Poro on pop ja sopii mainiosti myös pääsiäispöytään. Suunnittele pääsiäismenu poron ympärille Hanna Gullichsenin trendikkäällä menulla!

Menu on juhlava, mutta se syntyy vaivattomasti. Poronkäristys valmistuu uunissa helposti, ja samalla jää enemmän aikaa vieraiden kanssa seurusteluun. Myös tomaattinen porokeitto valmistuu reilussa puolessa tunnissa. Jos keittoa jää yli, se maistuu seuraavan päivän lounaana.

Poronkäristys muhii mureaksi uunissa ja perinteisen kuivalihakeiton lisäksi pääsiäisenä kannattaa kokeilla tomaatti­­–linssikeittoa poron sisäfileellä. Filee vie keiton uudelle tasolle ja smetananokare keiton päällä kruunaa ruokaelämyksen. 

Poronkäristys uunissa, puikulamuusia ja karpalohilettä

Kuudelle

2 x 400 g Lapin Lihan Poronkäristystä

30 g voita

reilusti rypsiöljyä

1 purjosipuli

1 keltasipuli

suolaa

mustapippuria

2 rkl riistafondia

2 dl kermaa

2–3 dl vettä

Leikkaa purjosipulin valkoinen ja vaaleanvihreä osa ohueksi. Kuori ja leikkaa sipuli hienoksi. Sulata pannulla nokare voita ja kuullota sipulit hissukseen pehmeäksi. Kuumenna samaan aikaan padassa rypsiöljyä ja voita. Ruskista käristyslihat erissä. Riittää että liha saa pinnalleen vähän väriä, sillä se kypsyy uunissa. Kippaa pehmeät sipulit pataan, kun olet ruskistanut kaikki lihat. Lisää sen jälkeen pataan vesi ja kerma, kiehauta. Lisää riistafondi ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta pata uuniin ilman kantta. Se voi viettää uunissa puolisen tuntia, miksei kauemminkin, jos aikaa on. Liha vain paranee uunissa.

Tee tässä välissä perunamuusi ja karpalohile.

Perunamuusi

reilu 1 kg jauhoisia perunoita, esim. Lapin puikulaa 

25 g voita

2 dl punaista maitoa lämmitettynä

Kuori ja keitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Älä keitä ihan nupit kaakossa, etteivät herkät puikulat mene ihan muusiksi jo keittovaiheessa. Kaada vesi pois, kun perunat ovat kypsiä. Jos et omista perunanuijaa, mätki pottua vaikka kauhalla. Kaada joukkoon lämmitettyä maitoa ja heitä mukaan kunnon nokare voita. Möyhi vähän ja peitä kannella, jotta perunamuusi pysyy tovin lämpimänä. Mausta halutessasi suolalla.

Karpalohile

225 g jäisiä karpaloita

1 dl vettä

½ dl sokeria

Mittaa pieneen kattilaan vesi ja sokeri, keitä muutama minuutti. Nosta seos jäähtymään. Sekoita sauvasekoittimella korkeassa astiassa jäiset karpalot ja sokeriliemi. Lusikoi astiaan. Jäinen karpalohile on omiaan tuhdin kermaisen käristyksen kainaloon, se raikastaa suun ja sopii poron kaveriksi vähintään yhtä hyvin kuin hapan kaverinsa puolukka.

Hanna Gullichsenin tomaatti-linssikeitto ja poron sisukkaa

Neljälle  

3 rkl oliiviöljyä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

pala inkivääriä hienonnettuna

1 porkkana raastettuna

1 tl currya

1 tl chilihiutaleita

kasvisliemikuutio

2 tölkkiä tomaattimurskaa

1–2 tölkkiä punaisia linssejä

suolaa

mustapippuria

1–2 Polarican Poron sisäfileetä

iso nokare voita

2 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Ota sisäfilee sulamaan huoneenlämpöön ajoissa tai sulata se runsaassa kylmässä vedessä, jossa se sulaa tunnissa parissa. Voit halutessasi käyttää myös pientä sisäpaistia, ohjeen keittoon on paistettu 250 grammainen poronvasan sisäpaisti.

Kuullota kattilassa tai padassa hienonnettua sipulia viitisen minuuttia, lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli, inkivääri ja raastettu porkkana. Pyörittele pari minuuttia lastan avulla ja lisää curry ja chilihiutaleet. Kippaa joukkoon tomaattimurska, huuhdellut linssit ja kasvisliemikuutio ja jätä pöhisemään pienelle lämmölle. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää tilkka vettä. Jos sen sijaan haluat siitä sakeampaa, anna pöhistä tovi kauemmin.

Poista lihasta näkyvät kalvot. Sulata voi melko kuumalla pannulla ja lisää oliiviöljy. Paista lihapötkylöitä muutaman minuutin ajan. Käännä lihaa paistaessasi, jotta saat sen paistumaan joka puolelta. Suolaa kevyesti ja pippuroi samalla kun paistat. Nosta paistetut sisäfileet leikkuulaudalle ja anna huilata pieni tovi. Leikkaa terävällä veitsellä suupalan kokoisiksi paloiksi, jotka on helppo nauttia lusikalla keiton joukosta.

Koristele annos korianterilla ja lusikoi soppaan vielä nokare ranskankermaa tai smetanaa, nauti. 

Hanna Gullichsenin lisukevinkki pääsiäispöytään: Paistettua riisiä ja porolastuja

Neljälle

1 pieni parsakaali tai romanesco

100 g sokeriherneitä

pari kesäsipulin vartta tai ruohosipulia

2 kananmunaa

3 dl basmatiriisiä

2 rkl rypsiöljyä

2 rkl voita

400 g Polarican Porolastuja

suolaa

mustapippuria

Laita riisi kiehumaan ohjeen mukaan, irrottele pienen veitsen avulla kaalista nuput sopivan kokoisiksi, leikkaa sokeriherneet ohuen ohueksi siivuksi, samoin sipulinvarsi tai ruohosipuli. Riko kananmunat pieneen kippoon odottelemaan. Keitä parsakaalinnuppuja suolatussa vedessä nelisen minuuttia, siten että hiukan pehmenevät, mutta jätä purutuntumaa.

Kuumenna isossa paistinpannussa tai padassa rypsiöljy ja paista jäisiä porolastuja kunnes ne irrottavat nesteensä ja alkavat kuivua. Kun neste on enimmäkseen haihtunut, lisää pannulle voita ja paista vielä tovi. Mausta Porolastut suolalla ja mustapippurilla.

Kaada riisistä vesi pois ja nosta riisi pannulle paistettujen porolastujen joukkoon. Nosta lämpö melko kovaksi ja sekoittele. Lisää nokare voita, riisi saisi ihan kunnolla paistua ja saada tuntumaa pannusta, älä kuitenkaan polta ruokaa. Kippaa kulhoon rikotut kananmunat tovin paisteltuasi mukaan ja hämmennä vimmatusti, ei haittaa vaikka hellalta löytyy riisinjyvä jos toinenkin, sekoittele kunnolla! Heitä mukaan keitetyt parsakaalinnuput, viipaloidut sokeriherneet, ohueksi leikattu ruohosipuli, sekoita kunnolla. Nosta esille pannussa tai isossa kulhossa.

Juhlavaa pääsiäistä!