Härmän Rati

Järvenpää

/

Everybody dining

/

Suomalainen

Härmän Ratin kurikkalaiset isännät käskevät kaikki lounaalle!

Keskellä Järvenpään viljavia peltoja komeilee Härmän Ratin pohjalainen päärakennus, jossa voi nauttia arkisin lähi- ja luomuruokaa notkuvan lounaspöydän. - Kaikista pääraaka-aineistamme luomun osuus on yli 90 % - ja jos pekonia ei saa luomuna, teemme sen itse, entinen yliopiston biokemian tutkija, rakennusmestari ja nykyinen Härmän Ratin kokki Juha Ollila kertoo.

Ollilan mukaan keittiön raaka-aineet ovat luomua, koska se yksinkertaisesti maistuu paremmalta. - Elämme myös vahvasti sesonkien mukaan ja jätämme lounaspöydästä pois vaikkapa kurkun ja tomaatin silloin kun niitä ei saa luomuna. Käytämme myös paljon etikoituja ja pikkelöityjä komponentteja salaattipöydässä Marttojen tyyliin. Kaikki tarjottava on myös lähtökohtaisesti vegaanista ja maidotonta.

Keittiön isäntä on kurikkalainen Janne Hautaluoma, jonka keittiössä arvostetaan laadukasta itse valmistettua ruokaa. – Meille on kunnia-asia valmistaa ruuat alusta loppuun käsityönä, tuoreutta ja aitoja makuja kunnioittaen. Raaka-aineet maistuvat siltä itseltään, joten makuja ei ”jumpata” esiin mausteiden avulla.

Luomulinjaa noudatetaan Härmän Ratissa myös juomapuolella aina konjakkeja myöten. Kesäaikaan juomia voi nautiskella komiasti aurinkoterassilla!

Härmän Ratin luomulounasta tarjoillaan arkipäivisin klo 10.30–15.00. Lounas sisältää salaattipöydän, keiton, kaksi lämmintä ruokaa, kahvin ja kakun. Luomulounaasta toinen pääruoka, keitto ja pääosa salaattipöydästä on aina vegaaninen. Iltaisin ja viikonloppuisin katetaan tilauksesta Ratin juhlabuffet.

Härmän Ratin tarina

Härmän Ratin kovettu kaksfooninkinen päärakennus on siirretty Järvenpäähän Alahärmän Ojalan kylästä. 1920-luvulla rakennetun Ojalan kansakoulun hirsirakennuksen on suunnitellut kurikkalainen rakennusmestari Rekola. Koulutoiminnan loputtua 1966 rakennuksessa on toiminut mm. nahoittamo. Nyt hirret ovat saaneet uuden elämän Järvenpään Vanhakylässä. Vanhojen hirsien ympärille rakennettiin moderni ravintola- ja majatalokokonaisuus perinteitä kunnioittaen. Pohjalainen rakennus eli rati sopii hyvin Tuusulanjärven perinnemaisemaan. Härmän Ratin kurikkalaiset isännät Janne ja Juha ovat liikenteessä rohkealla ja tinkimättömällä asenteella ja käskevät kaikki kylään.

Hieno juhla- ja kokousmiljöö

Härmän Ratissa on myös hienot puitteet vaikkapa häille ja perhejuhlille. Vanhojen hirsien sisältä löytyy 8 huoneen majatalo ja pihapiiristä idyllinen kokous- ja saunarakennus, jossa voi kokoustaa pienellä työporukalla.

Aukioloajat:

Ma-pe

10.30-15.00.

La-su: auki tilauksesta

Osoite:

Vähäjärvenkatu 1a, 04400 Järvenpää

Chef

Juha Ollila ja Janne Hautaluoma

Juha Ollila

Entinen yliopiston biokemian tutkija, rakennusmestari, nykyinen kokki, kirjanpitäjä, talonmies ja palkanlaskija pitää huolta koko henkilökunnasta niin kuin vain parhaaksi taitaa.

”Päädyin ravintola-alalle koska rakensin ravintolan. Työssä minua motivoi se kun onnistuu tekemään hyvää ruokaa ja joku muukin vielä tykkää siitä. Haluan tehdä yksinkertaista ruokaa, jota haluaisin itsekin mielelläni syödä. Hyviä perusmakuja.

Minua inspiroivat vanhat ja unohdetut asiat inspiroivat (ruuanlaittotavat ja hyvät raaka-aineet). Yksinkertaiset maut ja tuoksut. Keittiöfilosofiani ytimessä ovat hyvät raaka-aineet.

Johdan keittiötä omalla esimerkilläni: pyrin saamaan tiimini innostumaan mauista ja ruuanlaitosta sekä kokeilemaan itse uusia juttuja".

Mitkä kaksi raaka-ainetta ottaisit mukaan autiolle saarelle ja miksi?

Tuoreita korvasieniä ja luomu uusia perunoita. Saaren olosuhteiden mukaan voisi päättää ryöppääkö korvasienet vai ei - ja onhan se on Suomen paras sieni. Perunoita voisi yrittää kasvattaa.


Janne Hautaluoma

Mm. G.W.Sundmanissa, Palace Gourmet:ssa ja Hiltonissa työskennellyt, entinen levylaulaja ja mannekiini, on palannut kotikaupunkiinsa Kurikkaan jakamaan maailmalla oppimaansa. Nöyrin mielin hän yhdistää oppimaansa ja rehellistä, kunnon paikallista keittotaitoa.

”Päädyin ravintola-alalle jonkinasteisen sukurasitteen vuoksi. Äitini työskentelee alalla ja patisti hakeutumaan jollekin muulle alalle. En tietenkään totellut.

Työssä minua motivoivat onnistumiset: se tunne, kun pitkän päivän tai työrupeaman päätteeksi voi todeta, että homma meni ihan hyvin.

Keittiöfilosofiassani yritän pitää homman mahdollisimman yksinkertaisena. Tehdään asioita vain maun vuoksi. Kun puhutaan ruuasta, minua inspiroivat värit, tuoksut ja maut. Tuoksu on ehkä mieleenpainuvin juttu. Joku tuttu tuoksu saattaa yht'äkkiä viedä vuosien taakse johonkin menneeseen hetkeen ja siksi se on varmaan suurin inspiraationlähde.

Keittiössä johdan alaisiani edestä, sillä uskon esimerkin voimaan”

Mitkä kaksi raaka-ainetta ottaisit mukaan autiolle saarelle ja miksi?

Kananmunan ja ryynimakkaran, koska ne maistuvat hyvältä.Kuva: Härmän Rati

Ravintolan kuvagalleria

Liity Toptaste Klubiin!

Osoite:

Vähäjärvenkatu 1a, 04400 Järvenpää