Meripaviljonki

Helsinki

/

Nice dining

/

Kalaravintola

Meripaviljonki on elämys, joka tarjoaa kiistatta Helsingin ainutlaatuisimmat puitteet!

Helsingin ainut kelluva panoraamaravintola

Meripaviljonki on puitteiltaan täysin uniikki ravintola Helsingin Hakaniemessä. Ponttoonien päälle rakennetun ja Säästöpankinrannan laineilla kelluvan panoraamaravintolan ikkunoista avautuu upea merimaisema, jonka äärellä voi nauttia kauden parhaista herkuista. -Koen, että ravintolahenkilöstömmekin on etuoikeutettu voidessaan työskennellä ympäristössä, jossa neljä vuodenaikaa avautuvat upeasti eteemme 280-asteen ikkunoista. Kun maisema muuttuu vuodenaikojen mukaan, tuntuu kuin olisi joka kerta eri ravintolassa. Uskon, että jo se luo mieleenpainuvan asiakaskokemuksen. Meripaviljonki tuo myös uuden ulottuvuuden tälle puolelle siltaa, jonne kaupungin valot heijastuvat eritoten pimeään vuodenaikaan todella upeasti, ravintolapäällikkö/Partner Marjut Tuominen kertoo.

Illalliselle omalla veneellä?

Ja koska meren äärellä ollaan, Meripaviljonkiin voi saapua ravintolaillalliselle jopa omalla veneellä, sillä ravintolassa on laituri ja venepaikkoja asiakkaita varten. – Olemme ikään kuin urbaani saaristoravintola, jonne pääsee suoraan maata pitkin, Tuominen määrittelee. Eikä Meripaviljongin sijainnissa ole muutenkaan moittimista. – Mehän sijaitsemme sillan paremmalla puolella kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Meille pääsee kätevästi myös julkisilla kulkuneuvoilla, sillä raitiovaunut, linja-autot ja metro pysähtyvät Hakaniemessä parin sadan metrin päässä. Autoileville löytyy puolestaan maksullista parkkitilaa lähikadun varsilta, Tuominen heittää.

Ympäri vuoden avoinna

Meripaviljonki on á la carte-ravintola, jossa on arkipäivisin tarjolla lounas ja sunnuntaisin tasokas Meribrunssi. - Olemme joka päivä auki ympäri vuoden – jopa jouluna ja juhannuksena, Tuominen lisää.

Merellinen menu ja oma hummeriallas

Meripaviljongin keittiö on erikoistunut meren herkkuihin: kaloihin, äyriäisiin ja hummereihin, joita varten salissa on jopa oma hummeriallas. Tuoreet hummerit lennätetään viikottain Kanadasta ja asiakas voi halutessaan valita itse oman hummerinsa. 

 - Vaikka olemme kala- ja äyriäispainotteinen ravintola, listaltamme löytyy toki myös kasvis- ja liharuokia, keittiöpäällikkö Mikael Kyyhkynen kertoo. Meripaviljongin menun juuret ovat meressä. - Tarjoamme asiakkaillemme ainutlaatuisen miljöön ohella puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista valmistettuja kalapainotteisia ruokia sekä kosketuksen suomalaiseen luontoon ympäri vuoden. Meillä on aina tuoretta kalaa ja äyriäisiä tarjolla ja kala paistetaan vasta siinä vaiheessa, kun asiakas sen tilaa – myös lounasaikaan. Meidän keittiössä ei siis oiota.

Näin Meripaviljonki syntyi

Meripaviljongin synnyttäminen kesti kymmenen vuotta. Tarina sai alkunsa vuosituhannen vaihteessa, kun Helsingin Työväenyhdistyksen silloinen toimitusjohtaja Esko Häsä ja Ravintolakolmio-ryhmän perustaja ravintoloitsija Heimo Keskinen pohtivat mahdollisuutta saada Eläintarhanlahden rantaan kesäistä ravintolatarjontaa. Ensimmäinen suunnitelma avoimesta, neliön muotoisesta kelluvasta kesäterassista ei kaupunkisuunnittelun virkamiehiä miellyttänyt. Hanketta kehitettiin eteenpäin kolmen vaihtoehdon pohjalta: ravintolalaiva, rantaravintola tai meren päälle sijoittuva ravintolapaviljonki.

