Siirry pääsisältöön

Ihana Ahvenanmaa – tänä kesänä Pohjoismaiden aurinkoisin kohde kutsuu ihastumaan saari-idylliinsä

Rakastan Ahvenanmaan läheisyyttä luontoon ja mereen. Perheille tämä on ihanteellinen lomakohde – helposti saavutettavissa ja itse matka laivalla tänne on monelle lapselle jo iloinen loman käynnistävä matkakokemus”, kuvailee Caroline Lepistö Ålandhotelsilta. 

Ålandhotels on Ahvenanmaan suurin hotelliketju kolmella hotellillaan saarimaakunnan pääkaupungissa Maarianhaminassa. Legendaarinen Hotel Pommern on täysin uudistettu ja sisarhotellinsa Savoyn tapaan joutsenmerkitty. Maarianhaminan sydämessä, lähellä kaupungin nähtävyyksiä sijaitsevassa Hotel Savoyssa on saunaosasto uima-altaineen. Hotelli Pommernin ravintola Kvarter5 huomioi ruokatarjonnassaan paikallisia sekä satokauden makuja. Ketjun kolmas hotelli Hotel Adlon löytyy läheltä satamaterminaalia ja on ainoastaan kävelymatkan päässä kuuluisasta museopurjelaiva Pommernista. Hotellin Adlon Pizzeria & Sportsbar on suosittu seurusteluravintola. Ålandhotelsin kautta saa myös matkapaketteja, jossa järjestetään kaikki asiakkaan puolesta: matkat, majoitus, ruokailut ja aktiviteetit.

”Maarianhaminasta löytyy aktiviteetteja kaiken ikäisille. Merenkulkumuseo ja Pommern -purjelaiva ovat koko perheen takuuvarmoja suosikkeja. Maarianhamina on kaupunkina helposti lähestyttävissä – sen kaupat, ravintolat ja nähtävyydet ovat kaikki kävelyetäisyydellä, joten muutamassa päivässäkin ehtii jo tehdä ja nähdä paljon”, sanoo Lepistö.

Astu kuuluisaan purjelaivaan 

Noin 11 000 asukkaan Maarianhamina on parhaiten tunnettu merenkulun kaupunkina ja elinkeinona merenkulku on ollut ja on yhä tärkeä Ahvenanmaalla. Ahvenanmaan Merenkulkumuseon säätiö onkin tehnyt suuren panostuksen uuteen näyttelyelämykseen Pommern – 100 päivää merellä, joka on suunnattu kaikenikäisille. Kävijä saa mahdollisuuden matkata ajassa taaksepäin, olla ”osa” miehistöä ja kuvitella, miltä tuntuisi olla merimies purjelaivalla 1930-luvulla. Pommern rakennettiin 120 vuotta sitten, siirtyi ahvenanmaalaiseen omistukseen 100 vuotta sitten ja lahjoitettiin museolaivaksi 70 vuotta sitten.  Kesäkuukausina näyttely on auki joka päivä. Ahvenanmaan merenkulkumuseo on muutama vuosi sitten palkittu Suomen parhaana museona. 

Lapsille seikkailukylpylä Mariebad sekä lasten oma saari Lilla Holmen uimarantoineen ja leikkipaikkoineen Maarianhaminan itäisellä rannalla ovat helpot kohteet vilvoittelevaan hauskanpitoon esimerkiksi museovierailun jälkeen. Ahvenanmaa kun on Pohjoismaiden aurinkoisin paikka toukokuusta elokuuhun, kesäkelejä on mitä luultavimmin luvassa, kun vierailee Ahvenanmaalla kesäkuukausina. 

Päiväretkelle saaristoon

Suomen ainoa saarimaakunta Ahvenanmaa koostuu yli 6700 saaresta, joista kaikilla asutuilla saarilla on maanteitä ja niihin lautta- tai siltayhteys. Etäisyydet Manner-Ahvenanmaalla, eli pääsaarella, ovat lyhyitä ja meri siintää aina lähellä, missä tahansa liikutkin – se onkin täydellinen kohde päiväretkeilyyn. Pääkaupungin Maarianhaminan sekä sen välittömässä läheisyydessä olevien kohteiden lisäksi riittää ja on tarjolla siis ihmeteltävää ja nähtävää, niin perheen isoille kuin pienimmillekin. 

”Jo heti Maarianhaminan ulkopuolelta löydät upeita hiekkarantoja ja kallioita, joita tutkistella. Saarille voi tehdä päiväretkiä, niin että pitää kaupunkia tukikohtanaan. Saaristosta saa hyviä maistiaisia jo vierailemalla esimerkiksi Maarianhaminan eteläisellä puolella suosituilla Järsön ja Nåtön saarilla, joihin pääsee yhdyssiltoja pitkin joko autoillen tai pyöräillen. Niemenkärki Järsöllä on todellinen näky ja kruunaa kuvankauniin reitin sinne”. 

Kalaan tai golffaamaan?

Ålandhotels järjestää teemayöpymismatkoja Ahvenanmaalla, joten oli matkailija sitten intohimoinen golffari tai frisbeegolffari, historianharrastaja tai pyöräteillä viihtyvä autenttisen ahvenanmaalaisen kylän tunnelmaa etsivä polkija – saaren tunteva Ålandhotels auttaa matkapaketeillaan luomaan ja tarjoamaan vierailleen juuri näiden näköisen loman. Perheille löytyy hotellipaketteja, joihin hotelliyöpymisten lisäksi sisältyvät pääsyliput lasten suosikkikohteisiin Mariebad-kylpylään sekä Merenkulkumuseoon ja Pommern-laivaan.

Ahvenanmaata ei suotta kutsuta kalastajien paratiisiksi ja Ålandhotels onkin luonut lomapaketin, joka tarjoaa mahdollisuuden itse kokea kalastuksen saaristossa. Pakettiin kuuluu kalastusmatka lupineen ja yöpymisineen valitussa hotellissa. Se tarjoaa oivan mahdollisuuden perheen tai ystävien kanssa nähdä vesiltä Ahvenanmaan kuuluisat merimaisemat, joko urheilukalastaen tai vain nauttien luonnon ja meren läheisyydestä. Illaksi Maarianhaminaa tarjoaa pienen pääkaupungin parasta antia. 

”Maarianhaminassa ympäristöineen ja kaikissa ihanissa saarissamme riittää nähtävää ja koettavaa moneksikin päiväksi, mutta muutamaa päiväkin riittää, jotta voi perheen kanssa kokea ja nähdä sen, miksi merelliseen Maarianhaminaan ja Ahvenanmaahan kannattaa tutustua ja ihastua.”

Teksti: Daniela Holm

www.alandhotels.fi

Lue myös