Piparkakut ovat Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tuttu joulunajan herkku. Mutta tiesitkö, että piparkakkujen juuret ulottuvat Egyptin faaraoiden aikaan, ja että piparkakkujen erilaisia variaatioita löytyy ympäri maailmaa? Erimuotoisiin pipareihin on liittynyt myös vahvoja symbolisia uskomuksia: Pohjoismaissa possun muotoisen piparkakun uskottiin esimerkiksi tuovan vaurautta.

Erilaisia piparkakkureseptejä on runsaasti ja ne vaihtelevat maakohtaisesti. Englantilaiset piparkakut ovat usein vaaleita ja pehmeitä suomalaisiin ohuisiin ja rapeisiin verrattuna. Maustaminenkin vaihtelee: saksalaisten piparkakkujen (lebkuchen) maustamiseen käytetään hunajaa, muskottipähkinää, kaakaota ja jopa vaniljaa.

Näin leivot parhaat perinteiset piparit Alexin ohjeella

Lueskelin vanhoja suomalaisia keittokirjoja, ja erilaisia piparkakkuohjeita löytyi useita. Päädyin lopulta yhdistämään parin eri reseptin ainesosamääriä omaan makuuni sopivaksi ja näin syntyi tämä perinteisten piparkakkujen ohje.

Aidot piparit

n. 3-4 pellillistä

100g siirappia (n. 1dl)

120g sokeria (1,5dl)

120g voita

8g jauhettua kanelia (1,5tl)

5g jauhettua neilikkaa (1tl)

5g jauhettua inkivääriä (1tl)

1 kananmuna

8g soodaa (1,5tl)

350g vehnäjauhoja (reilu 5dl)

Kiehauta kattilassa sokeri, siirappi, voi, neilikka, inkivääri ja kaneli ja sekoita yhtenäiseksi. Anna jäähtyä.

Lisää jäähtyneeseen massaan vehnäjauho, sooda ja kananmuna. Sekoita taikinaksi ja nosta kylmään kovettumaan (mielellään yön yli).

Nosta kovettunut taikina kylmästä ja kaulitse ohueksi. Leikkaa muotilla haluamasi muotoisia keksejä ja paista 200 asteessa noin 6-10 minuuttia, kunnes pipareissa on hyvä väri.

Anna pipareiden jäähtyä, jolloin ne kovettuvat rapeiksi, suoraan uunista otetut piparit voivat olla hieman pehmeitä.

Tuunatut piparit

Perinteisiä piparkakkuja voi tuunata persoonallisemmiksi myös jälkikäteen. Mikset tekisikin vaihteeksi pipareista täytekeksejä? Pyöreät pikkupiparit sopivat tähän todella hyvin ja pehmeä tuorejuuston ja maapähkinän yhdistelmä toimii todella hyvin piparin kanssa.

MAAPÄHKINÄ-TUOREJUUSTOTÄYTE

100g tuorejuustoa

50g maapähkinävoita (makeuttamatonta)

50g hunajaa

ripaus suolaa ja vaniljaa

Yhdistä kaikki reseptin aineet ja sekoita huolellisesti tasaiseksi. Laita pieni nokare täytettä piparin selkäpuolelle ja nosta toinen pipari kanneksi.

There you have it!

Lähde: Alexander Trivedi Aitoa arkiruokaa-blogi