d-md-none
Siirry pääsisältöön

10 faktaa leivästä

Leipä kuuluu terveelliseen ruokavalioon ja suomalaiseen ruokakulttuuriin. Lisäksi viljatuotteet ovat osa ekologista syömistä ja kuuluvat kasvisruokailijan ruokavalioon. Leipätiedotus ry kokosi leivästä 10 tosiasiaa, jotka muistuttavat leivän terveellisyydestä ja ympäristöystävällisyydestä.

  1. Leipä on hyvä täysjyväviljan lähde. Täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio alentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen sekä tiettyihin syöpiin. Me suomalaiset syömme aivan liian vähän täysjyväviljaa.
  2. Aivot, lihakset ja hermosto käyttävät hiilihydraatteja energianlähteenään. Leipä sisältää runsaasti hiilihydraatteja.
  3. Täysjyväviljaa sisältävä leipä pitää verensokerin tasaisena – ja mielialan tasapainoisena.
  4. Leipä on tärkeä B-vitamiinien, E-vitamiinin, raudan ja magnesiumin lähde.
  5. Leipä on hyvä kasviproteiinin lähde.
  6. Ruis-, ohra- ja vehnäleivän sisältämä gluteeni on viljan luonnollinen proteiini, joka vaikuttaa leivän leivontaominaisuuksiin.
  7. Täysjyväleipä sisältää paljon kuitua; enemmän kuin useimmat kasvikset
  8. Leivän valmistuksen aiheuttama hiilijalanjälki eli ympäristövaikutus on pieni.
  9. Leipä on kasvisruokaa. Kasvikunnan tuotteilla on pienempi vaikutus ilmastoon kuin eläinperäisten tuotteiden tuottamisella.
  10. Ruokaisa voileipä on hyvä vaihtoehto lounaaksi niin ravitsemuksellisesti kuin ympäristön näkökulmasta. Ruokaisan voileivän valmistaminen tuottaa vain vähän kasvihuonekaasupäästöjä (CO2 eq*).

*CO2 eq = hiilidioksidiekvivalentti on mittayksikkö, joka mahdollistaa kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusten vertailun. 

Lähde: www.epressi.com/tiedotteet/ruoka-ja-elintarvikkeet/10-faktaa-leivasta

Lue myös