Ravintola Sue Ellen

Helsinki

/

Everybody dining

/

Amerikkalainen

USA uusin silmin - Sue Ellen tarjoilee lautasella erilaisen Amerikan

Amerikkalainen keittiö – hampurilainen, ribsit ja ranskanperunat?

Henkka Alénin, Samuel Angelovin, Lintsi Linnamäen sekä Tommi Tuomisen uutuusravintolakonsepti Sue Ellen ei tarjoile mitään näistä.

Ravintolaa voisikin pitää kulttuurikasvatustekona Suomelle - olemme tottuneet näkemään kapean kuvan amerikkalaisesta keittiöstä. Sue Ellen avartaa sitä.

 - Amerikan etelävaltiot ja erityisesti kaakko, ravintolapäällikkö Saana Harjula luettelee Sue Ellenin tummanvihreällä sohvalla.

- Sen alueen keittiöt ovat saaneet paljon vaikutteita myös Espanjasta ja Portugalista: polentoja, paistetut vihreät tomaatit ja kokonainen juottoporsas. Niin ja tietysti periamerikkalainen piiras jälkiruokalistalla, keittiömestari Matti Paunonen jatkaa.

Inspiraatio ravintolaan syntyi kun Alén kiersi takavuosina pitkin Amerikkaa oman ruokaohjelman kuvauksissa ja tutustui sikäläisten keittiöiden saloihin. Etelä-kaakko-akselin maut koostuvat liha-, kasvis- ja äyriäisruoista. Alueella on tyypillistä kypsentää ruokia puugrilleissä ja savustuskaapit ryydittävät annoksia.

Vaikutteita haettiin paikan päältä

- Matkustimme ensitöiksemme länsirannikolle fiilistelemään ja testaamaan ravintoloita. Saavuimme Charlestoniin ja alihankkijakontakteja alkoi syntyä aivan sattumalta, muun muassa paikallisen osteribaarin tiskillä. Esimerkiksi ravintolamme gritsit tulevat suoraan Charlestonista. Teimme myös Suomessa alihankkijasopimuksia, jotka varmistavat, että saamme alueelle tyypillisiä raaka-aineita - kuten maissia ja okraa - tuoreena ympäri vuoden, Paunonen summaa.

Tiskiltä euron ostereita

Alunperin merikapteeni G.W. Sundmansin kauppataravapuodiksi rakennetut tilat ovat kokeneet sisustussuunnittelija Marika Aron ja Hannu Koron käsissä perusteellisen renovaation. Tätä nykyä siirtomaatavarakauppiaan kodin tunnelmaa voi aistia tässä historiallisesti merkittävässä, alunperin Engelin suunnittelemassa kiinteistössä. Keittiö on tuotu osittain saliin ja keittiösaarekkeen tiskille voi pistäytyä keskustelemaan kokkien kanssa ja nauttia samalla vaikkapa taskurapuja tai euron ostereita.

Cocktaileista löytyy tietysti bourbonia ja viinilistalta new yorkilaista rieslingiä. Sue Ellenin lämmin tunnelma tuo aivan uudenlaisen keittiön Suomen ravintolamaailmaan.

Aukioloajat

Tiistaista torstaihin 16.30 - 24.00

Perjantai ja lauantai 12.00 -01.00

Sunnuntai ja maanantai suljettu

Keittiö auki ti-to klo 22 asti ja pe-la klo 23 asti.


Osoite

Eteläranta 16, 00130 Helsinki

Chef

Matti Paunonen

Maku edellä

Sue Ellenin keittiömestari Matti Paunonen, 34, on totisesti antautunut työlle. - Nousen usein keskellä yötä kirjoittamaan resepti-ideoita vihkooni, hän kertoo.

Murun vuoropäällikön paikalta, Sue Ellenin keittiömestariksi pestattu Paunonen ehti miettiä muutaman yön ennen päätöstä ottaa haaste vastaan. Savonlinnan Paviliongista uransa aloittanut Paunonen, on ehtinyt työskennellä alalla jo 15 vuotta. Työvuodet Australian Sydneyssä auttoivat löytämään kansainvälisen otteen ruuanvalmistukseen.

- Australiassa raaka-aineiden maut ovat intensiivisempiä kuin täällä lämpimästä ilmastosta johtuen. Lempiruokani on ramen. Se on perintö ajasta kun työskentelin Gaijinin keittiössä. Vapaa-ajalla tykkään tehdä simppeliä ruokaa, mutta aina alusta loppuun itse. Keittiössäni ei eineksiä nähdä, Paunonen tuhahtaa.

 Mitä tekisit jos et olisi keittiömestari? Työskentelisin tietokoneiden parissa.

Ravintolan kuvagalleria

Liity Toptaste Klubiin!

Osoite

Eteläranta 16, 00130 Helsinki