ROBAN AHVENKEITTO 10:lle

 

Liemi:

1kg               ahvenen/kuhan ruodot ja päät tai kokonaisia pieniä ahvenia, ilman kiduksia

2dl                kuivaa valkoviinia

1,5l               kylmää vettä

1kpl              sipuli

1kpl              fenkoli

1kpl              porkkanaa

15kpl            mustapippuria

1kpl              laakerin lehti

1pnt              tilliä

2dl                kuohukermaa

50g               voita


Huuhtele kalanruotoja kylmällä vedellä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Kuullota hienoksi leikatut kasvikset voissa kattilassa, miedolla lämmöllä n. 10minuuttia ilman, että ne ottaa väriä. Lisää viini ja mausteet, keitä 5 minuuttia. Lisää kalanruodot, kylmä vesi ja kuohukerma. Nosta lämpö ja keitä lempeästi 20 minuuttia, kuori vaahto pinnasta. Siirrä kattila sivuun ja lisää kokonaiset tillin varret ja kansi kattilaan. Anna maustua 20 minuuttia ja siivilöi liemi tämän jälkeen.


Kalakeitto:

liemi

1,5 kg uusia perunoita pilkottuna

1 kg nahattomia ahvenfileitä puolitettuna, ruodot poistettuna

3kpl shalottisipuleita hienonnettuna

1pnt tilliä

2rkl suolaa


Kuumenna keittoliemi ja lisää suola. Lisää pilkotut perunat ja shalottisipulit kuuman liemen sekaan. Keitä 15minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Kytke lämpö pois liedeltä ja lisää ahvenfileet ja hienonnettu tilli. Sekoita varovasti. Anna ahvenen kypsyä jälkilämmöllä n. 5 minuuttia. Tarjoile ja nauti.


Tarjoiluehdotus:

Keitto tarjoillaan ruisleivän ja voin kanssa.


Vinkki:

Tee keiton lientä enemmän kerralla ja pakasta tulevaa käyttöä varten.