Siirry pääsisältöön

Joulun tunnelmassa kimmeltävällä Ahvenanmaalla on kaikki mitä joulunalusajalta voi odottaa

Sen viihtyisä pienuus ja käsinkosketeltava rento tunnelma tekee Ahvenanmaasta matkailukohteena sellaisen, jonne haluaa palata. Ensikertalaiselle Ahvenanmaa tarjoaa glöginlämpöiset lomapuitteet myös joulunalusaikoina. Saarimaakunnan jouluystävällistä tunnelmaa pääsee tunnustelemaan tänä syksynä esimerkiksi Åland Glimrar -tapahtuman merkeissä. Kolmen viikonlopun ajan joulufiilistä etsivälle on kerätty helppo kattaus Ahvenanmaan parhaita tapahtumia ja vierailukohteita. 

– Ahvenanmaalaiset ovat erittäin joulurakkaita ja jo joulupöytiä tarjoilevia ravintoloita löytyy täältä todella useita – meillä ne ovat verrattavissa mannersuomen pikkujoulujuhliin. Täällä Ahvenanmaalla mennään joulupöytään, siinä missä muualla Suomessa pikkujouluihin, kertoo Visit Ålandin myynti- ja projektipäällikkö Niko Micklin

Ahvenanmaa on kulttuuriltaan kaunis sekoitus Suomea ja Ruotsia. Näin on myös jouluna. Ahvenanmaalaiseen joulupöytään katetaan ruotsalaiseen tapaan lihapullia ja paljon kalaruokia, Ahvenanmaa kun on meren ympäröimä ja kalastus vuosisatojen jälkeenkin yhä tärkeä elinkeino. 

Joulumarkkinoita saaristossa 

Joulutapahtumat Ahvenanmaalla ihastuttavat aitoudellaan. Joulumarkkinoilla, kuten joulupöydissäkin, katetaan esille paikallisten tuottajien tuotteita. Åland Glimrar -tapahtuma haluaakin tarjota mahdollisuuden, niin ahvenanmaalaisille kuin vierailijoillekin, ostaa joulupöydän antimet ja tehdä joulunvieton hankinnat kuusen alle päätyviä lahjoja myöten suoraan ahvenanmaalaisilta tuottajilta ja käsityöläisiltä. 

Joulumarkkinoita on niin Sundin suurista, Ahvenanmaan vanhimmista, pikkujoulumarkkinoista Kastelholman linnan vieressä sijaitsevassa Jan Karlsgårdenissa Maarianhaminan torilla pidettäviin perinteisiin joulumarkkinoihin. 

– Itse haluan ostaa paikallisia raaka-aineita ja tuotteita paikallisilta tuottajilta, aina oveen ripustettavasta joulukranssista käsintehtyihin karamelleihin. Joululahjallekin antaa erityistä merkitystä se, että se on jonkun rakkaudella tekemä. Joulun ruokatuotteet ja herkutkin löytyvät markkinoilta ja puodeista.

Joulupöytään veneellä

Omenat ovat Ahvenanmaan ”juttu”, sillä ylivoimaisesti suurin osa kotimaisista omenoista tulee merialueidemme suurimmalta saarelta ja sanotaankin, että Pohjois-Ahvenanmaa on yhtä suurta omenatarhaa. Ei siis ole ihme, että Ahvenanmaalla myös valmistetaan sekä tarjoillaan joulusesonkina markkinoiden herkullisinta omenaglögiä. 

Jouluruokaa tarjoavia ”joulupöytiä” on katettu Ahvenanmaalle toistakymmentä toinen toistaan viehättävämpiin ravintoloihin ja kahviloihin. Visit Ålandin Niko Micklin mainitsee yhtenä esimerkkinä Silverskärin. Se on kuvankaunis saari pohjoispuolella Ahvenanmaata, jonne yleensä otetaan vain ryhmä kerrallaan vierailemaan. Tänä syksynä saaren ravintola kattaa vierailleen verrattoman joulupöydän ja kokemuksesta tekee unohtumattoman jo se, että vierailija matkaa mantereelta jouluruoan ääreen veneellä. 

Åland Glimrar -tapahtumaa vietetään pikkujouluviikonloppuina 26–27.11, 3–4.12 ja 10–11.11.  Tuolloin ohjelmaa löytyy ympäri Ahvenanmaata.

Ahvenanmaan jouluherkkuja kotiin tuotavaksi tai paikan päällä herkuteltavaksi

Saarilla halutaan valmistaa saariston antimista ja ne valmistetaan ylpeydellä ja perinteitä kunnioittaen.

Stallhagen jouluolut:

Moneen suomalaiseen joulupöytään katetaan tänäkin jouluna olutta. Se sopii juomana mainiosti mm. suolaisten kalojen kanssa. Ahvenanmaan panimoylpeyden Stallhagenin oluet ovat omistautuneen käsityön tulosta ja heidän mottonsa on, että puhtaista raaka-aineista tulee hyvää olutta – mikä sopiikin ahvenanmaalaiseen periaatteeseen siitä, että syödyn ja juodun on hyvä olla lähituotettua ja aitoa! 

Amalian glögi:

Amalian Limonaditehdas on Ahvenanmaan ainut ja yksi harvoista limonaditehtaista Suomessa, joka valmistaa perinteisenä käsityönä limonadia luonnollisista raaka-aineista. Pääasiassa oman maan, eli Ahvenanmaan, hedelmiä ja marjoja käytetään juomien valmistuksessa, joka tapahtuu pienessä tehtaassa Lemlandissa 20 kilometriä Maarianhaminasta. Täällä voi myös käydä tutustumassa tehtaaseen ja tilapuotiin! Amalian jouluglögi Vinterblå tuo mustikan ja puolukan herkullisilla mauilla mieleen joulun. Limonaditehtaan tarjonnasta löytyy myös joulun virvoitusjuoma Julmust.

Ålandsmejerietin joulugouda ja piparkakkujogurtti:

Ålandsmejeriet käyttää tuotteidensa valmistuksessa ainoastaan ahvenanmaalaista maitoa ja lisäaineita pyritään välttämään. Jouluksi Ahvenanmaan oma meijeri valmistaa herkullista piparkakkujogurttia ja goudajuustoa. Harva meijeri pystyy ylpeilemään yhtä pitkällä historialla kuin Ålandsmejeriet – se on nimittäin valmistanut meijerituotteita jo yli sadan vuoden ajan ja on siis yhtä vanha kuin itsehallinnollinen Ahvenanmaa!

Mercedes Chocolaterie suklaa:

Amalian Limonaditehtaan vieressä sijaitseva Mercedes Chocolaterie on suklaatehdas, jonka herkullisissa suklaakonvehdeissa yhdistyvät tuo Ahvenanmaan oman meijerin laadukas kerma sekä voi suklaan ja saaren muiden paikallisten makujen kanssa. Suklaatehdas sai nimensä entisen omistajansa sekä perustajansa venezuelalaisen Mercedes Winquistin mukaan. Praliinit, jotka valmistetaan käsin, sovitetaan sesongin makuihin ja tänä jouluna Ahvenanmaan pienisuuri suklaatehdas tarjoaa joulupöytään tavallisten herkkusuklaidensa lisäksi mm. glögi- ja piparkakkutryffelin makuja.

Joulupöytä on katettu! 

Joulupöydät ovat suosittuja Ahvenanmaalla ja alla ehdotuksia ravintoloista, joissa joulupöytä on katettu. Pöydän varaamista suositellaan.

Lue myös