d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kalaa grilliin? Näin onnistut!

Kala on terveellinen ja kevyt vaihtoehto perinteisille grillipihveille tai makkaralle, sillä se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia. Grillattavaksi sopivat hyvin esimerkiksi tuttu kirjolohi, mutta myös kokonainen siika, nieriä, ahven ja kuha.

– Suolaus on tärkeä osa onnistuneen kala-aterian valmistamista. Kalan voi suolata laittamalla sen yöksi 10-prosenttiseen suolaveteen. Vaihtoehtoisesti kalan voi suolata merisuolalla kauttaaltaan. Voit myös pyytää kalatiskin myyjää jo kaupassa ripottelemaan päälle merisuolaa ja pakkaamaan kalan tiukasti. Kun kalan suolaa aamulla, voi jo illalla käydä grillipuuhiin, kalatalousneuvos Veijo Hukkanen Kalaneuvokselta selvittää.

Suolausaika riippuu kalan rasvaisuudesta ja koosta. Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa uskaltaa laittaa ja sen pidempi on grillausaika.

– Kokonaista siikaa tai nieriää grillatessa kalaa ei kannata suomustaa, vaan leikata pintaan viiltoja ja maustaa viiltokohdat. Kala kannattaa grillata ritilän päällä, kalaneuvos opastaa.

Onnistu kalafileen grillauksessa!

Kirjolohi- ja lohifileistä saa meheviä, kun leikkaa pintaan viillot noin neljän sentin välein, ja maustaa myös viiltojen välit. Näin kala maustuu tasaisesti. Isoista kalafileistä kuten kirjolohesta ja lohesta saa herkullisia annoskokoisia medaljonkeja. – Voit pyytää kalamestaria leikkaamaan medaljongit valmiiksi tai leikata ne itse.

Käytä oikeanlaista foliota

Folio on kalan grillaajan paras ystävä. Kokonainen vonkale tai filee kannattaa laittaa folioon niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Ilman foliota kala jää kiinni ritilään helposti ja sen rasva valuu grilliin.

– Kalaa ei kuitenkaan kannata ympäröidä foliolla kokonaan, silloin lopputuloksesta tulee helposti keittokalan makuinen. Ison, kokonaisen kalan alle tulee valita paksumpi folio ja taittaa se vielä kahteen kertaan. Foliorullaa ostaessasi kannattaa hankkia grillaamiseen tarkoitettua foliota.

Kun kala on valmis, sen voi syödä suoraan foliosta tai kiepsauttaa siitä lautaselle, kalaneuvos vihjaa.

Huolehdi lämpötilasta

Kirjolohi- ja lohifileen grillaamiseen paras lämpötila on 170-180 -astetta. Vähärasvaiset kalat kuten siika tai nieriä kannattaa paistaa 160 asteen lämpötilassa. Kala valmistuu grillissä noin 20 minuutissa, ja samalla voi valmistaa kasviksia aterian lisukkeeksi. Filee on kypsää, kun haarukalla lohkaistessa pala irtoaa helposti.

Kokonaisen kalan kohdalla kala kypsyy noin 200 asteessa ja vastaavasti grillausaika on pidempi, noin 45 minuuttia jälleen kalan koosta riippuen.

– Lämpötilan kanssa kannattaa olla huolellinen. Itse suosin kaasugrilliä, sillä sen lämpötilaa on helpompi säätää. Hiiligrillin kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä, jotta saa aikaan tasaisen, sopivan lämpöisen hiilloksen.

Vinkit: Kalaneuvos

Lue myös