Bourgognen ja Beaujolais’n luomuviinien viikot

Bruno Dangin

On ihmisiä, jotka eivät osaa levätä laakereillaan – ja Bruno Dangin on yksi heistä. Hän olisi hyvin voinut jatkaa rauhallista ja mukavaa elämää sukunsa omistamassa samppanjatalossa Champagnessa, missä hän oli ollut kellarimestarina jo vuosikymmenten ajan. Kuitenkin vuonna 2010, 58-vuotiaana, hän päätti aloittaa aivan alusta. Hän jätti sukutilansa, otti mukaan lapsensa ja lapsenlapsensa ja perusti uuden viinitilan Bourgogneen. Kyseessä on myös ekologinen projekti: Bruno haluaa elää ja tehdä viininsä luonnonmukaisesti, luomuna. Nyt kun ensimmäiset sadonkorjuut ja viinit on tehty, hän huokuu innostusta ja nöyryyttä.

Bruno haki kauan sopivia viiniköynnöksiä, joista syntyisi laadultaan samppanjan veroisia kuohuviinejä. Lopulta hän löysi etsimänsä Molesmen kylästä, aivan Bourgognen pohjoisnurkasta, vain 2 km päässä Champagnen alueesta. Tällä Côte Châtilonnaisen alueella on samanlainen savi-kalkkipohjainen terroir kuin naapuri-Champagnessa (itse asiassa siellä valmistettiin alunperin juuri samppanjaa). Sokkotestissä vertaillen Bruno Danginin Crémant de Bourgogne -kuohuviinien ja samppanjan välillä on vaikeaa, ehkä mahdotontakin havaita eroa… Brunolla on valikoimassaan kolme tyylillisesti yhteensopivaa ruokaviiniä, jotka ovat helposti lähestyttäviä, pyöreitä ja herkullisia.

TALON APERITIIVI

La Maisonin aperitiivina on Kir, perinteinen Bourgognen juoma. Sen pohjana on Bruno Danginin kuohuviini “Le Grand Classique” (rypäleet Chardonnay ja Pinot Noir), sekä bourgognelainen luomu-persikkalikööri. Kyseisellä, yleensä viinitarhoissa kasvavalla persikkalajikkeella, on tummanpunainen ja erityisen aromaattinen hedelmäliha. “Viinitarhapersikaksi” sitä kutsutaan siksi, että se kypsyy myöhään syksyllä samaan aikaan kuin rypäleetkin ja sen avulla voidaan havaita varhain tiettyjä viiniköynnösten tauteja, kuten härmä.

 

 

 

 

 

KUOHUVIINIT

 

Cuvée Blanche Brut                                                 65
Bruno Dangin
AC Crémant de Bourgogne
Rypäle: Pinot Noir, kuiva kuohuviini, luomutuote
Hieno, voimakkaan kullankeltainen väri. Tuoksu on raikas ja hienostunut, siinä on hunajaisia ja persikkaisia aromeja. Kuohuviini on yllättävän raikas, sen aromit ovat aivan samppanjamaiset (mantelia ja hasselpähkinää). Herkullinen jälkimaku, joka muistuttaa Mirabelle-luumua (pieni, keltainen, hyvin aromaattinen lajike).

 

Cuvée Rose Brut                                                      70
Bruno Dangin
AC Crémant de Bourgogne
Rypäle: Pinot Noir, kuiva roseekuohuviini, luomutuote
Kaunis, voimakkaan roosa väri. Miellyttävän hedelmäiset ja marjaiset aromit (vadelmaa, omenaa). Voimakkaassa, mutta raikkaassa maussakin tavataan vadelman aromeja. Rapea, miellyttävä viini.

 

Prestige de Narcès Brut 2014                                              70
Bruno Dangin
AC Crémant de Bourgogne
Rypäle: Pinot Noir, kuiva kuohuviini, luomutuote
Pinot Noir kasvaa «La Grande Côte» -nimisellä, tilan parhaalla palstalla ja se kypsytetään viiniksi tammitynnyrissä. Monisävyinen tuoksu; hedelmäisyyttä (mansikkaa, persikkaa), kukkaisuutta, mausteisuutta ja hunajaa. Tämä erinomainen vuosikerta on kevyen hedelmäinen (omenaa) ja esimerkillisen raikas.

 

 

 

 

 

 

 

VALKOVIINIT

 

Le Paradis 2011

 

AC Saint Véran

 

Eric Forest

 

Rypäle: Chardonnay

 

Tuotenro 2653   ●   23,17 €   ●   75 cl

 

Hinta 13 pullolle 260 € (20 € / pullo)

 

 

 

Tuoksu on notkea ja täyteläinen (ananas, kuivattua heinää). Suutuntuma

on täyteläinen ja elegantisti tamminen.

