Mikäs sen parempaa ruokaa pakkaspäiville kuin höyryävän kuuma soppa? Keitto lämmittää myös ihanasti pakkaspäivinä ulkoilevia. 

 Tuoreista ja hyvistä raaka-aineista syntyy helposti maukas ja herkullinen keitto. -Keiton raaka-aineita valittaessa vain mielikuvitus on rajana. Keiton voi valmistaa syksyllä kellariin varastoiduista kasviksista, metsästetystä riistasta tai vaikkapa talviselta kalastusreissulta saaduista kaloista, ruoka-asiantuntija Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisista kertoo.  

Kasviskeitoissa kirpeät juurekset vaativat kaverikseen pehmentäjää. Keiton maku paranee, kun lisäät siihen ruokakermaa tai vaikkapa tuore- tai sulatejuustoa. Makua kasvissosekeittoihin saat lisäämällä keittoihin yrttiöljyä ja tuoreita tai kuivattuja yrttejä.

Niskanen vinkkaa, että samalla ohjeella kannattaa valmistaa keittoa vähän isommankin määrän, sillä keiton maku vain paranee, kun sen lämmittää uudelleen. 

Pakkaa kuuma keitto mukaan retkelle

Keitto lämmittää myös ulkoiluretken taukopaikalla tai sen jälkeen. - Mikäs sen mukavampaa, kuin nauttia kuuma keitto hiihtoladun taukopaikalla. Sen jälkeen jaksaa taatusti sivakoida pitkänkin laturetken.

Ulkoiluretkelle kannattaa kuitenkin valita mukaan sellainen keitto, jonka koostumus ja rakenne pysyvät juoksevana. Jos keitto on paksua, voi se olla hankala saada termoksesta ulos.

Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen


Punajuuri-vuohenjuustokeitto

Vuohenjuusto ja punajuuri on makuyhdistelmänä klassikko. Hapan ja rasvainen juusto täydentää ihanasti makeaa punajuurta.

4–6 annosta 

1–2 kpl punasipulia 

tilkka öljyä 

n. 1,5 l vettä 

1–2 kpl kasvisliemikuutiota 

800 g punajuuria 

400 g kyssäkaalia 

200 g vuohenjuustoa 

2 dl ruokakermaa 

rouhittua mustapippuria 

kuivattuja villiyrttejä 

pinnalle tuoretta basilikaa

  1. Kuori ja lohko sipuli ja kuullota se kattilan pohjalla öljytilkassa.
  2. Lisää kattilaan vesi sekä kasvisliemikuutio. Kiehauta.
  3. Kuori ja lohko punajuuret ja kyssäkaali ja lisää kattilaan. Keitä kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Ota ylimääräinen keitinliemi talteen ennen soseuttamista, sillä kuuma liemi räiskyy helposti.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää joukkoon vuohenjuusto ja anna sulaa.
  5. Lisää ruokakerma ja tarvittaessa vettä. Kuumenna keitto ja mausta mustapippurilla. Ripottele pinnalle silputtua basilikaa.

 

Kalaborssi

Venäläistyyliseen kalakeittoon kuuluu punajuuri, suolakurkku ja smetana. Voit käyttää keittoon myös muuta vaalealihaista kalaa.

4–5 annosta

300 g haukifileetä 

150 g valkokaalia 

150 g punajuuria 

300 g perunoita 

1 sipuli 

pieni suolakurkku 

7,5 dl vettä 

1 kalaliemikuutio 

1 t kokonaista maustepippuria 

2–3 tl suolaa 

tuoretta tilliä 

1 prk smetanaa

  1. Kuutioi kalafile. Huuhdo ja kuori perunat.
  2. Suikaloi perunat, punajuuret, valkokaali ja sipulit. Kuutioi suolakurkku.
  3. Kypsennä perunat ja kasvikset kalaliemessä, johon on lisätty maustepippuri. Lisää joukkoon kalapalat ja anna hautua vielä hetki, että kalapalat kypsyvät.
  4. Lisää suolakurkkukuutiot ja mausteet. Tarkista maku.
  5. Tarjoile keitto smetanan kanssa.

 Yrttileipä

Kuuma keitto ja tuore, lämmin leipä – siinäpä voittamaton makupari! Leipä viimeistelee ja täydentää keittoaterian.

2 kpl

5 dl maitoa 

50 g hiivaa    

1 rkl nokkosta tai poimulehteä kuivattuna 

1–2 valkosipulin kynttä 

1,5 tl suolaa 

11 dl hiivaleipävehnäjauhoja 

75 g voita tai margariinia

  1. Luota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon kuivatut yrtit, puserretut valkosipulin kynnet ja suola.
  2. Alusta joukkoon jauhot ja pehmeä rasva. Peitä taikina ja anna kohota hetken aikaa.
  3. Leivo taikinasta kaksi leipää ja kohota hyvin.
  4. Voitele leivät maidolla ja viillä niihin ristikoita. Ripottele pinnalle vähän jauhoja.
  5. Paista 200 asteessa noin 20 min.