d-md-none
Siirry pääsisältöön

Piispanmunkki-ohje

30 kpl à 50 g painoisia munkkeja

Ainekset:

  • 0,5 l vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 2 tl suolaa
  • noin 14 dl vehnäjauhoja
  • 100 g leivontamargariinia

Kuorrutus:

  • 2 dl tomusokeria
  • noin 1 1/2 rkl kuumaa vettä
  • (elintarvikeväriä)
  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja munat. 
  2. Lisää reilu puolet vehnäjauhoista. Sekoita muutama minuutti. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen. Lisää viimeiseksi pehmeä margariini ja jatka sekoittamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
  3. Peitä taikina ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
  4. Leivo kohonneesta taikinasta pieniä pyöreitä pullia. Anna munkkien vielä kohota liinan alla.
  5. Uppopaista munkit kuumassa öljyssä kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Paistoon käy esim. rypsiöljy.
  6. Nosta munkit talouspaperille valumaan. Pursota haluamasi hillo pursotuspussilla ja täyte-tyllalla munkin sisään, kun munkki on vielä lämmin.
  7. Valmista kuorrute sekoittamalla kuorruteainekset keskenään ja kuorruta jäähtyneet munkit.
  8. Nauti munkit makoisiin suihin….

Tiesitkö että Piispanmunkki nimi tulee Turusta, koska siellä sijaitsi Suomen ensimmäinen piispanistuin? Piismanmunkin, eli piispiksen kuorrutus oli alun perin valkoinen, kuin piispan liiperit. Nimi oli kunnianosoitus arkkipiispan viralle.

Lue myös