Kahvi ja suklaa täydentävät toisiaan, mutta kuinka löytää se täydellinen makupari? Kondiittori ja chocolatier Petri Sirén neuvoo välttämään pakko paritusta ja suosimaan samankaltaisuutta.

Petri pyörittää vaimonsa Ninan kanssa Fiskarsissa ja Porvoossa PetriS Chocolate Room - suklaapuoteja, joissa loihditaan pieteetillä ja ensiluokkaisista raaka-aineista herkullisia kakkuja, syntisen hyviä leivoksia ja vietteleviä macaronseja. Ammattitaitoa käsityönä valmistettujen herkkujen maailmasta on Petrille kertynyt jo 30 vuoden ajalta. Hän jos kuka siis tuntee kahvin ja suklaan parinmuodostuksen salat.

Kahvin ja suklaan makumaailmat ovat tänä päivänä valtavat, joten Petri kehottaa ensitöikseen varaamaan riittävästi aikaa täydellisen makuparin etsimiseen. – Jos hakee vastakohtaisuuksia, on käytävä pitkä tie löytääkseen toimivimman makuparin. Kokeillen voi kuitenkin löytää todellisen helmen. Makuparien etsimiseen kannattaa myös suhtautua avoimin mielin. Näin saattaa löytää aivan uusia ulottuvuuksia molemmista puoliskoista, Petri neuvoo.


Tumma suklaa on hyvä peruskumppani

Onko hyvä, että suklaan ja kahvin luonteissa on samankaltaisuuksia? – Se on mielestäni hyvä lähtökohta, sillä silloin maut eivät riitele keskenään. Kahvi ja suklaa ovat niin oiva pari, että niiden yhdistämisessä menee harvemmin totaalisesti vikaan. Jos haluaa välttää turhat haksahdukset, on tumma, maustamaton suklaa mielestäni oiva kumppani mille tahansa kahville.  

Jos haluaa välttää turhat haksahdukset, on tumma suklaa varma valinta kahvin seuraksi.

Ei pakko paritusta

Omaan makuun kannattaa luottaa. – Jos ei tykkää luumusuklaasta, on sitä turha parittaa kahvin kanssa. Kuten edellä kerroin, samankaltaisuus on parinmuodostuksessa hyvä lähtökohta. Kun kahvissa on hennosti hedelmäisyyttä, kannattaa seuraksi valita hedelmäinen suklaa, sillä yhdessä ne voimistavat hedelmäisyyden tunnetta. Näin makunautinto moninkertaistuu pienellä määrällä ja arjen pikaisestakin kahvihetkestä saa enemmän irti.

Kun kahvissa on hennosti hedelmäisyyttä, kannattaa makupariksi valita hedelmäinen suklaa

Panosta laatuun

Laadukkaista raaka-aineista valmistetun kahvin ja suklaan makuprofiileista löytyy usein niiden alkuperälle ja lajikkeelle ominaisia, samankaltaisia makuvivahteita.  – Pelkkä hyvä laatu ei toki takaa vielä mitään, sillä vasta oikeanlainen käsittely ja valmistusmenetelmä varmistavat molemmille raaka-aineille ominaisten makujen ja aromien esiintulon lopputuloksessa, josta voi juurikin syntyä se täydellinen liitto.

Teksti: Mia Heiskanen

PetriS Chocolate Roomin kondiittori Petri Sirénin vinkit kahvin ja suklaan yhdistämiseen:

1. Kolmen suklaan moussekakku

Pehmeät ja täyteläiset kahvit keskipaahdosta aina vahvempiin paahtoihin saavat samettisesta suklaakakusta upean ja suussa sulavan makuparin.

2. Vadelmasuklaatryffeli

Pirteä ja hapokas vadelmasuklaatryffeli on omiaan hedelmäisten, keskipaahtoisten kahvien seurassa. Hieman kirpeyttäkin omaava suklaa ei jää maultaan luonteikkaammankaan kahvin jalkoihin

3. Tumma suklaatryffeli

Tumman suklaatryffelin (65%) intensiivinen maku on parhaimmillaan täyteläisten ja tummapaahtoisten kahvien seurassa.


Lisää suklaaelämyksiä www.petris.fi

Löydä täydellinen keitin www.moccamaster.com/fi