouviin, kuten paikalliset sanovat, ovat kaikki tervetulleita. Micken keittiöstä tarjoillaan maukasta lounasta ja päivällistä, kahvia ja muuta hyvää. Ruokalistan innoituksena toimii rakkaus pohjoismaiseen ruokaan ja keittiössä taituroidaan herkkuja sesongin tarjoamista raaka-aineista, joita käsitellään suurella rakkaudella. Tutustu: www.smakbyn.ax

Nautical
Hamngatan 2, 22100 Mariehamn

Maarianhaminan parhaimmalla paikalla sijaitseva ravintola Nautical tarjoilee sesongin saaristolaisherkkuja hienostuneessa miljöössä. Pohjoismaiden johtava ravintolaopas White Guide on valinnut Nauticalin Ahvenanmaan parhaaksi ravintolaksi. Korkealaatuisen à la carte -illallismenun lisäksi ravintola tarjoaa tasting-menuja, joita voit nauttia valikoitujen juomien kera. Tutustu: www.nautical.ax

Open water brewery
Knutsbodavägen 15 , 226 10 Lemland

Open Water Brewery on vuonna 2016 perustettu pienpanimo, joka myy paikallisia, tuoreita käsityöläisoluita. Open Water Brewery on Ahvenanmaan ainoa tilamyymälä, jossa myydään siideriä. Maistele runsasta olutvalikoimaa ja löydä oma suosikkisi! Tutustu: www.openwaterbrewery.com

Amalias Limonadfabrik
Lemlandsvägen 1865, 22610 Lemland

Amalias Limonadfabrik on Ahvenanmaan ainoa ja yksi harvoista limonaditehtaista, joka valmistaa limonadia ja muita juomia käsityönä paikallisista marjoista ja hedelmistä ilman keinotekoisia lisäaineita.   Tutustu: www.limonad.ax.

Lue myös