Ravintola Fat Lizardin keittiömestari Matti Hälvä sekä pizzamestari Emanuele Garieri pokkasivat kolmannen sijan API-liiton (Associazione Pizzerie Italiane) L’Italia in una Pizza -kilpailussa myöhään torstai-iltana Italian Fiuggissa.Palkintosija API-liiton maailmanmestaruuskilpailussa on Suomelle ensimmäinen laatuaan.

– Huikea homma. Toki meillä oli kova usko menestykseen, koska tiesimme pizzamme olevan laadullisesti huippuluokkaa, mutta kun ollaan pizzan kotimaassa Italiassa, niin lähtökohtaisesti ollaan tietysti altavastaajia, toteaa ravintolan keittiömestari Matti Hälvä.

Maiden väliseen finaalikilpailuun osallistui kahdeksan maata. Mukana oli joukkue Suomen lisäksi Skotlannista, Espanjasta, Ranskasta, Saksasta, Maltalta, Romaniasta sekä Ukrainasta. Voiton kilpailussa vei Ranska ja Ukraina sijoittui hopealle.

Ravintolan italialainen pizzamestari Emanuele Garieri vastasi pizzapohjan valmistamisesta ja keittiömestari Matti Hälvä täytteistä. Suomen edustajana tuomaristossa toimi ravintola Fat Lizardin toimitusjohtaja Viljo Laine.

Kukin joukkue valmisti kilpailussa kaksi pizzaa: valkoisen sekä punaisen pizzan, joista jälkimmäinen sisälsi tomaattikastikkeen. Ravintola Fat Lizardin kohdalla MM-pizzan täytteiden lopullinen valinta tehtiin vasta paikan päällä Italiassa ja ideoita täytteiksi haettiin myös ravintolan sosiaalisen median kautta. Ravintolan valkoisen pizzan täytteiksi valikoituivat maa-artisokka, kuivattu poron sydän, poron entrecôte, raitajuuri, fior di latte- ja parmesanjuusto sekä punajuuren verso. Punaisessa kilpailupizzassa täytteinä olivat kantarelli, karitsa-ragu, kuivattu tomaatti, pecorino ja rucolan verso. Pizzapohja leivottiin paikan päällä täsmälleen samalla reseptillä ja tavalla, kuten kotona Espoossa. Tiimin idea oli tuoda kilpailuun makuja omasta kotimaasta, moni kilpailijoista tyytyi perinteisempiin italialaisiin täytteisiin.

Hyvin tehty Suomi

Tuomariston jäsen, APIn presidentti Angelo Lezzi, kommentoi suomalaisten suoritusta seuraavasti: – Hyvin tehty Suomi. Pizzoistanne näki, että niiden suunnitteluun oli käytetty paljon aikaa. Pizzat näyttivät hyviltä ja taikinassa oli paljon pieniä yksityiskohtia. Pizzat oli kasattu hienosti ja makujen yhdistelmät olivat onnistuneita. Suorituksessanne oli nähtävissä teidän oma vaikeasti jäljiteltävissä oleva kädenjälki.

– OIen todella ylpeänä kotimaani Suomen ja ravintolamme menestyksestä. Tuntuu hyvältä saada tunnustusta synnyinmaassani. Olen kuitenkin saanut oppini täällä. Meillä oli varmasti kilpailun paras pizzapohja, saimme siitä paljon kehuja, pizzamestari Emanuele Garieri vetää yhteen kilpailupaikalta.

Pronssia pokanneet MM-pizzat saadaan ravintolan listalle, kunhan miehet saapuvat pokaleineen kotiin ja varmistavat ainesosien saatavuuden sekä toimivuuden ravintolan suuremmassa mittakaavassa.

Ravintola Fat Lizard sijaitsee Espoossa Aalto-yliopiston (Otaniemi) metroasemaa vastapäätä. Ravintola avasi ovensa kuluvan vuoden loppiaisena. Aidossa puu-uunissa valmistettua pizzaa tarjoillaan lounaasta yöhön, vuoden jokaisena päivänä.