Kinkulla on vankkumaton asema suomalaisten joulupöydässä, mutta välillä on hauska kokeilla jotain uutta. Vaihtelua ja uutta twistiä kinkkuun saa uusilla kuorrutteilla. Tulevan joulun ehdottomasti jännittävin kuorrute tehdään liekittämällä. Liekittäminen eli flambeeraus antaa kinkun pintaan kauniin värin ja aromin. Liekittämiseen tulee käyttää tarpeeksi vahvaa alkoholia, jotta se syttyy palamaan.

HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminahon vinkit joulukinkun liekittämiseen:

1.    Poista lämpimästä kinkusta verkko/ kamara/ nahka ja sirottele kinkun päälle kuivasinappi-tomusokeriseos

2.    Laita kinkku paistinpannulle, aseta pannu liedelle ja lämmitä paistinpannua miedolla lämmöllä hieman.

3.    Siirrä pannu pois liedeltä ja liesituulettimen alta.

4.    Varaa liekittämiseen noin desilitra vahvaa alkoholia, esimerkiksi Jaloviinaa.

5.    Valuta puolet alkoholista kinkun päälle ja kaada puolet pannulle.

6.    Sytytä alkoholi tulitikuilla tai sytyttimellä, valele kinkkua varovasti palavalla alkoholiseoksella.

7.    Kun liekki on sammunut, voit hetken aikaa antaa nesteen kiehua, jolloin alkoholi haihtuu kokonaan.

8.    Älä lisää alkoholia pullosta liekityksen aikana, sillä pullo voi imaista liekin sisäänsä.

9.    Jos et ole aikaisemmin liekittänyt niin voit kokeilla lisätä aluksi pienen tilkan alkoholia pannulle ja sytyttää sen, jolloin näet miten se käyttäytyy.

10. Valitse liekityspaikaksi avoin tila. Älä koskaan liekitä liesituulettimen alla. Tuulettimen hormin pöly ja rasva syttyvät herkästi palamaan. Muista varoa myös hiuksia, partaa ja vaatteita.

Tiesitkö?

Kinkku on edelleen yleisin ja suosituin joulupöydän ruokalaji. Sitä on tarjolla yli 90 % talouksista ja se on joka kolmannen suomalaisen suosikkijouluruoka. Valtaosa (85 %) paistaa kinkun itse. Kinkulla on siis edelleen vankka ja horjumaton asema suomalaisten joulupöydissä.*

Lähteet: * Foodwest 172016, N=504

Kuva: HKScan Oyj