Katkarapuleipä on yksi ruotsinlaivojen suosituimmista herkuista ja monelle reissun täyttymys. Nyt voit valmistaa herkun kotona Viking Linen ja Silja Linen keittiöissä työskennelleiden keittiömestari Reijo Haapasen ja Jari Merisen reseptillä.

The katkarapuleipä

4 kovaksi keitettyä kananmunaa

2 sitruunaa

8 tomaattia tai minitomaatteja

Tilliä

800 g isohkoja tuoreita kuorittuja katkarapuja tai 1,2 kg pakasterapuja

2 dl majoneesia

4 kevyesti paahdettua vuokaleipäsiivua

Salaatinlehtiä pestyinä

Majoneesi:

1 tl dijon-sinappia

2 kananmunaa

1 tl viinietikkaa

2 dl rypsiöljyä

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

Valmista majoneesi näin:

Riko kananmunat kapean astian pohjalle. Lisää dijon-sinappi, suola ja mustapippurirouhe sekä etikka. Lisää 2 dl rypsiöljyä.

Laita sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä. Pidä päällä noin 15 sekuntia, jonka jälkeen nosta sekoitin hiljalleen ylöspäin.

Anna maustua pieni hetki jääkaapissa ennen käyttöä. Sekoita majoneesi lusikalla ennen tarjoilua.

Leivän kokoaminen

Sulata katkaravut yön yli siivilässä jääkaapissa. Purista ravuista kevyesti loppu vesi pois. Keitä kananmunat kovaksi, kuori ja lohko. Leikkaa sitruunat ja tomaatit lohkoiksi.

Paahda leivät kevyesti ja voitele leipäviipaleet majoneesilla.

Laita leivälle salaatinlehtiä sekä lohkotut kananmunat leivän etuosaan.

Leikkaa sitruunasta lohko ja laita se leivän vastakkaiselle puolelle.

Laita niiden keskelle ruokalusikallinen majoneesia ja katkaravut majoneesin päälle.

Laita myös majoneesia katkarapujen päälle. Koristele tomaatin lohkoilla ja tillinoksilla.


Lähde: Parasta pöytään, Suomalaisen gastronomian historia, Gummerus Kustannus