Jo kuudetta kertaa järjestettävä Taste of Helsinki-tapahtuma on kulinarismin juhlaa. Miten kaikki sai alkunsa? Tapahtuman taustoja valottaa idean isä Barry Mac Namara.

-Idea sai alkunsa vuonna 2006 Dublinissa, jossa järjestettiin ensimmäisen kerran Taste of Dublin -tapahtuma. Asuin vielä silloin Dublinissa ja ihastuin konseptiin, joko kokosi yhteen parhaat ravintolat, ja jossa ruuasta kiinnostuneet ihmiset pääsivät nauttimaan muutaman päivänä ajan hyvästä ruuasta, viinistä ja mielenkiintoisesta oheisohjelmasta. Kun muutimme vaimoni Miran kanssa Suomeen vuonna 2011, huomasimme, että täällä oli hyvä pöhinä ruuan ympärillä: ihmiset puhuivat paljon ruuasta, tietyt keittiömestarit olivat julkkiksia ja Suomessa oltiin jo selkeästi ylpeitä myös kansallisesta ruokakulttuurista. Se antoi hyvän pohjan lähetä kehittämään ajatusta Taste of Helsinki -tapahtumasta. 

Sinnikkyys palkitsi

Barry ja Mira lähtivät uskaliaasti puskemaan ajatusta eteenpäin keittiömestarien ja median suuntaan ilman aikaisempaa kokemusta. – Olen taustaltani IT-ammattilainen, joten en todellakaan tuntenut ravintola-alaa, mutta olimme hyvin sinnikkäitä, joten pikkuhiljaa palaset alkoivat loksahdella kohdilleen. Ja itse asiassa siinä vaiheessa, kun tajusimme, millaisen riskin olimme ottamassa, oli jo liian myöhäistä perääntyä, Barry nauraa.

Tiettyä vipuvoimaa antoi myös se, että Barry oli tuomassa ”ulkomaalaisena” uutta ideaa Helsinkiin, eikä suostunut luovuttamaan ihan helpolla. – Tein lujasti töitä saadakseni oikeat ihmiset saman pöydän ääreen. Iso kiitos kuuluu myös Tomi Björckille, joka tunsi konseptin entuudestaan, sillä hän oli työskennellyt Taste of Sydneyssä kolmisen vuotta. Hän auttoi myymään idean keittiömestareille ja kun heidät oli saatu mukaan, media ja pari sponsoriakin kiinnostui. 

Joka vuosi uusi elämys

Kaikki Taste of -tapahtumat ympäri maailmaa kuuluvat samaan kattobrändiin, mutta Helsingin tapahtuma on yksi harvoista yksityisomisteisista tapahtumista. – Meidän on toki tehtävä tietyt asiat kattobrändin mukaisesti, mutta muutoin meillä on melko vapaat kädet luoda tapahtumasta omannäköinen. Meille on tärkeää, että kaikki tapahtumaan osallistuvat tahot ovat mukana oikealla asenteella ja siksi me ikään kuin ”poimimme käsin” joka vuosi tapahtumaan osallistuvat ravintolat. Otamme myös oppia edellisvuosista, jotta voimme järjestää joka vuosi entistäkin korkealaatuisemman tapahtuman ja uudenlaisen elämyksen, jossa tapahtumavieraat voivat tehdä upean ruokamatkan. Tapahtumapäivien aikaan ydintiimissämme on mukana nelisenkymmentä tekijää, joista todella moni on ollut mukana alusta lähtien. Nyt pidämme jokavuotiseen tapaan peukkuja pystyssä sään suhteen, jotta 10 000 kävijän tavoite täyttyy!

www.tasteofhelsinki.fi