Tuomas Kyrö
Mielensäpahoittajan Keittiössä

WSOY, 2016


 Kirja-arvio: Mia Heiskanen


En minä tästä kirjasta mieltäni pahoittanut, päinvastoin. Tulin hyvälle mielelle kun luin Mielensäpahoittajan omintakeisia näkemyksiä ruoasta. Mielensäpahoittaja on mm. hyvin harmissaan siitä, että ruokaa ei enää pilkota paloiksi ja suikaleiksi, vaan uusiksi sanoiksi. Peruna on hiilihyhraattia, munkkipossu kalorioita ja liha roteiinia. Mielensäpahoittaja tarjoaa nasevia näkemyksiä nykymaailman menosta ja palauttaa lättähatut ruotuun. 

”Kyllä ei ihmisen pidä ostaa marinoitua kanasuikaletta. Ei maistu kanalle eikä suikaleelle. Teollisuudelle maistuu. Pitää tehdä ja maustaa liha alusta loppuun. Suola ja pippuri riittävät, sitruunakin on kanan kaveri”.

Entä ne reseptit? Rehtiä ja mutkatonta suomalaista ruokaa, siitä minä pidän. Ei turhaa kikkailua, vaan ruokaa, joka saa kädet multaan. Ajattelin itse uskaltautua kokeilemaan läskisoosia ja kanaviillokkia. Ne nimittäin herättävät lähinnä kauhistuneita makumuistoja kouluajoilta, mutta ehkäpä mieleni muuttuu. Ilahduin, kun löysin kirjasta myös lapsuuteni herkun: kananmunakastikkeen. Sitä kokeilen!

Ja löytyypä kirjasta jopa ohje perunoiden keittämiseen, tarpeellinen lättähatuille sekin! Mielensäpahoittaja nimittäin harmistui, kun poika ei ottanut perunoita mukaan kotimatkalle, vaan pakkasi lapset autoon ja sanoi, että heillä menee enemmänkin riisiä ja nuudeleita. No, nyt löytyy ohje perunoiden keittämiseen, mutta toki myös hieman fiinimpiä versioita, kuten Auraperu ja Kermaperunat.

Ja onpa Mielensäpahoittaja uskaltanut ottaa mukaan myös reseptejä muiden maiden padoista. Kolehmaisen taimaanialainen emäntä sai hänet nimittäin hoksaamaan, että maailmassa on monta makua, joista hän ei ollut tiennyt mitään. Niinpä kirjasta löytyvät Pankalesialaisen vihreän curryn, Kolehmaisen emännän wokin ja muutaman muunkin hieman eksoottisemman virityksen reseptit.

 Tästä kirjasta tuli hyvä mieli ja Mielensäpahoittajan terävät huomiot nykymenosta osuvat jopa omaan nilkkaan. Tässäpä mainio lahjakirja perheen miesväelle tai vaikka nuorisolle. Reseptit herättävät makumuistoja ja tarinat niiden ohessa ovat viihdyttävää luettavaa. Raikas poikkeus hifistelyyn taipuvaisessa keittokirjatarjonnassa.