Kyllä, luit oikein. Vaasan on ryhtynyt torjumaan ruokahävikkiä kanavoimalla roskiin meneviä Ruispaloja Wasted-oluen valmistukseen.

Wasted lienee ensimmäinen hävikkileipäolut, jossa puolet oluen valmistuksessa käytettävistä maltaista on korvattu hävikkileivällä. Wasted-olutta on kahdenlaista: toisessa hävikkileipänä käytetään Vaasan Ruispaloja ja toisessa useampaa hävikkileipälaatua. Tällä hetkellä hävikkileipäolutta voi kulauttaa kurkkuun ainoastaan hävikkiravintola Loopissa, mutta ensi vuoden alusta lähtien sitä saa myös kaupoista.

Kotitalouksista roskiin 120 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa

Ruokahävikkiä syntyy vuositasolla valtavat määrät. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan suomalaisessa ruokaketjussa syntyy vuosittain noin 400–500 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokahävikkiä. Pelkästäään kotitalouksissa sitä syntyy noin 120 miljoonaa kiloa. Vaasan teettämän tutkimuksen mukaan 84 % talouksista heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin viikottain. Suurin yksittäinen hävikkituotekategoria on leipä.

Vaasan haluaakin omalta osaltaan kannustaa kauppoja, teollisuutta ja kuluttajia kiinnittämään huomiota leivän hävikin minimointiin Wasted-olutprojektin avulla. - Hävikkileivästä pantavan oluen avulla voimme puhua ruokahävikin pienentämisestä perinteistä ympäristötiedostavaa yleisöä laajemmalle kohderyhmälle. Haluamme samalla muistuttaa myös kauppaa vastuullisuudesta omien tilaustensa osalta, sillä ylijäämäleivän arvo on useita miljoonia euroja vuodessa. Vähentämällä hävikkiä säästyy ympäristön lisäksi myös rahaa kaikilta osapuolilta: teollisuudelta, kaupalta ja kuluttajilta, kaupallinen johtaja Minna Cousins Vaasanilta muistuttaa.

Tiesitkö?

Voit kuluttajana auttaa vähentämään ruokahävikkiä valitsemalla kaupassa asioidessasi kypsiä hedelmiä ja vihanneksia puolikypsien sijaan. Kotona tuotteiden käyttöikää voi pidentää säilyttämällä kutakin tuotetta sille sopivassa säilytyslämpötilassa sekä pakastamalla.

Kuvat: Alexander Trivedi