Mysi Lahtinen: Mysi kokkaa ja kertoo

HS Kirjat, 2016


Kirja-arvio: Mia Heiskanen

Ruokatoimittaja Mysi Lahtinen toimi Hesarin Kuukausiliitteen kokkina 1986-1999. Nyt hän on koonnut yksiin kansiin suosituimmat reseptinsä, näppärimmät niksinsä ja herkullisimmat tarinansa. Tämä lähes 300-sivuinen teos on täyttä tavaraa eli toimivia reseptejä toisensa perään: satokauden kasviksia, kala- ja lihaherkkuja, pastaa ja riisiä - jälkiruokia unohtamatta.

Reseptikimaraa ryydittävät tarinat raaka-aineista, niiden alkuperästä ja käyttötavoista käytännöllisine vinkkeineen. Reseptejä taustoittavissa tarinoissa seikkailevat myös monet historialliset hahmot Pietari Brahesta Aurinkokuninkaaseen ja varakreivi Francois Rene de Chateubriandiin – muutamia mainitakseni. Tiesitkö miten lihapullaresepti on alun perin päätynyt Pohjolaan?

”Suomalainen lihapulla on niin pieni, pyöreä ja lempeän herkullinen, ettei siihen ajatella liittyvän mitään pahaa. Mutta niin vaan on, että 14-vuotiaana vuonna 1697 Ruotsin valtaistuimelle noussut sotaisa Kaarle XII on Venäjän tsaarin Pietari Suuren kanssa vaikuttanut lihapullien ilmestymiseen Pohjolan herkuttelevien lasten lautasille.

Kaarle oli päättänyt kukistaa Pietari Suuren marssimalla Moskovaan. Matka tyssäsi melkein alkuunsa, sillä Kaarle hävisi surkeasti Pultavan taistelun. Kun muutakaan ei voinut, Kaarle pakeni Turkkiin ja rupesi yllyttämään sulttaani Ahmed III:ta tsaari Pietaria vastaan. Mutta sulttaani viis veisasi Pohjolan komean kuninkaan yrityksistä.

Kun suostuttelut eivät ottaneet tulta alleen ja kotipuolestakin kuului huolestuttavia uutisia, ruotsalainen kuningas päätti palata kotiin ja lähti miehineen matkaan. Kerrotaan, että sotamiesten repuissa oli tuliaisina lihapullaresepti – turkkilaisen keittiön lahja Pohjolan perukoille”.

Viihdyttäviä kokkailu- ja tarinahetkiä Mysin keittokirjan parissa!