Sami Tallberg
Villi joulu vegaani
Into Kustannus, 2016

 

Kirja-arvio: Mia Heiskanen

Sami Tallberg tunnetaan villiyrittispesialistina ja kasvisruokavelhona, joka suhtautuu kasvikunnan raaka-aineisiin ja vegaaniseen ruokavalioon laatufanaattisen keittiömestarin intohimolla ja kunnioituksella. 


Kuva: Sanna Peurakoski

Nyt Sami on koonnut yksiin kansiin villiyrttipohjaisia ruokia joulupöytään. Sami kertoo, että kirjan ohjeilla valmistuu iisiä, mukavaa, ravitsevaa ja yllättävää jouluruokaa, josta jää hyvä fiilis niin fyysisesti, henkisesti kuin eettisestikin. Hän suosittelee valitsemaan joulupöytään vähintään viisi eri ruokalajia, joilla saa loihdittua toimivan makujen sinfonian. Tässäpä siis mainio vaihtoehto joulun perinteisille ähkyruoille!

Reseptejä löytyy koko kategoria juomista salaatteihin pääruokiin ja makeisiin. Mukaan on ujutettu myös muutama dippi ja kastike. Valikoimaa ei ole liikaa ja ehkä se onkin juuri kirjan juju: miksi ladata täyslaidallisella, kun muutamasta, hyvistä raaka-aineista rakennetusta jutusta voi rakentaa maistuvan ja mielenkiintoisen kokonaisuuden.

Sain itse uusia ideoita etenkin salaatteihin, joiden suhteen mielikuvitus loppuu välillä kesken. Kirjasta löytyy raikkaita ja helposti toteutettavia makuyhdistelmiä, kuten ruusukaali-hasselpähkinä salaatti ja klementiini-karpalosalaatti. Pääruokien ytimessä ovat lihaisat vegeainekset: mausteinen munakoiso, juuriselleri paahdetun mantelin ja tillin kera, porkkana-mesijuurigratiini. Tai miltä kuulostavat paahdetut siitakesienet chili-seesamikastikkeessa? 

Megamässy-osasto syntyy ilman valkoista sokeria ja sitä edustavat mm. uuniomenan ja raakakakun yhdistelmä sekä palsternakka-suklaafondue. Nam!

Villi joulu vegaani on mielestäni kaiken kaikkiaan mainio kokonaisuus, josta paistaa ilo ja huumorin pilke. Se ilahduttaa niin vegaaneja kuin muitakin maukkaan ja terveellisen ruuan ystäviä. Jäin miettimään, mikä tästä kirjasta tekee jouluisen? Pähkinät, sesongin vihannekset, hedelmät ja marjat? Mitä väliä, sillä reseptiikka toimii vallan mainiosti ympäri vuoden – ei pelkästään jouluna.

Omat suosikkini:

Ananaskuningatar

neljälle

4 dl kookoskermaa
0,5 dl kookoshiutaleita
3 ploa ananasmehua (Biotta) tai 1 ananas, kuorittuna ja keskiosa poistettuna
10 isoa lehteä basilikaa
(thaibasilikalla saat vibrantimman aromin)
1 pienen fenkolin vaalea osa, veitsellä karkeasti paloiteltuna
1 rasia babypinaattia

Soseuta blenderissä.

Klementiini-karpalosalaatti

neljälle

8 klementiiniä huolellisesti kuorittuna ja mahdollisimman ohueksi viipaloituna
60 g karpaloita, tuoreita tai pakastettuja
4 rkl laadukasta oliiviöljyä
1 tl hienonnettua rakuunaa
20 rakuunan lehteä kokonaisena
1 fenkoli, jonka uloin kuori on poistettu, veitsellä mahdollisimman ohueksi leikattuna
merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Sekoita ainekset 15 minuuttia ennen tarjoilua ja nauti tästä yllättävän säväyttävästä vitamiinipommista.

 

 

 

 

 

 

 

�?