d-md-none
Siirry pääsisältöön

Suolasienten ohje

Valmistusohje

Rouskujen liuossuolaus

Tarvitset puhtaita ”yhden ruokailun” kokoisia lasipurkkeja, joihin on tiiviit kannet.

Laita sanomalehteen käärityt purkit kylmään uuniin ritilän tai pellin päälle.
Lämmitä uuni 150°C:seen. Kun lämpötila on saavutettu, katkaise virta.
Keitä purkkien kannet, valuta vesi pois.

Keitä rouskuja väljässä vedessä, haaparouskuja noin 5 minuuttia, kangas- ja karvarouskuja noin 10 minuuttia. Kaada vesi pois, huuhtele sieniä kylmällä vedellä ja valuta.
Keitä suolaliemi, jossa on 100 g karkeaa merisuolaa 1 litralle vettä. Keitä suolalientä niin paljon, kuin arvioit tarvitsevasi. Kun suola on sulanut, lisää siihen sienet ja anna kiehua vähän aikaa.

Nosta kuumat lasipurkit uunista ja nostele sienet ja liemi heti purkkeihin. Laita purkki aivan täyteen. Sulje purkit heti kuumana.
Säilytä purkkeja +5°C:ssa, ylösalaisin käännettynä.

Kun otat sienet käyttöön, huuhtele ne kylmällä vedellä ja valuta siivilässä. Sieniä ei tarvitse liottaa. Ne ovat heti käyttövalmiita.

Rouskujen suolaaminen perinteiseen tapaan

1. Pane peratut sienet kattilaan kylmään veteen (4–5 l vettä sienikiloa kohti). Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto keitinveden pinnalta. Keitä polttavan kirpeitä karva- ja kangasrouskuja noin 10 minuuttia, haaparouskuille riittää 4–5 minuuttia. Haaparouskuihin tulee keitettäessä usein vihertävää värisävyä, mitä ei pidä pelästyä.
2. Kaada sienet lävikköön. Suureen määrään kannattaa käyttää höyrymehustimen siiviläosaa. Huuhtele sienet välittömästi runsaalla, kylmällä vedellä.
3. Valuta ja jäähdytä.
4. Pane sienet kerroksittain suolan kanssa puhtaaseen lasi- tai muoviastiaan. Jätä suolakerros päällimmäiseksi. Käytä karkeaa suolaa 150–180 g sienikiloa kohti. Voit myös maustaa sieniä panemalla valkosipulinkynsiä ja tillin kukintoja sienikerrosten väliin sekä päällimmäiseksi kerroksen mustaherukan lehtiä.
5. Paina sienet tiiviisti astiaan ja peitä muovikelmulla tai voipaperilla ja sopivankokoisella lautasella. Pane painoksi esim. puhtaaksi pesty kivi tai vahva, hyvin suljettu muovipussi, joka on täytetty kylmällä vedellä. Suolasienten säilöntää varten on valmistettu myös sankoja, joissa on sopivan kokoinen kivipaino ja muovisia tölkkejä, joissa on tiivis, sienet kokoon puristava kansi.

Säilytä sienet hyvässä kellarissa tai kylmiössä. Tarkista silloin tällöin, että sienet ovat kokonaan suolaveden peitossa. Lisää tarvittaessa keitettyä, jäähdytettyä 10 %:sta suolavettä (100 g suolaa, 1 l vettä).

Lähde: Martat

Lue myös