Pakastekinkkua ei tarvitse sulattaa – laita se rohkeasti jäisenä uuniin

Perinteisen valmistusohjeen mukaan kinkku pitäisi ensin sulattaa hitaasti jääkaapissa, jonka jälkeen sen tulisi olla vielä huoneenlämmössä ennen paistamista. HKScanin tuotekehityksessä lähdettiin viime vuonna rohkeasti testaamaan helpompaa kinkun valmistamista. Jäisen kinkun paistaminen osoittautui helpoksi ja lopputulokseltaan herkulliseksi.

- Jäisen kinkun paistamiseen suhtauduttiin luonnollisesti epäillen, sillä sotihan se täysin sitä vastaan, mitä perinteisesti kinkun paistamisesta on opittu. Omien kokemustemme ja kuluttajilta saamiemme lukuisten palautteiden perusteella voimme edelleen suositella kinkun paistamista jäisenä, mikäli kinkun hankinta jää viime tippaan tai sitä ei muista ottaa ajoissa sulamaan. Lopputulos on molemmilla valmistustavoilla aivan yhtä hyvä, HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho kertoo.

Näillä ohjeilla jäisen kinkun paistaminen onnistuu varmasti:

1.    Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.

2.    Laita uunipellille 90 - 100 °C uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.

3.    Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun lihalämpömittari.

4.    Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2 tuntia/ kg.

5.    Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75 - 90 °C.

6.    Kinkun mureus riippuu kypsän lihan sisälämpötilasta, riippumatta siitä onko se paistettu jäisenä vai sulana. Mitä korkeampi kinkun sisälämpötila, sen mureampi kinkku.