Helena Lylyharju & Kari Martiala
Parasta kalasta – Klassikkoruokia Suomesta

Karisto Oy, 2016

Kirja-arvio: Mia Heiskanen

Parasta kalasta esittelee kotoisten vesiemme kalat ja herkullisimmat tavat valmistaa niitä. Kirjan tekijät kiertävät koko Suomen meren rannoilta Järvi-Suomen kautta tunturimaisemiin ja kokkaavat yhdessä keittiömestarien kanssa paikallisherkkuja ja kalaruokien klassikoita. Kirjan resepteistä vastaa ruokatoimittaja, keittiömestari Helena Lylyharju, teksteistä ja valokuvista ruokatoimittaja, valokuvaaja Kari Martiala.

Parasta kalasta on läpileikkaus kalaruokien Suomesta. Reseptit ovat poimintoja Etelä-Suomen apajilta, länsirannikon herkuista, Järvi-Suomen klassikkoresepteistä, pohjoisen jalokaloista ja Itämeren antimista.  Sisällöllisesti mennään alkusanojen jälkeen suoraan asiaan eli resepteihin, joista löytyy ammennettavaa niin arkeen kuin juhlaan. Parhaita paikallisherkkuja ja kalaruokien klassikoita – Kuha Walevska, Kahden kalan keitto, Ahvenkukko ja Loimulohi. Klassikoiden lisäksi monia inspiroivia alkupaloja illanistujaisiin ja juhlapöytään, maukkaita kalaruokia arkeen ja juhlaan. Loppupuolelta löytyy myös kokoelma kalan kanssa sopivia kastikkeita sekä ohjeita kalan käsittelyyn piirroskuvineen.

Pidin siitä, että kaikki kirjan reseptit syntyvät perusaineksista, mikä jo omalta osaltaan innostaa kokeilemaan niitä kotikeittiössä. Ohjeet ovat selkeitä ja lyhyitä, joten ruokalajit syntyvät sukkelasti, siitäkin plussaa. Kuvitukseen olisin ehkä kaivannut hieman näyttävyyttä ja reseptikokonaisuuksien alussa olisi ollut kiva lukea jotain kunkin alueen erityispiirteistä taikka siitä, miksi juuri nämä reseptit ovat valikoituneet kirjaan. Mutta kaiken kaikkiaan itse reseptien osalta hyvä ja kotikokkailuun innostava teos.