Ravintola Aino

Helsinki

/

Nice dining

/

Suomalainen

”Haemme innoitusta ruokalistaan kotimaisista raaka-aineista ja suomalaisista perinneruuista”

Vuonna 2003 perustettu Ravintola Aino on laadukas ja klassinen ravintola, joka on ravintolatoimen johtaja Marja Karhun mukaan pysynyt alusta lähtien uskollisena suomalaiselle keittiölle. - Olemme aina tehneet sitä, minkä olemme kokeneet tärkeäksi ja hyväksi, mutta on toki hauska huomata, että suomalaisen ruuan nousujohteessa olemme nyt myös trendikkäitä, mikä on hienoa suomalaisen keittiön ja ruuan arvostuksen näkökulmasta. 

Keittiömestari Jukka Halmetoja komppaa kollegaansa. – Meillä ei ole itse tarkoituksena lähteä mukaan trendeihin ja hullutuksiin, vaan tehdä tasaisen hyvää ja toimivaa konseptia. Teemme asioita asiakaslähtöisesti, mikä tarkoittaa, että kuuntelemme asiakkailta tulevaa palautetta ja ”luemme” asiakkaiden tuntoja herkällä korvalla. Näin pysymme pulssilla siitä, mikä toimii ja mikä ei, ja teemme sen perusteella tarvittavat korjausliikkeet. 

Aino on ravintola, josta lämminhenkisyys huokuu jo ovelta. – Uskon, että se johtuu siitä, että yrittäjäperhe on aktiivisesti mukana toiminnassa ja avainhenkilötkin ovat pysyneet mukana pitkään. Se luo persoonallisen ja mutkattoman leiman ravintolamme toimintaan. Erityistä on myös se, että ravintolapäällikkömme hoitaa myyntipalvelun itse, jolloin asiakkaiden kanssa voidaan sopia asioista hyvinkin jouhevasti ja ripeästi. Eikä harvinaista ole sekään, että muistamme asiakkaan mieltymykset ja toiveet myös seuraavalla kerralla, Karhu kertoo.

”Harvinaista ei ole sekään, että muistamme asiakkaan mieltymykset ja toiveet myös seuraavalla kerralla”

Suomalaisuuden ytimessä

Ainon á la carte lista vaihtuu kolme kertaa vuodessa, jonka lisäksi rakennetaan sesonkien mukaisia teema menuja. -Arvostamme suomalaista keittiötä ja ruokaperinnettä. Keittiöfilosofiamme kulmakiviä ovat käsityönä valmistetut yksinkertaiset ja selkeät kokonaisuudet. Elämme sesonkien mukaan ja suosimme kotimaisia raaka-aineita aina kun se on mahdollista. Teemme myös hyvää yhteistyötä eripuolilla Suomea toimivien pientuottajien kanssa. Poronfilee on ravintolamme suosituin annos. Listallamme saattaa olla myös kansainväliseltä kuuloisia annoksia, mutta ne ovat aina raaka-ainevalinnoilla ”suomalaistettuja”, Halmetoja vinkkaa.

Toimivat ruoka- ja juomayhdistelmät

Ainolla on ollut aina hyvin vahva näkemys myös juomapuolella. Ravintola on tehnyt viinivalinnoissa jo vuosien ajan yhteistyötä viiniasiantuntija Essi Avellanin kanssa. – Essi auttaa meitä löytämään tasapainoisen viinikokonaisuuden ja valitsemaan suositusviinit aina ruokalistan vaihtuessa, Karhu kertoo. Ravintola Ainossa nähdäänkin todella vaivaa, että ruokalajien kumppaneiksi onnistutaan löytämään parhaat mahdolliset viinit. – Testaaminen ja maisteleminen on tavanomaista raskaampi prosessi, mutta haluamme näin taata asiakkaillemme, että ruoka – ja juomayhdistelmämme toimivat saumattomasti yhteen. Meillä on ollut vuosien ajan myös nimikko-olut, josta tuorein on valmistettu yhteistyössä kulman takana toimivan olutpanimo Bryggerin kanssa. Heidän tuotteensa on siis todellista lähituotantoa, sillä olut tulee meille tilanteen mukaan jopa kantaen, Karhu nauraa.

Moniulotteiset tilat

Aino on tilojensa puolesta yllättävänkin moniulotteinen ravintola, sillä ravintolasalin lisäksi tilat avautuvat kesäaikaan myös takapihan ja Esplanadin terasseille. Aino onkin yksi harvoista Helsingin ravintoloista, joissa voi nauttia vaikkapa kolmen ruokalajin menun terassilla. Aino onnistuu yllättämään asiakkaansa myös alakerran tilojen puolesta, sillä sieltä löytyvät huikeat tiiliholvikattoiset tilat ja kabinetit viinikellareineen, jotka luovat upeat puitteet niin perhejuhliin, yritystilaisuuksiin, karonkkaan kuin intiimeihin ruokailuhetkiinkin.  

”Keskeisen sijaintimme ja suomalaisen keittiömme ansiosta meillä käy paljon ulkomaisia asiakkaita, jotka usein suorastaan janoavat meiltä Helsinki-tietoutta ja turisti-infoa. Ainon henkilökunta saa siis välillä toimia myös matkailuasiantuntijana”- Ravintolatoimen johtaja Marja Karhu 

Aukioloajat:

ma–pe 11.30–23.00

la 13.00–23.00

su suljettu

kesällä su 1.6.-31.8. avoinna klo 17-23

Osoite:

Pohjoisesplanadi 21, 00100 Helsinki

Chef

Jukka Halmetoja

Motto: ”Periksi ei anneta”

”Olen unelma-ammatissani, sillä olen aina tiennyt, että haluan tehdä töitä keittiössä. Aloin tehdä ruokaa kotona jo 8-vuotiaana, mistä kaiketi kumpuaa rakkaus ruokaan. Parasta työssä ovat mielestäni päivittäiset haasteet ja tunteiden vuoristorata - niin hyvässä kuin pahassa. Jokainen päivä on erilainen, mutta juuri se motivoi. Haen inspiraatiota tutustumalla eri ravintoloiden tarjontaan ja seuraamalla alan mediaa.

Meillä on Ainossa hyvä keittiötiimi, jossa on sopiva sekoitus kokemusta ja nuorta intoa. Heilutan kauhaa keittiössä aika lempeällä otteella ja modernilla johtamistyylillä. En siis ole vanhan liiton miehiä. Ajattelen asian niin, että työskentelemme käsityöalalla, jossa kokeneemmilla tekijöillä on vastuu jakaa tietotaitoa nuoremmille. Arvostan Ainon lähituottajia ja sitä, että olemme onnistuneet luomaan pitkäaikaisen kumppanuussuhteen, jonka punaisena lankana on molemminpuolinen luottamus ja kunnioitus toistensa tekemistä kohtaan”.

Mitkä kaksi raaka-ainetta ottaisit mukaan autiolle saarelle ja miksi?

Raaka-aineista huolimatta yksin autiolla saarella voi käydä huonosti, mutta ottaisin mukaan suolaa, jotta saan makua kalastamaani kalaan ja kyytipojaksi kylmää olutta totta kai!

Ravintolan kuvagalleria

Liity Toptaste Klubiin!

Osoite:

Pohjoisesplanadi 21, 00100 Helsinki