Siirry pääsisältöön

Näin valmistat onnistuneen juustotastingin kotona!

Juustoja voi maistella aivan kuten viinejä, eikä siihen tarvitse aikaisempaa kokemusta. Kokosimme parhaat vinkit ja reseptit onnistuneeseen juustotastingiin! 

Tämä täydellinen juustolautanen rakentuu yhden juustotyypin ympärille: Fetajuustolle ja sen sukulaisjuustoille, kuten vuohenmaitojuustolle.

Patros-juustoa edustavan Sebastian Smedsin mukaan, oikea ja hyvä tapa maistella juustoja on valita maistelulautaselle juustoja, jotka ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Näin juustojen maut ja aromit pystyy helpommin erottamaan.

Toptasten vinkit onnistuneeseen juustotastingiin: 

Valitse 3-5 maistelujuustoa. Valitse juustoja, jotka ovat mahdollisimman samantyyppisiä. Toimituksemme valitsi juustolautaselleen Patroksen Fetajuuston, Patroksen Salaattijuuston ja Patroksen vuohenmaitojuuston. 

Ota juustot huoneenlämpöön vähintään 1–2 tuntia ennen tarjoilua! On tärkeää ottaa juustot oikeaan aikaan ulos jääkaapista­, sillä juustojen aromit pääsevät parhaiten esiin, kun ne tarjoillaan huoneenlämpöisinä.

Varmista, että juustolautaselta löytyy erityyppisiä lisukkeita, jotta vierailijoiden makuaistit eivät pääse väsymään. Hedelmät, hillot, pikkelöidyt vihannekset ja kasvikset, leivät ja miedot suolakeksit toimivat hyvin juustojen kanssa. Muista, että lisukkeiden tulisi täydentää juuston makua, ei kilpailla sen kanssa. 

Älä unohda juomia! Juusto ja viini ovat klassinen yhdistelmä. Voit kokeilla fetajuuston pariksi Sauvignon Blancia tai Alsacen Rieslingia. Maista ensin juustoa ja sitten vasta viiniä, näin saat parhaan makuelämyksen! 

Mikäli haluat varmistaa, että vieraillesi ei jää näläntunne, lisää juustolautasellesi juustoja myös ruokaisemmassa muodossa. Voit esimerkiksi lisätä juustolautaselle tuoreiden juustojen kylkeen uunissa paahdettua fetajuustoa ja vuohenmaitojuustosta valmistettua dippikastiketta!  

Vuohenmaitojuustodippi 

4-6 hlö

  • Patros vuohenmaitojuusto 140g
  • 1 prk (180g) ranskankermaa
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • ½ limetin mehu
  • 2 tlk hunajaa 
  • 1 rkl tuoretta ruohosipulia
  • 1 rkl tuoretta basilikaa
  • 1 rkl tuoretta timjamia
  • ripaus mustapippuria ja suolaa
  1. Ota vuohenmaitojuusto huoneenlämpöön 1–2 h ennen valmistusta.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenmaitojuusto keskenään. Mikäli haluat tasaisemman lopputuloksen, voit sekoittaa tehosekoittimella.
  3. Lisää oliiviöljy, pieneksi pilkottu valkosipuli, limetin mehu ja hunaja.
  4. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Pilko yrtit hienoksi silpuksi ja lisää dipin joukkoon. Voit jättää osan yrteistä sivuun ja ripotella ne koristeeksi dippikastikkeen päälle. 

Tarjoiluvinkki: Tarjoile pitaleivän, tuoreiden vihanneksien esim. kurkun tai retiisien kanssa dipattavaksi. 

Paahdettu uunifeta

4 hlö

  • Patros Feta 150g 
  • Kirsikkatomaatit 250g
  • ½ Punainen chili
  • 1 rkl balsamiviinietikka
  • Noin ½ dl laadukasta oliiviöljyä
  • Tuoretta timjamia ja/tai basilikaa
  • Suola ja pippuri
  1. Asettele feta ja tomaatit pieneen öljyttyyn uunivuokaan. Pilko chilit pieniksi paloiksi ja ripottele fetanjuuston päälle. 
  2. Lisää vuokaan balsamiviinietikkaa ja oliiviöljy.  
  3. Mausta suolalla, pippurilla sekä tuoreilla yrteillä.
  4. Paista ensin 200 asteessa uunissa noin 12 min.
  5. Nosta uuni 225 asteeseen ja paista noin 10 min.

Tarjoiluvinkki: Tarjoile tuoreen maalaispatongin kanssa.

Toimituksen valinta oli Patros!

Lue myös