Michael Björklund
Micken Kalaherkut

2016 Michael Björklund ja HSS Media

Kirja-arvio: Mia Heiskanen

Micken Kalaherkut on sekoitus jännittäviä kalastusretkiä ja kurkistuksia Micken ammattitaitoon kalaruokien valmistuksessa. Kirjassa matkataan Micken mukana Korsnäsin Moikipäästä Getan Bonäsiin, jossa tavataan niin kalastajia kuin muitakin kalastuksesta kiinnostuneita ihmisiä. Micke jakaa osaamistaan ja kertoo leppoisasti ajatuksistaan kalaruokien valmistukseen liittyen. Lukija saa vinkkejä niin kalan oikeaoppiseen valmistamiseen, fileointiin, savustamiseen, säilytykseen kuin maustamiseenkin.

Micke puhuu vahvasti ns. roskakalojen eli lahnan, säyneen ja särjen puolesta, joita meidän tulisi hyödyntää huomattavasti enemmän. Kirjasta löytyykin mielenkiintoisia reseptejä, joissa roskakaloja on käytetty oivaltavasti. Ahvenanmaalaiset roskakalapihvit ovat Micken mukaan tulevaisuuden ruokalaji ja Micken kalaburgerien pihveinä toimivat roskakalapihvit.  

Kirjassa tavataan kalastajia ja savustajia ja muita kalastuksen ammattilaisia aidosti ja kursailemattomasti. Tarinoita ryydittävät upeat tilannekuvat, joista huokuu sama, aito henki. Reseptiikka on monipuolista ja oivaltavaa, josta kalan ystävä löytää varmasti uusia ideoita keittiöön. Hieno teos, tykkäsin!