 

 

 

 

 

24 Carats 2010

 

AC Pouilly Fuissé

 

Eric Forest

 

Rypäle: Chardonnay

 

Tuotenro 2658   ●   29,87 €   ●   75 cl

 

Hinta 14 pullolle 350 € (25 € / pullo)


Bourgogne Blanc 2015                                            65
Kerrie ja Xavier de Boissieu, Château de Lavernette
AC Bourgogne
Rypäle: Chardonnay, kuiva valkoviini, luomutuote (biodynaaminen)
Château de Lavernette on ollut Boissieun suvun hallussa vuodesta 1596 alkaen. Vuonna 2005 Xavier de Boissieu ja hänen amerikkalainen puolisonsa Kerrie, eli 13. viininviljelijäsukupolvi, siirtyivät tilalla luomuviljelyyn ja biodynamiaan. Tila sijaitsee osaksi Beaujolais’n ja osaksi Bourgognen puolella ja se tuottaa näiden kahden alueen AC-viinejä.

Vuosikerta 2015 on sekä täyteläinen että raikas; miellyttävää hunajaisuutta, aromipaletissa myös aprikoosia, kanelia ja omenahilloa. Hedelmäinen, raikas ja rapea maku on hyvin sopusoinnussa tuoksun kanssa.

 

Les Combettes 2014                                                90
Domaine Guillot-Broux
AC Mâcon, Bourgogne
Rypäle: Chardonnay, kuiva valkoviini, luomutuote
Domaine Guillot-Broux oli koko Bourgognen ensimmäinen luomusertifioitu viinitila. Se oli pioneeri paitsi luomuasioissa, myös laadussa: tänäkin päivänä se on yksi etelä-Bourgognen varmimmista osoitteista. Tilan viinien tyyli on lyhyesti sanottuna klassinen ja teeskentelemätön: ne ihastuttavat vilpittömyydellään.

Vuosikerta 2014 on Combettes-palstan vanhojen viiniköynnösten maukasta antia.  Tuoksu on ihanan hienostunut, yrttinen, kukkainen, hedelmäinen (aprikoosia, sitrushedelmää). Viini hurmaa runsaalla ja antavalla luonteellaan ja erityisen hienolla raikkaudella.

 

 

 

 

 

 

 

PUNAVIINIT

 

Bourgogne Rouge 2015                                          65
Domaine Guillot-Broux
AC Bourgogne  Rypäle: Pinot Noir, Luomutuote
Miellyttävät karhunvatukan, hillotun viikunan ja lakritsin aromit. Mukavan hedelmäinen, raikas ja maukas viini.

 

Régnié 2015                                                   70
Roland Pignard
AC Régnié, Beaujolais
Rypäle: Gamay, Luomutuote (biodynaaminen)
Gamay-rypäle on Beaujolais’n kukkuloiden kuningas. Siitä syntyy hyvin monenlaisia viinejä. Beaujolais ei tarkoita pelkästään “Beaujolais Nouveauta” - se tarkoittaa myös niitä 10 kylää, joille on myönnetty AC-merkintä Beaujolais Cru, ja joissa tuotetaan kiinnostavampia ja kylästä toiseen vaihtelevia viinejä. Roland Pignard, joka on viljellyt biodynaamisesti vuodesta 2004 lähtien, tuottaa viinejä kahden kylän alueella (Crus Régnié ja Morgon). Ne erottuvat edukseen puhdasaromisuutensa ja raikkautensa ansiosta.

Vuosikerta 2015 on tyypillinen Cru Régnié: hento, pyöreä ja tanniineiltaan pehmeä. Miellyttävät kirsikan ja mansikan aromit, joita ryydittää häivähdys orvokkia ja mustaherukanlehteä. Maku raikas ja selkeäarominen.

 

Morgon Tradition 2014                                            70
Roland Pignard
AC Morgon, Beaujolais
Rypäle: Gamay, Luomutuote (biodynaaminen)
Viini on lihaisa ja täyteläinen, rehevässä tuoksussa mustakirsikkaa, mansikkahilloa ja katajanmarjaa. Ruokaviini, joka valloittaa puhdasaromisuudella, raikkaudella ja mansikkaisella jälkimaulla!

 

La Myotte 2014                                                          90
Domaine Guillot-Broux
AC Bourgogne
Rypäle: Pinot Noir, Luomutuote
Selväpiirteiset metsämarjojen aromit tekevät tästä Bourgognen punaviinistä hyvin houkuttelevan. Lihaisa rakenne, silkkiset tanniinit, paljon raikkautta. Hämmästyttävä http://www.lamaison.fi/fi/viinitPinot Noir!