d-md-none
Siirry pääsisältöön

Mitä Ahti suo tässä kuussa? Tulosta pyydetyn kalan sesonkikalenteri jääkaapin oveen

– Olemme saaneet paljon hyvää palautetta ja kiitosta kalenterista, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen kertoo. Monien kalalajien sesonkikaudet eivät ole suurelle yleisölle vielä tuttuja. Kalenterin avulla on helppo tarkastaa, mitä anteja Ahti suo missäkin kuussa.

Partanen toivoo, että kalenterin avulla kala löytäisi useammin tiensä suomalaisten ruokapöytään. – Tuoreimpien tutkimusten mukaan suomalaisista noin puolet syö kalaa vähintään kerran viikossa – ja toinen puoli siis sitäkin vähemmän. Suositus olisi syödä kalaa ainakin kahdesti viikossa, hän muistuttaa.

Pyydetyn kalan sesonkikalenterin voi ladata ilmaiseksi ja tulostaa vaikka jääkaapin oveen.

ProKalan nettisivuilta osoitteesta www.prokala.fi. Kalenteria on saatavilla kolmella eri tyylillä ja nyt myös kolmella eri kielellä.

Juuri nyt sesongissa ovat esimerkiksi made, hauki ja muikku. Nappaa reseptit talteen ja tee kausikalaruokaa!

Made-kasviswokki

  • 300-400 g madetta tai muuta kalaa fileenä 
  • 2-3 rkl öljyä
  • 1-2 rkl silputtua tuoretta inkivääriä
  • 1 tl suolaa, mustapippuria
  • 1 rasia tuoreita siitake- tai herkkusieniä
  • 500 g wokkivihanneksia
  • vähän vettä tai kalalientä
  • 3-5 rkl makeaa chilikastiketta

Leikkaa kalafileet suikaleiksi ja sienet viipaleiksi, puolikkaiksi tai jätä ne kokonaisiksi.

Kuumenna öljy, lisää inkiväärisilppu, kalapalat ja sienet ja wokkaa hetken aikaa.

Kypsennä vihannekset lähes kypsiksi mikrossa ja lisää ne vasta sen jälkeen wokkiin. Lorauta sekaan tarvittaessa vähän vettä tai kalalientä ja mausta ruoka chilikastikkeella mieleiseksesi. 

Made-kasviswokki

Haukimurekepihvit

  • n. 500 g haukifileetä 
  • 1 tl suolaa
  • 2 munaa
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1½ rkl perunajauhoja
  • valko- tai mustapippuria
  • 1 ruukku rucolasalaattia tai pinaattia tai 50-100 g pakastepinaattia
  • n. 50 g tomaatti-basilikatuorejuustoa (rasvaa 13%)
  • tilkka rypsiöljyä tai juoksevaa margariinia paistamiseen

Pidä kaikki raaka-aineet kylmässä ennen valmistusta.

Silppua pinaatti tai rucola tai anna pakastepinaatin sulaa. 

Leikkaa haukifilee parin sentin paloiksi ja nosta ne monitoimikoneen kulhoon. Lisää suola ja surauta kala hienoksi. Lisää joukkoon vähän pippuria, munat, ruokakerma ja perunajauhot ja anna koneen käydä kunnes seos on tasaista. Sekoita silputtu rucola tai pinaatti lusikalla massan joukkoon.

Sipaise leivinpaperi öljyllä ja nosta ruokalusikalla murekemassa 8-10 pihviksi paperin päälle. Paina kostealla sormella syvennys pihvien keskelle ja nosta siihen nokare tuorejuustoa. Painele kiinni ja litistä pihvejä vähän kostealla kädellä tai lastalla.

Paista pihvit pannulla keskilämmöllä n. 3 minuuttia kummaltakin puolelta.

Tarjoa haukimurekepihvien seuraksi esim. uunipunajuuria tai perunoita ja ruusu- tai parsakaalia tai vihreitä herneitä.

Haukimurekepihvit

Erämiehen muikkupata

  • 500 g perattuja muikkuja 
  • 150 g pekonia
  • 1–2 sipulia lohkoina tai silputtuna
  • vähän suolaa
  • tilliä
  • mustapippuria
  • 2 dl kalalientä tai valkoviiniä

Paista paloitellut pekonit kevyesti padassa. Lisää peratut muikut kerroksittain pekonin, sipulin ja mausteiden kanssa pataan. Lisää lopuksi kalaliemi tai valkoviini. Kypsennä miedolla lämmöllä tai uunissa 1–1½ tuntia, kunnes muikun ruodot ovat ihan pehmeitä. Jos valmistat ruoan annosvuoissa, kypsymisajaksi riittää tunti.


Erämiehen muikkupata


Lue myös