Ravintola Hieta

Helsinki

/

Everybody Dining

/

Suomalainen

Kortteliravintola, jossa panostetaan rehelliseen ja laadukkaaseen kantakaupungin lähiruokaan.

Ravintola Hieta jatkaa Helsingin maineikkaimpiin kuuluvan merimiesravintolan toimintaa Hietalahdenrannassa. Vanhoja juuria kunnioitetaan myös Helsingin kantakaupungin lähiruoalla, eli ravintolan omalla oluella, makkaralla ja päivän kalalla.

Ravintola Hieta jatkaa nykyisellä paikallaan vuonna 1897 avautuneen, merimiehiä ja satamajätkiä kaksikerroksisen puisen asuintalon alakerrasta palvelleen ruokakioskin tarinaa. Nykymuotoinen ravintola avautui Salven talona tunnetun Asunto Oy Hietala Bostads Ab:n valmistuessa vuonna 1927, josta lähtien huoneistossa on toiminut klassinen merimieskapakka. 

Ravintolasalin tuoleja metsästettiin neljä kuukautta. Lopulta ne löytyivät Oulusta. Tuolit ovat entisestä työväentalosta. Aterimetkin ovat vanhaa Sorsakoski-sarjaa ja niitä on kerätty mm. huutokaupoista.

Lappeenrannassa ravintolayrittäjänä toiminut Jani Hiltunen muutti Helsinkiin vuonna 2015 avaamaan The Cock -ravintolaa ja eteni Hietalahdenrannan ravintolaperinteen jatkajaksi Royal Ravintoloiden ravintoloitsijakoulutuksen kautta. Entinen lumilautailuammattilainen Ali Toppinen tuli Hiedan keittiömestariksi Katajannokan palkitusta ravintola Nokasta, jossa hän ehti toimia keittiöpäällikkö Ari Ruohon opissa kolmen vuoden ajan.

 -Olemme tutkineet todella tarkasti kiinteistön historiaa ja täällä vuosikymmenten saatossa tarjottuja annoksia. Uskon, että olemme löytäneet Hietaan sellaisen kokonaisuuden ruokaa ja tunnelmaa, joiden parissa niin kantisten kuin uusienkin asiakkaiden on helppo viihtyä, kertoo ravintoloitsija Hiltunen.

Oma makkara ja olut 

Ravintola Hiedan ruokalistalta löytyy Hiedan pannun pääraaka-aineena talon oma makkara ja lähivesiltä nostettu päivän kala. Silakoita on listalla aina kun niitä kalastetaan. Ravintolalla on oma kalastaja eli silakkaa on saatavilla tarjonnan mukaan.Ravintolan oma Stuvari-olut on luotu yhteistyössä munkkisaarelaisen Donut Island -pienpanimon kanssa.

 Kahden koon annoksia

Hiedan keittiöfilosofiaan kuuluvat myös joka nälkään sopivat annoskoot. Kaikkia ruokia saa sekä pieninä että suurempina annoksina ja suosittuja silakoita Hiedassa paistetaan vain tuoreena.

Ravintola Hiedassa on 71 asiakaspaikkaa sisällä ja terassikaudella lisäksi 46 ruokailupaikkaa ulkona.

Aukioloajat:

Ma - Pe : 10:30 - 23:00

La : 12:00 - 23:00

Su : 12:00 - 21:00


Osoite

Hietalahdenranta 11, 00180 Helsinki

Chef

Ali Toppinen

"Keittäminen on nättiä"

Ravintola Hiedan keittiötä johtaa entinen lumilautailija Ali Toppinen. - Olin käynyt kokkikoulun ja tehnyt kokin hommia lumilautailun sivussa. Lumilautauran hiipuessa soitin Ari Ruoholle ja kysyin pääsisinkö ravintola Nokkaan harjoittelemaan oman työn ohella. Pääsin harjoittelemaan ja onnistuin ryssimään ensimmäisessä työvuorossa kaiken mahdollisen. Siitä huolimatta minut haluttiin palkata Nokkaan ja sille tielle jäin. Olen kokemuksesta kiitollinen, sillä olen päässyt työskentelemään monen hyvän keittiömestarin kanssa. Opin Nokassa keittiöhommista kaiken ja enemmänkin.

Ravintola Hieta on ensimmäinen oma keittiöni, joten en miettinyt pitkään kun keittiömestarin pestiä minulle tarjottiin. Saappaat ovat isot, ravintola uusi ja paikan historia tuntien tämä on kova paikka, mutta myös hieno mahdollisuus!

Meillä on keittiössä todella hyvä porukka ja monta tuttua Nokasta. Vedän keittiötä rennolla otteella: minulla on selkeä ajatus ruuasta, mutta me kehitämme Hiedan keittötä yhdessä.

Haluan luoda Hiedasta paikan, jonne asiakkaiden on mukava tulla – etenkin tähän tiskille istumaan. Oma ehdotukseni olikin, että Hietaan tehdään avokeittiö, sillä kokkailun lomassa on mukava rupatella asiakkaiden kanssa.

Täällä tehdään asiat rennolla otteella, mikä näkyy esim. siinä, että meiltä saa kaikki annokset pieninä ja suurina. Jos haluaa puolikkaan annoksen, sen saa. Ja toisaalta annoskoossa ei nuukailla eli isompikin nälkä lähtee varmasti.

Hiedan ruokafilosofia rakentuu stadilaisen ruuan ympärille. Mitä sitten on stadilainen ruoka? Silakat edustaa sitä mielestäni parhaimmillaan. Meillä tehdään reilua ja konstailematonta kortteliravintolaruokaa hyvistä raaka-aineista. Tuomme takaisin klassikkoannokset paistetuista silakoista lihapulliin ja wieninleikkeisiin aidossa muodossa. Suhtaudun klassikoihin suurella intohimolla. Kaikki tehdään keittiössä itse – paitsi jäätelö.

Mitkä kaksi raaka-ainetta ottaisit mukaan autiolle saarelle ja miksi?

Voin ja oluen. Voilla saa makua mihin tahansa ja tykkään aika paljon oluesta. 

Ravintolan kuvagalleria

Liity Toptaste Klubiin!

Osoite

Hietalahdenranta 11, 00180 Helsinki