Ensimmäiset kahvilat, "Kaffehusit", avattiin Suomessa 1700-luvulla, ja niissä tarjottiin usein kahvin lisäksi myös konditoriatuotteita, kuten pasteijoita. Kahvilat myivät herkkuja myös koteihin eli take away-kulttuuri keksittiin jo hyvin varhain.

Kahvin suosio räjähdysmäiseen kasvuun

Kun vuonna 1750 Turkuun tuotiin kahvia 35 kiloa, vuonna 1780 määrä oli kasvanut jo 22 000 kiloon. Kahviloiden puitteet alkoivat samaan aikaan saada nykypäivän piirteitä, kun posliini- ja lasiastiat yleistyivät syrjäyttäen aiemmin käytetyn tinan. 1700-luvun lopussa Turussa oli jo 4-5 kahvilaa. Kahviloissa saattoi kahvittelun ohessa lukea sanomalehtiä ja ostaa jopa pääsylippuja konsertteihin sekä erilaisiin tapahtumiin.

Muu Suomi seurasi perässä

Helsingin ensimmäinen kahvila avattiin 1773. Tammisaari sai ensimmäisen kahvilansa 1780, Porvoo 1803 ja Pori 1778. Kahviloissa saatettiin myydä myös alkoholijuomia, jolloin ne kilpailivat paikallisten ravintoloiden, kellarien, kanssa.

Lähde: Parasta pöytään - suomalaisen gastronomian historia

Kuva: Mia Heiskanen