Meripaviljonki on yli kymmenen vuoden suunnittelun tulos, pitkä ja jännittävä prosessi. Samalla se on myös toteutunut unelma ja erinomainen esimerkki siitä, mitä ennakkoluulottomasti ajattelevien ihmisten yhteistyöstä voi syntyä. Uusi ravintola vihittiin käyttöön keväällä 2015, ja se palvelee sekä lounas- että illallisravintolana sekä myös vuokrattavana juhlatilana. 

Marjut Tuomisen posliinimaalarin ja suunnittelijan kädenjälki näkyy Meripaviljongin lautasissa, henkilökunnan työvaatteissa, vesipulloissa ja jopa talon viinien etiketeissä. 

Aukioloajat:

Ma – ti 11 – 22

Ke – pe 11 – 24

La 14 – 24

Su 11 – 17

Keittiömme menee kiinni tuntia ennen sulkemisaikaa.

Ryhmiä palvelemme etukäteistilauksesta myös muina aikoina.

Osoite:

Säästöpankinranta 3, 00530 Helsinki

Chef

Mikael Kyyhkynen

”Ei piperretä, vaan tehdään ruokaa ronskilla ja rustiikilla otteella”

”Olen keittänyt ammatikseni vuodesta 1989 ja aloitin työurani Turussa, jossa olen saanut myös alan koulutuksen. Meripaviljongissa olen työskennellyt parisen vuotta ja sitä ennen mm. Klippanilla, Töölönrannassa ja Kellarikrouvissa.

Turkulaisena kalat ja äyriäiset ovat lähellä sydäntäni, joten Meripaviljonki on hyvin kotoisa paikka työskennellä. Ikkunoiden takaa avautuvat panoraamanäkymät ovat todella huikeat, joten täällä silmä lepää. Muutoinkin ravintola on lajissaan todella uniikki. 

Keittotaitoni perustuu ranskalaiseen keittiöön ja kunnioitan keittiöfilosofiassani raaka-aineiden tuoreutta, tulivatpa ne läheltä tai kaukaa. Meripaviljongissa skandinaavisuus on vahvasti läsnä kalojen suhteen, vaikka äyriäisiä tuleekin keittiöömme ympäri maailmaa. Määrittelisin Meripaviljongin astetta paremmaksi Casual Dining -ravintolaksi, mikä tarkoittaa, että meillä saa vatsan täydeltä kunnon ruokaa. Emme piperrä, vaan teemme ruokaa ronskilla ja rustiikilla otteella. Priimat raaka-aineet ovat meidän juttu! Suosittelen kokeilemaan Äyriäisvatia, josta löytyy savustettuja katkarapuja, tiikerirapuja,

yrttimarinoitua mustekalaa, sinisimpukoita, ostereita, sitrusmarinoituja vihersimpukoita, sitruuna-inkiväärimajoneesia ja tomaatti-paprikavinaigretteä.

Meripaviljongin keittiössä työskentelee itseni lisäksi kahdeksan ammattitaitoista tekijää ja meillä on hyvä fiilis työskennellä yhdessä. Johdan keittiötä kannustavalla ja aktiivisella otteella eli olen itse mukana lähes kaikessa tekemisessä. Tässä vaiheessa uraa eivät lautaset siis enää keittiössä lentele. On kiva nähdä, kun tiimini onnistuu työssään, sillä se lisää myös omaa motivaatiota. Haen inspiraatiota työhön luonnosta ja sesongeista. Eritoten talvi on minulle tärkeä vuodenaika”

Ravintolan kuvagalleria

Liity Toptaste Klubiin!

Osoite:

Säästöpankinranta 3, 00530 Helsinki