Elite

Helsinki

/

Nice dining

/

Kulttuuri

Ainutlaatuinen kulttuuri- ja taitelijaravintola

Töölön oma ravintolaklassikko Elite on ollut Helsingin taiteilijoiden oma olohuone jo noin 80 vuoden ajan. Värikkääseen asiakaskuntaan on kuulunut toki paljon muitakin - naapurikorttelien asukkaista diplomaatteihin ja toimittajista yritysjohtajiin. Eliten tarina alkaa jo vuodesta 1932. Vuonna 1938 legendaarisen Ernst Mattasin johtama ravintola muutti nykyiselle paikalleen, uuteen Reitzin taloon, jonka katutasoon ravintolalle suunniteltiin oma huoneisto. Ernst Mattasin työtä jatkoi hänen poikansa Willy vaimonsa Margarethan kanssa aina vuoteen 1985 asti, jolloin ravintola siirtyi uusille omistajille. 

Ainutlaatuinen kulttuuri- ja taitelijaravintola 

Elitestä muodostui alusta alkaen suosittu taiteilijaravintola. Kanta-asiakkaiden luettelo on loputon ja kiehtova: kirjailijat Mika ja Satu Waltari, näyttelijät Sakari Halonen, Uuno Laakso ja Aku Korhonen, kuvataiteilijat Aimo Kanerva ja Unto Koistinen, kulttuurin ja politiikan kirjaaja Matti Kurjensaari, suuri Tauno Palo ja Kirsti Ortola, musiikkimiehiä Aarre Merikannosta Selim Palmgreniin sekä monia muita taiteemme ja kulttuurimme vaikuttajia. Taiteilijakoti Lallukan sijainti lähistöllä vaikutti ratkaisevasti Eliten rooliin taiteilijaravintolana. Eliten kuvaan kuuluvat perinteinen, suurelta osin entisellään säilytetty miljöö sekä tutut, Mattasin suvun yksityiskokoelmiin kuuluneet maalaukset. Ruokalistalla on uskollisesti säilytetty myös Tauno Palon rakastama sipulipihvi. Tämän päivän asiakaskunta on Elitessä entistä moni-ilmeisempää, mutta taiteilijaravintolan perinteet luovat ravintolalle edelleen ainutlaatuisen, sykähdyttävän ilmapiirin. 

Aukioloajat löydät täältä.

Osoite

Et. Hesperiankatu 22, 00100 Helsinki

Chef

Petri Rissanen

Elite on keittiömestari Petri Rissasen mukaan todellinen klassikkoravintola, jonka hän haluaa tuoda hellällä otteella tähän päivään. – Tietyt klassikot, kuten Tauno Palon sipulipihvi ja worschmack pysyvät toki ruokalistalla, mutta muutoin ruokalista tulee vaihtumaan kolme kertaa vuodessa.   

Rissanen ymmärtää perinteiden merkityksen Elitessä. - Olemme suomalainen klassikkoravintola, jossa ei juosta trendien perässä vaan tukeudutaan historiaan. Elite on edelleen taiteilijaravintola, vaikka ruokalistaa viritetäänkin hieman nykyaikaisempaan suuntaan. 

Petri on ollut alalla jo 26 vuotta ja hänen keittiöfilosofiansa perustuu tuoreisiin raaka-aineisiin ja yksinkertaisuuteen. – Hyvä maku on luonnollisesti ykkösasia. 

Uusia ideoita hän nappaa kollegojen kanssa käydyistä keskusteluista ja alan kirjallisuudesta. – On luonnollisesti hyvä pysyä kärryillä missä mennään, mutta kaikkeen ei tarvitse lähteä mukaan. Siinä mielessä ajatusmaailmani sopii hyvin yhteen Eliten kanssa. Muilla on kiire, meillä ei.

”Muilla on kiire, meillä ei”

Petrille on tärkeää, että hänen keittiössään häärää tiimi, joka puhaltaa yhteen hiileen. – Johdan edestä ja pistän itseni likoon. Elitessä on salin puolellakin todella kokeneita salityöntekijöitä ja herrasmiehiä, jotka ovat alansa huippuja tarinankerronnassa. Heillä on todella suuri arvo ainutlaatuisen palvelukokemuksen tuottamisessa Eliten asiakkaille.  

Mitkä kaksi raaka-ainetta ottaisit mukaan autiolle saarelle ja miksi? 

Suolan ja sitruunan, sillä niiden avulla ruokaan kuin ruokaan saa makua. 

Ravintolan kuvagalleria

Liity Toptaste Klubiin!

Osoite

Et. Hesperiankatu 22, 00100 Helsinki