Siirry pääsisältöön

Parsaa uppomunalla

Oi ihanaa, parsakausi on täällä taas! Päätin avata kauden omalla bravuurillani, parsaa kaikilla herkuilla A.K.A parsaa à la Titti! Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että parsan päälle ladotaan kaikki herkulliset parsakaverit mitä keksii. Eli tässä tapauksessa parsan kaveriksi valikoitui hollandaisekastike, ilmakuivattu kinkku, uppomuna ja parmesaani. Koska mottoni on ”simple is beautiful”, niin valmistin hollandaisekastikkeen ilman maustelientä ja vesihaudetta ja ihan yhtä hyvää siitä tuli tällä helpommallakin versiolla!

Hollandaisekastike

  • 100 g voita
  • 2 kpl keltuaista
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl valkopippuria

Sulata voi ja siivilöi se toiseen astiaan niin, että maitosakka jää siivilään. Jos sinulla ei ole tarpeeksi tiheää siivilää, voit myös valuttaa kirkkaan sulan varovasti toiseen astiaan. Mittaa keltuaiset, etikka ja vesi pieneen kattilaan. Kuumenna hitaasti koko ajan vatkaten, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Nosta kattila pois levyltä ja lisää voisula hitaasti ohuena nauhana samalla vatkaten. Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Avot, ja olet valmis!

Parsan valmistus

Parsan juuriosa on puinen ja pilaa koko makuelämyksen. Mieluummin ottaa parsasta pois liikaa kuin liian vähän. Helpoiten teet tämän ottamalla parsaa kiinni molemmista päistä ja katkaiset parsan kevyesti. Se kohta, mistä parsa katkeaa, on se kohta mistä puinen osa alkaa. Tämän jälkeen kannattaa vielä kuoria ylin kerros pois noin sentin päähän nupusta. Voit valmistaa parsan keittämällä tai uunissa. Jos olet aloittelija, suosittelen uunin käyttöä, se on takuuvarma tapa saada täydellistä parsaa. Et nimittäin halua lötköä parsaa, se pilaa kaiken. Parsaa kypsennetään tasan 10 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Jos keität, käytä laakeaa astiaa, jotta parsa makaa vedessä pitkittäin, muuten parsa kypsyy epätasaisesti. Keitinveteen lisätään ripaus suolaa ja kun vesi kiehuu, parsat lisätään veteen ja keitetään noin 2 minuuttia. Itse pidän keitetystä parsasta enemmän. Minun ehdoton lempiparsani on valkoinen parsa, mutta se tulee vasta myöhemmin kauppoihin. Jos käytät valkoista parsaa, niin se pitää kuoria huolellisesti ja siinä leikataan pois tyvi siitä kohtaa mistä se puumaisuus alkaa. Sen kohdan näkee kyllä selkeästi parsassa.

Uppomuna

Uppomunan valmistaminen on joillekin helppoa, minulle ei niinkään – mutta silti yritän tehdä sitä joka vuosi! Tänä vuonna onnistuin semihyvin, eli keltuainen oli koostumukseltaan täydellisen juokseva, mutta kananmuna ei säilyttänyt pyöreää muotoaan. Jos koet, että uppomuna on sinulle liian vaikea, voit hyvin jättää sen pois tästä annoksesta – muut osat ovat sen verran herkullisia että pärjäät kyllä hyvin ilman sitä. Ohjeistan uppomunan tekemiseen edellisessä reseptissäni.

Nyt sitten vaan latomaan nätisti nämä herkut tarjoiluastialle! Ensin parsa, sitten hollandaisekastke, päälle siivuja ilmakuivatusta kinkusta ja parmesaania pieninä paloina. Ja viimeisenä uppomuna, jos päädyt ottamaan sen mukaan annokseen.

Sitten ei muuta kuin ääntä kohti! Bon Apetit!

Lue myös