Sara La Fountain
Sara´s Australia – Raikas ruokamatka
Tammi 2016

Kirja-arvio: Mia Heiskanen

Australia on ruokatrendien kuuminta hottia ja Sara kokkaa australialaisia makuja omalla otteella. Kirjan reseptit ovat värikkäitä, terveellisiä ja raikkaita – aivan kuten kirjan yleisilmekin. Kuvituksesta vastaavat Hanna Voutilainen, Sara La Fountain ja Olga Poppius ovat tehneet hyvää työtä. Kirja on kuin karkki, sillä tummanpuhuvien kuvien sijaan se on täynnä väriä, iloa ja hyvää fiilistä.

Reseptiikka on jaoteltu alueittain ja jokaisen osion alussa on myös pieni matkakuvaus, josta Foodie voi saada hyviä vinkkejä, mikäli suunnittelee Australian matkaa. Kuten Sara alkusanoissa toteaa, Australia on Euroopan kokoinen maa, joten hän on valinnut mukaan parhaat palat matkan varrelta.

No mitä Saran Australiasta löytyy? Pääosin vegereseptejä, hitunen kalaa, kanaa, juomia, jälkiruokia ja muutama raavaampikin annos: La la lobster, Pink heaven sandwich, Mango tamarind chicken, Hot Melbourne burger ja Carrot passion lemonade. Oivalluksia, joilla voi säväyttää ruokavieraat myös esillepanon suhteen, mikäli inspiroituu mehukkaan kuvituksen ideoista.

Mitään arkista mättöä ei näillä resepteillä synny, vaan pikemminkin parempaa tarjottavaa. Pieni miinus raaka-aineista, joiden eteen joutuu näkemään hieman tavanomaista enemmän vaivaa. Takakannen introtekstissä on mainittu, että reseptit on suunniteltu siten, että raaka-aineet ovat saatavilla myös koto-Suomesta. Kyllä, mutta perusruokakaupasta ei löydy agavesiirappia, mehiläisen siitepölyä tai shisolehtiä, vaan niiden perään on suunnistettava luontaistuotekauppaan taikka hyvin varusteltuun etniseen ruokakauppaan. Mutta mikäs siinä, jos haluaa kokata kotikeittiössä uutta, värikästä ja terveellistä - ja toptaste-meiningillä!

Näitä aion kokeilla:

Mango Tamarind Chicken

4-5 annosta

1 kg broilerinkoipinuijia

MARINADI

3 rkl srirachakastiketta
½ dl seesami- tai rypsiöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

TAMARINDIKASTIKE

3 rkl tamarindikastiketta
1 rkl srirachakastiketta
3 rkl seesamiöljyä
1 rkl hunajaa
1 ½ ti inkivääriä, raastettuna
1 tl valkosipulia, raastettuna
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

LISUKKEEKSI

romainesalaattia
tuoretta mangoa
limelohkoja
ituja

Sekoita kaikki marinadin ainekset yhteen ja hiero ne kanankoipiin. Grillaa kanankoipia noin 30 minuuttia kuumassa grillissä tai paista uunissa 200 asteessa.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset yhteen ja tarjoile ne rapeiksi grillattujen kanankoipien kanssa.

 

Ruby Red Salad

2-4 annosta

BULBURMIX
2 dl punajuurimehua
2 dl vettä
1 appelsiinin mehu
2 dl bulguria
1 granaattiomena, siemenet irrotettuna
pieni pala vesimelonia, kuutioituna
½ dl minttua, silputtuna
2 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

PÄÄLLE
100 g fetaa
5 tuoretta viikunaa, puolitettuina
nippu salaatinlehtiä, esimerkiksi rucolaa ja punamangoldia
150 g lehtikaalia
1 dl pistaasipähkinöitä murskattuna
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa

Kiehauta punajuurimehua, vesi ja appelsiinimehua. Lisää ripaus suolaa ja bulgur. Anna kiehua hiljalleen 8-12 minuuttia, kunnes neste on haihtunut. Anna hieman jäähtyä ennen salaatin tekoa.

Sekoita kulhossa kaikki bulgurmixin ainekset. Jaa bulgurmix lautasille ja asettele päälle murennettu feta, viipaloidut viikunat, salaatit, lehtikaali ja pähkinät. Tarjoile oliiviöljyn ja balsamiviinietikan kera.




                          

 

 

 

 

�?